Nordre Aker Budstikke

Åpner dører til en musikalsk verden for barna i nabolaget

Juliet Jopling som dirigent for Nordberg strykeorkester mens de spiller Leopold Mozarts «Leketøy Symfoni» i Nynorskens hus, på festivalen «Mozart på 123». Foto: Espen Mortensen / Nordberg Strykeorkester

Finalist til Årets navn og ildsjel 2017 i Nordre Aker: Juliet Jopling (45) er dirigent og kunstnerisk drivkraft bak nabolagsorkesteret Nordberg Strykeorkester.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2017 kl 14:05

I romjulen presenterer vi de tre finalistene til Årets navn og ildsjel 2017. Du kan bli bedre kjent med banemester på Nordre Åsen, Helge Holter, her. Fredag kan du lese mer om mannen bak stolpejakten, Øivind Due Trier.

NORDBERG: – Det er hardt arbeid, men absolutt noe av det mest givende jeg driver med. Det er rørende å se at barnas interesse for musikk vekkes til live. Det er selve drivkraften, sier Juliet Jopling.

LES OM ALLE DE TRE FINALISTENE TIL ÅRETS NAVN OG ILDSJEL I NORDRE AKER HER!

Det hele startet i 2011. Barn og unge på Korsvoll og Nordberg manglet et undervisningstilbud for klassisk musikk. Slik ble ideen om nabolagsorkesteret Nordberg Strykeorkester til. Med på laget sto en rekke musikere bosatt i området. Orkesteret ble stiftet samme høst.

Fra starten, i en stue på Korsvoll i 2011: Mari Lerseth, Øyvind Bjorå, Ola Moen, Birgitte Øhrn Kyllingstad, Bård Bosrup, Anders Moen Hagalisletto og Juliet Jopling sto bak oppstarten av Nordberg Strykeorkester. Her med noen av de som da var de aller yngste fiolinistene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Alle skal med

En av dem var Juliet Jopling, som bor på Nordberg. Siden starten har hun vært kunstnerisk leder og dirigent.

Orkesteret har nå cirka 90 medlemmer i alderen 5 til 14 år, og har vokst til fire aldersinndelte orkestre. Barna får undervisning på Korsvoll, Tåsen og Kringsjå skoler i AKS-tiden, i tillegg til ukentlig samspill på Korsvoll skole.

«Juliet klarer å kombinere kompromissløse musikalske ambisjoner med åpne dører og en inkluderende alle-skal-med holdning. Juliet er den bærende kraften i Nordberg strykeorkester, og selv om mange musikere og frivillige foreldre gjør en stor innsats, er det nesten ikke mulig å tenke seg at orkesteret skulle kunne fungere uten henne. Juliet har en energi og visjonær gjennomføringsevne, og hun gjør denne innsatsen ved siden av full stilling som solobratsjist i operaen, og bratsjist i den anerkjente Engegårdkvartetten,» står det blant annet i nominasjonen av Juliet Jopling til Årets navn og ildsjel i Nordre Aker.

– Jeg er overrasket, og takknemlig, sier Juliet om nominasjonen og plassen som finalist.


Du kan stemme nederst i saken!

Talenter

Hun forteller at det var viktig med et nabolagspreg da orkesteret startet opp.

– Vi er åpne for alle, og prøve å beholde alle. Vi satser på åpne dører, og har høye ambisjoner, sier Juliet.

Hun forteller at mange av dem som har vært og er med i orkesteret ønsker å bli profesjonelle musikere når de blir voksne. Og Juliet, som vet hva som skal til, tror mange av dem vil klare det.

– Det er veldig gøy å se! Men det er ikke hovedfokuset. Det finnes andre talentskoler i byen som hadde plukket opp dem som virkelig hadde ønsket et musikalsk utdannelse, dersom ikke Nordberg strykeorkester hadde vært her. Men i vårt lille miljø har nok orkesteret åpnet musikalske dører for mange som ellers ikke hadde gått i denne retningen, sier Juliet.


– Det at vi er her, i nabolaget, har vært viktig, legger hun til.

Nordberg Strykeorkester i Cloughjordan, Co. Tipperary, Irland. Det er Juliet som hopper bakerst! Foto: Nordberg Strykeorkester

Flott gjeng

Hvert år deltar orksesteret på en internasjonal turné. I tillegg til klassisk musikk og kammermusikk, har orkesteret også seminarer i sjangre som folkemusikk, tango og jazz.

Juliet understreker at det er en helt trolig gjeng av fantastiske folk som står bak Nordberg strykeorkester.

– Det gir meg mye energi å være en del av den gjengen. Jeg blir veldig rørt og inspirert, og veldig takknemlig.

Stem på Årets navn og ildsjel i Nordre Aker!

Vinneren av Årets navn og ildsjel 2017 i Nordre Aker får 10.000 kroner, som vedkommende får gi til et fritt valgt, godt formål i lokalmiljøet. Det er Storo Storsenter som står for premien. I tillegg får vinneren glasskunst fra den lokale glassblåseren Pål Roland Janssen.

Fristen for å stemme er 6. januar 2018.

Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...