Nordre Aker Budstikke

Åtteåring inviterte kongen til bursdagsfest. Og kongen, han kom!

Kong Harald fyller 80 år 21. februar 2017. Vi gratulerer monarken, og mimrer til de gangene han har besøkt Nordre Aker, som faktisk har en vei oppkalt etter ham.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2018 kl 12:10

NB! Denne saken ble publisert i forbindelse med kong Haralds 80-årsdag i 2017.

NORDRE AKER: Flere ganger har kongen besøkt bydelen. Vi har gravd i arkivet og tar et tilbakeblikk.

Folkefest 17. mai

Det største kongebesøket i Nordre Aker fant sted 17. mai 2010. Da tilbrakte kongen og dronningen ettermiddagen på nasjonaldagen i bydelen. Det var folkefest, med kulturelle innslag fra lokalbefolkningen både i Nydalen og på Damplassen i Ullevål Hageby.

Mange tusen mennesker møtte opp for å feire nasjonaldag og kongelig besøk. Se Nordre Aker Budstikkes reportasje og bilder fra besøket her!

Kongen på Frivillighetssentralen

Året etter, 25. januar 2011, var kongen tilbake i bydelen. Da besøkte han Frivillighetssentralen i Glads vei på Grefsen, etter å ha fått en skriftlig invitasjon.


Der tok leder Kjersti Vasli imot kongen, som også ble feiret av jublende barn fra Grefsen menighetsbarnehage.

Åtte år gamle Sagal fikk til og med overrakt en egenlaget tegning til kong Harald. – Jeg håper kongen henger den opp på slottet, sa åtteåringen i reportasjen, du kan lese her.

Kom på invitasjon fra åtteåring

Et veldig koselig kongebesøk skjedde i mars 2008. Da kom kongen og dronningen på besøk til Blindernveien skole (nå Elverhøy). Det var Guido som ønsket seg kongen på besøk til sin 8-årsdag.

Guido sendte et brev til Slottet, og jammen var svaret positivt, og det ble besøk! Les om det her.

– Vi undret oss litt over hvordan H. M. Kongen og Dronningen fikk tid i programmet sitt til å besøke skolen vår, men på det spørsmålet svarte Kong Harald: «Av og til, når vi har tid, vil vi gjerne gjøre noe som er utenfor løypa», fortalte rektor.


Også i 2006 var kongen i bydelen. Da åpnet han det nye Kreftsenteret på Ullevål. Les mer her.

Kommer han tilbake i 2017?

Kongen har faktisk blitt invitert til Nordberg, og «verdens største Olabilløp» Nordberg Grand Prix, hvert år de siste årene.

Dessverre har monarken så langt måttet takke nei, men i 2017 er arrangørene HELT sikre at han kommer.

Den lokale kunstneren Kari Grasmo har malt kong Harald. Se maleriet hennes her!

Nordre Aker-vei oppkalt etter kongen

Visste du at Haraldsheim vandrerhjem ved Muselunden, og Haraldsheimveien som leder inn til den, faktisk er oppkalt etter dagens kong Harald?


Kong Haralds bestefar, Haakon VII, var også en avholdt konge, og ble et samlende symbol for nasjonen under den tyske okkupasjonen i 1940-45. Han avslo nazistenes krav om å utnevne Quisling til ny regjeringsleder i 1940. Filmen «Kongens nei» gikk sin seiersgang på kino i fjor. Men visste du at det originale dokumentet med kongens nei ligger lagret i Nordre Aker?

Og mer film: I 2008 fikk Ullevål-jentene Nora Axe Guldbrandsrød og Kari Wegge Gundhus spille kong Haralds søstre, prinsessene Ragnhild og Astrid, i Max Manus-filmen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...