Nordre Aker Budstikke

Tips til årets sommerlesing:

Bøkene du bør ta med på ferie

Lars Junge (venstre) og Fredrik Berseth ved Deichman Nydalen tipser om lesestoff for store og små. Foto: Deichman Nydalen

Det ender sjeldent godt når man stresshandler på bokhandelen dagen før feriestart, men heldigvis er det noen som har bedre peiling enn deg – her kommer årets sommerlektyre fra Deichmann Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2021 kl 11:34

Nydalen: Lars Junge og Fredrik Bergseth hos Deichman har tatt seg tid til å sette sammen en skikkelig leseliste, både for store og små. Hvem i alle dager rumpet brunosten, og hvordan er det å reise gjennom Himalaya?

For de voksne

Jeg sank - Vidar Sundstøl
Om en forfatter som drar til Karmøy for å skrive en bok med utgangspunkt i Halfdan Egedius’ klassiske tresnitt av eidmennene som skal druknes. Tresnittet utgjør bokens smussomslag og er en av de flotteste vi har sett på lenge. Svart humor, litt historie og noe samtidskritikk i den smarte metaromanen.

Foto: Tiden

Far. En kvinne - Annie Erenaux
Erenaux beskriver sine foreldre med en oppsiktsvekkende kald og klar presisjon. På grensen til en slags sosiologisk distanse, men språket er glassklart og blottet for blødmer og metaforer. Noe av det beste vi har lest på lenge.

Foto: Gyldendal

Tvillingenes dagbok - Agota Kristof
Første bok i en trilogi, men kan godt leses selvstendig. Besnærende og kortfattet tekst om noen tvillinger som vokser opp i et ikke navngitt land under en ikke navngitt krig, men vi forstår at det må være et sted i Østeuropa under andre verdenskrig. Sjokkerende tekst. Effektivt fortalt, da Kristof skrev romanen på fransk som ikke var hennes morsmål. Følgelig er selve språket på grensen til det naive – i sterk kontrast til innholdet. Ikke for sarte sjeler.

Foto: Cappelen Damm

Høyt - en reise i Himalaya - Erika Fatland
I disse tider har reiseskildringene fått en real oppsving i utlånet. Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land, med ulike religioner, utallige språk og vidt forskjellige kulturer. Fatland lar oss møte menneskene på nært hold, men tar samtidig leserne med gjennom utrolige landskap og svimlende høyder og presenterer ukjent verdenshistorie frem til dagens brennbare konflikter.

Foto: Kagge


Signor Hoffman - Eduardo Halfon
Liker du Tomas Espedals prosa kommer du til å elske Eduardo Halfon fra Guatemala! Vi blir med den nomadiske litteraturprofessoren på reise i seks forskjellige historier. Mye referanser til annen litteratur. Morsom og essayistisk i stilen.

Foto: Solum Bokvennen

Trenger du flere anbefalinger? Her er Sagene bokhandel sine beste tips.

For de minste

Alt er OK – Ebba Schølberg Eiring
Denne ungdomsromanen handler om en norsk jente som skal gå på high school i Oklahoma i USA. Mellom touchdowns, milkshakes og smellinga av skapene i korridorene fortelles en historie om et lite, men samtidig stort år. Fortelling for ungdomstrinnet.

Foto: Deichman Nydalen

Parfymepatruljen - Bjørn Ingvaldsen (forfatter) og Kristoffer Kjølberg (illustratør)
Søla, Gregor, Katti og Pølsa, alias Drittungene, har fått et dårlig rykte på seg. Det er Amanda som har satt det ut. Hun sier de stinker. Drittungene bestemmer seg for å ta hevn. Parfymehevn. Denne festlige tegneserien er for mellomtrinnet (9-12 år).

Foto: Gyldendal

Nattmannen - Anders Totland
Gjennom ti sanne og dramatiske historier skildres livet til nattmannen, et yrke som i gamledager ble sett på som fullstendig æreløst. Historiene i boka handler om ære og skam, og hva det gjør med et menneske og en gruppe å bli satt på utsiden av det gode fellesskapet. Illustrert sakprosa for mellomtrinnet.

Foto: Gyldendal


Hvem rumpet brunosten? – Erlend Loe
Kongen har fått nyss om at Lisen von Kvantum som driver et gårdsmeieri lager verdens beste brunost. Hun blir derfor invitert til slottet, og med seg har hun ett stykk brunost. Men på togferden på vei til kongen blir osten stjålet. (6-8 år)

Foto: Cappelen Damm

Har du lest disse allerede? Deichman har flere podcaster som flommer over av lesetips. Denne her, for eksempel.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...