Nordre Aker Budstikke

Fornøyd forfatter. Foto: Stella Oter Lindeberg

Arkeolog og barnebokforfatter:

– «Alle» barn vil bli arkeolog

Vibeke Maria Viestad er arkeolog ved UiO, og har nylig gitt ut sin første barnebok: «Hva er et menneske? Den utrolige historien om hvordan vi ble oss og hvorfor de andre menneskeartene forsvant».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BLINDERN: Boka tar for seg store spørsmål for små personer, gjennom et fag som ikke får spesielt mye oppmerksomhet i skolen.

Med en doktorgrad i lomma, og tre egne barn, sier det seg selv at Vibeke har peiling på både faget og formidlingen. Hun mener at det er en mangel på barnebøker om arkeologi, til tross for at de fleste barn synes faget er interessant. Men nå er det altså en ny bok på markedet.

Hva er egentlig greia med arkeologi?

Boken er illustrert av Helena Lindholm. Foto: Cappelen Damm

De fleste vet jo hva en arkeolog er, men hva gjør de egentlig hele dagen? Mange tenker nok at de graver frem krukker og spyd med teskje og tannbørste til en hver tid, men det er ikke helt sant.

– En arkeolog-hverdag kan variere veldig mye. I Norge, er alle kulturminner som er eldre enn 1537 e.Kr. automatisk fredet. Det betyr at hver gang man skal bygge vei eller større anlegg, må det foretas en utredning for å finne ut om det er kulturminner der. Hvis det er det, skal det utgraves. Det betyr at veldig mye av norsk arkeologi skjer i forbindelse med forvaltning, og de som jobber med det graver mye.


Også er jo utgravning sesongarbeid – det blir vanskelig å grave i norsk jord om vinteren. I de kaldere månedene skriver man gjerne rapporter og analyserer og organiserer funn. Vibeke, og mange andre, jobber med forskning og forelesninger, og er ikke spesielt mye ute i felten.

– Jeg graver egentlig mest i forbindelse med feltkurs. Det er mange arkeologer som jobber med ting som allerede er gravd opp. Det er en del som jobber med å lage utstillinger på museum, for eksempel.

Men hun har jo gravd en del hun også:

– Den mest spennende utgravningen jeg har vært med på, det må være da jeg fikk være med på å grave opp en kavlebro som lå oppå tidligere våtmark. Den lå ganske nærme Oseberg-haugen, og var en del av en veikonstruksjon fra vikingtiden. Det var tjukke lag med treverk som fremdeles var helt friskt, fordi det lå i leire. Da fikk jeg se huggemerkene etter de som sto der for 1000 år siden. Den umiddelbare nærheten til fortiden, det er gøy.

Skatter, mysterier og kunnskap

Nysgjerrige barn, i Lindholms strek. Foto: Cappelen Damm


– Jeg ble arkeolog fordi jeg alltid har vært interessert i historie, også på barneskolen hadde jeg mulighet til å drive med mange små, egne prosjekter. Da fordypet jeg meg i forhistorie. Jeg tenker jo egentlig at alle barn, på et eller annet tidspunkt, har en drøm om å bli arkeolog, og jeg bare fulgte den.

Det er noe med undringen, mysteriene og de skjulte skattene som appellerer veldig til barna, og Vibeke skjønner (åpenbart) hvorfor.

– Det er veldig spennende, det å grave seg ned i fortiden og finne hemmeligheter. Man løser på en måte mysterier og stiller hele tiden spørsmål. Likevel er det ikke mange som faktisk blir arkeologer, og det finnes forbausende få barnebøker om temaet.

Mange barnebøker har masse faktakunnskap, men Vibeke påpeker at de sjeldent tar for seg metoder, og kanskje enda sjeldnere, stiller litt overordnete, større spørsmål, som «Hva er et menneske?» Hun vil gjerne lære barna hvorfor ting skjedde, men også hvordan vi får tak i kunnskapen vår.

– Hvem er vi? Det er jo det store spørsmålet. Hva er et menneske, hva gjør oss annerledes enn andre dyr og menneskearter som levde før oss? Og hvordan kan vi vite det?


Og selv om arkeologien handler om forhistorien, skjer det stadig nye ting i faget. Informasjon om fortiden kan ofte presenteres som om det er helt sikkert, men egentlig er det aller meste hypoteser, og vi lærer mer og utvikler ny teknologi hele veien. Det er Vibeke opptatt av å få frem.

– Man finner stadig nye menneskearter, og nå vet vi at Homo sapiens har levd sammen med noen av dem. Vi vet for eksempel at mennesker og neandertalere fikk barn sammen, og det er noe man aldri kunne tenkt seg bare for noen år siden. Jeg vil gjerne inkludere barna i den læringsprosessen, fordi de synes det er gøy.

Vibeke har rett og slett skrevet en bok som tar barnas lærevilje og nysgjerrighet på alvor.

– Denne boka handler selvfølgelig om det vi vet, men jeg har prøvd å si litt om det vi ikke vet også.

Kjenner du også på nysgjerrigheten? Til høsten kommer Vibeke med en voksenbok om død og begravelse.

Her kan du lese mer om «Hva er et menneske?»

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...