Nordre Aker Budstikke

Deltakelse i talentsatsingen Gnist, og spillejobb på OverOslo, er to av høydepunktene for artisten Sivert Sivertsen – så langt. I bakgrunnen står en noe mer etablert Adam Douglas på hovedscenen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Allsidige Sivert sikter høyere

– Folk må bli flinkere til å drømme stort, sier Sivert Sivertsen (19), som startet musikkarrieren på Frysjastock som 13-åring. Denne uka spilte han på OverOslo – dagen etter at han hadde sunget opera i konserthuset. Men ambisjonene til popartisten som elsker jazz er enda høyere: Han vil endre musikklandskapet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2018 kl 22:23

GREFSENKOLLEN: – Å ha navnet sitt på samme plakat som Roger Hodgson, frontfiguren fra Supertramp, er veldig stort.

Av 400 søkere fra hele landet var Sivert Sivertsen (19) én av 12 håndplukkede, unge artister som fikk delta i Gnist, OverOslos nye satsning for å fremme fremtidens artister.

Gnist er et samarbeid med DNB og Gramo, og i to dager i mai og juni fikk de musikalske talentene jobbe sammen med erfarne aktører fra musikkbransjen.

Fire av de tolv ble igjen valgt ut til å spille hver sin dag under OverOslo-festivalen denne uka.

– Det var aldri noen tvil da vi hørte Sivert. Han måtte med! sier prosjektleder i Gnist, Edvard Michailoff Pettersen, til Nordre Aker Budstikke, like etter at Sivert Sivertsen har gått av DNB-scenen på OverOslo torsdag kveld.


Til bransjenettstedet Gaffa forklarer han hva OverOslo vil med Gnist-satsingen:

— Vi ønsker å være stedet der den neste store norske artisten virkelig får slå ut i full blomst. Vi ønsker også å være en arena der unge musikere kan møtes.

Låtskriver som 11-åring

– Nesten som å delta i Idol?

– Hehe, Idol med integritet, kanskje, ler Sivert Sivertsen.

– Det var fantastisk å være med på Gnist, med spillejobber og foredrag, demolyttinger og masse konstruktive tilbakemldinger. Men det var ikke noe konkurranseopplegg. Fire av tolv ble plukket ut til å spille på OverOslo, men alle de andre fikk priser – for eksempel studiotid, jobbe med giaristen til Karpe Diem, noen fikk gavekort. Da kunne vi være venner og ikke konkurrenter, forklarer han.


Sivert Sivertsen OverOslo 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vi møter den unge mannen like etter at han og bandet har spilt på den andre festivaldagen på Grefsenkollen. Han er smilende, fremstår målrettet og fokusert. Men hvem er egentlig Sivert Sivertsen?

– Jeg er en 19 år gammel musiker, låtskriver, produsentspire og multiinstrumentalist, svarer han selv.

Av de fire utvalgte fra Gnist er Sivert den eneste artisten med et rent Oslo-stempel i panna. Han er vokste opp på Tveita, i Bydel Alna. De tre andre er det nordnorske bandet Isák, rockebandet Rabagast som startet på Gjøvik, men som i dag er oslobasert, og til slutt Sebastian Zalo fra Horten.

Musikken har alltid fulgt Sivert: Da han var seks år begynte han å spille klassisk piano, fra han var ti spilte han også gitar. Som 11-åring skrev han egne låter, og begynte å spille live gjennom en kommunal musikkskole.


– Der gikk jeg fra jeg var 11 til 15 år. Så begynte jeg å jobbe der, så jeg underviser nå, i bydelen min, sier Sivert.

Sivert Sivertsen spilte på OverOslos DNB-scene torsdag 21. juni. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Frysjastock

Da han var 13 sto han alene på scenen på ungdomsfestivalen Frysjastock, som arrangeres av Bydel Nordre Aker og Trikkehallen på Kjelsås. Dit returnerte han igjen for to år siden, med eget band. Nå har han fullført musikklinja på Edvard Munch videregående skole, og skal i gang med studier i musikkproduksjon til høsten.

Samtidig er målsettingen klar: Han skal i løpet av to år spille inn alle låtene sine – som nå teller 30. Og så få gitt ut så mange som mulig av dem.

– For å få spillejobber må du ha musikk ute, og du får ikke folk til å lytte med mindre du har spillejobber. Det er Catch 22. Du må ut og treffe folk, være hyggelig rett og slett, sier Sivert.


Sivert Sivertsen, OverOslo 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rockefeller

For et par år siden begynte han derfor å sende forespørsler til en rekke osloscener, om han kunne få varme opp på konserter med andre artister. Det gikk såpass bra at Rockefeller svarte positivt, og Sivert ble invitert med på Unni Wilhelmsens jubileumskonsert i 2016.

– Det var helt fullt, med tre balkonger. Og jeg var 17 år og sto der alene på scenen med kassegitaren min. Det var helt sjukt, minnes han.

