Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– De var noen flotte kvinner

Laila Schou Nilsen (t.v.) sammen med Sonja Henie og Nora Strømstad. Foto fra boken «Lykkelige idrettsår»

Nordre Aker er godt representert når kvinnelige pionerer hedres i en ny bok.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2009 kl 15:16

GREFSEN/ KJELSÅS: Med boken «Kvinnelige pionerer i menns verden», ønsker Gunnar Jerman å presentere et utvalg kvinner som mot alle odds klarte å skape seg en yrkeskarriere i en tid da næringslivet var helt dominert av menn.

— Dette er 14 utrolig flotte kvinner, sier forfatteren til Nordre Aker Budstikke.

— En morsom historie

Han har med vilje utelukket alle politikere og skuespillere og kun fokusert på yrkeskvinner.

Blant de 14 har han blant annet tatt for seg Laila Schou Nilsen og Synnøve Finden.

— Alle vet jo hvem Synnøve er , og historien hennes er også veldig morsom, sier Jerman omgrunnen til at han valgte å inkludere akkurat henne i boken.

Finden, som store deler av sitt liv bodde i Arilds vei på Kjelsås, var 17 år gammel da hun forlot barndomshjemmet ved Finnefjorden for å utdanne seg som meierist.

Bodde med en kvinne

Jerman trekker særlig frem Findens forhold til Pernille Holmen, som hun møtte på en båttur til Bygdøy.

— Dagen etter møtte Synnøve opp med kofferten i hånden utenfor døren til Pernille, og tilbød henne alle sine inntekter, mot å få bo sammen med henne, sier han.

De to var senere uadskillelige, og sammen startet de ostefabrikken som skulle legge grunnlaget for Synnøves berømmelse.

Landets største skifabrikk

Alle idrettsinteresserte nordmenn fulgte Laila Schou Nilsen, fra hun i 1936 satte sin første verdensrekord på skøyter, kun 16 år gammel, til hun 30 år senere tok sitt siste norgesmesterskap i tennis.

Men også som industrileder bidro Laila Schou Nilsen virkelig til å sette Grefsen på kartet, mener forfatter Gunnar Jerman.

— I ettertiden er det få som vet at Laila Schou Nilsen var en av norsk industris få kvinnelige ledere, sier han.

Etter at hun i 1947 overtok Splitkeinfabrikken, eide og ledet Laila Schou Nilsen i mer enn 20 år landets største skifabrikk, og ble den mektigste kvinnen i norsk vintersportsindustri.

— Laila vant stor respekt som industrieier, og »frøkena» som hun het blant arbeiderne, viste ofte at hun hadde hjertelag når noen kom i vanskeligheter, sier Jerman.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...