Gjennom denne opptredenen kom han i kontakt med en produsent som hadde lyst til å gi ut låta, og dermed ble Happily ever after Siverts første singel. Den toppet Norway Viral-lista på Spotify i 24 dager i strekk, og algoritmene sendte den rundt i hele verden. I skrivende stund er den avspilt nesten 200.000 ganger hos strømmetjenesten.

– Den er spilt to ganger på Madagaskar, liksom. Det er sprøtt å tenke på! ler Sivert.

Hans andre singel, Live and let love, kom ut i mars i år. Til høsten skal han spille på Granittrock på Grorud, og neste sommer på Trænafestivalen.

Hør Siverts musikk nederst i saken!

Sivert Sivertsen, OverOslo 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gjør sitt eget

Både bandet til Sivert, og han selv, spiller og synger mye jazz. Han trekker frem Bill Evans og Miles Davis som store forbilder, og innrømmer om at han gjerne skulle ha satset fullt på jazzen.

– Men det er vanskelig å gjøre en levevei av jazz, sier han.

Derfor har artisten Sivert Sivertsen valgt å gå den noe bredere pop-gata, med det han selv kaller «mer tilgjengelig popmusikk», inspirert av jazz. Men det er langt fra de eneste sjangrene han behersker. Hør bare her:

– I går var jeg faktisk i Oslo konserthus og sang barritonsolist i Carmina Burana. Det er opera. Sanglæreren min har sagt at jeg kunne ha satset på opera også, sier 19-åringen.

– Men det er litt for krevende å gjøre det "på siden". Det blir som å skulle være atronaut på siden. Det går ikke. Det er jo ekstremsport, sånn sett, ler han.

Kombinasjonen av mange stilarter og sjangere mener han er viktig for eget utrykk og utvikling.

– Det er med på å skape en mangfoldighet for den musikken som ender med å bli "enkel", sier han – i betydningen "mer tilgjengelig" – og viser til popmusikken.

LES OGSÅ: Eva Weel Skram på OverOslo: Har landet på Grefsen for godt, og spilte på hjemmebane!

Følelse og vilje

Sivert Sivertsen, OverOslo 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

19-åringen har ingen planer om å bli "bare nok en" popartist.

– Jeg liker å tenke at jeg som låtskriver kanaliserer hele min personlighet ut i det jeg holder på med. Som person er jeg bare et medium for å formidle følelser. Og jo mer jeg har i min sekk, min personlighetssekk, jo mer variert og mer nøyaktig og "spot on" tror jeg det jeg får til å kommunisere gjennom musikken er, sier han.

Når han starter studiene til høsten vil han bruke all teorien og teknikken han kan fra stilarter som jazz og klassisk, inn i popmusikken og se om det går an gjøre en «hybridting».

– I låtene jeg spiller nå er det mye avanserte ting som skjer, men som øret til mannen i gata kanskje ikke vil fange opp. Som harmoniske vendinger og melodilinjer som er ganske "off" i forhold til hva som er vanlig i popmusikk. Jeg vil se om det går an å endre "gamet", på den måten. Gå inn og tilføye musikkbransjen noe, fremfor å bare stille meg i rekken av alle de som lager musikk som høres likt ut, sier Sivert.

– Men det sier vel alle, legger han til og ler.

– Jeg tror at hvis du har interessen for å gå i dybden og å dyrke en egenart, da klarer du det.

Sivert trekker frem John Mayer, som eksempel på en han mener har fått til nettopp det, og som har endret popmusikken – og tilført den noe – gjennom for eksempel å ha jazzakkorder i poplåtene sine.

Sivert Sivertsen, OverOslo 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Madison Square Garden og store drømmer

– Høydepunktet så langt?

– Det er konsertopplevelsene. Som å spille her på OverOslo, og på Gnist. Og Rockefeller var ekstremt kult. Og så har jeg spilt for et fullt Chateu Neuf, og konserthuset i går var kult. Det er håndfaste opplevelser, det gir mer enn avspillinger på Spotify, sier Sivert.

– Hva er drømmen – hvilken scene vil du aller helst stå på?

– Madison Square Garden, svarer han kontant.

Sivert Sivertsen, OverOslo 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det er jo en helt syk scene. Arenaen er helt villt svær. Wembley også, legger han til, og tenker seg litt om.

– Det er litt skummelt å definere drømmene sine som så store. Men jeg synes ikke der noe galt i å drømme stort. Vi drømmer altfor lite. Hvis du sikter så høyt så kan det hende at du blir fornøyd med å komme veldig mye høyere enn mange andre noen gang har turt å drømme om. Så hvis målet er Madison Square Garden, og så får jeg til utsolgt stadionturné i Europa… Man må ha litt spisse albuer i denne bransjen her, men så man man samtidig klare å ta hverandre i hånda og være venner.

Ny musikk fra Oslo-artisten Sivert Sivertsens kommer til høsten. Her kan du høre hans første to singler:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...