Nordre Aker Budstikke

Avduket megastore snurrebasser

Tre store skulpturer har «landet» på Kringsjå. Er de UFOer, eller gigant-snurrebasser? Og er de klatrestativer eller kunst?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2017 kl 14:55

KRINGSJÅ: – Det er mest kunst, slår Kringsjå-elev Elinor fast, der hun prøver å komme seg opp på en av de tre gigantiske snurrebassene i høypolert stål.

I august ble de plassert på plassen mellom Kringsjå og Elverhøy skoler. Fredag var den offisielle markeringen av at de nå er på plass.

Store former på Kringsjå. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Alle lager snurrebasser

Alle elevene fra tvillingskolene Kringsjå og Elverhøy, samt Nordberg strykeorkester, deltok. Den symbolske markeringen ble utført av et par av elevene, som fikk snurre snurrebasser på den runde, helt flate steinen, som står mellom skulpturene.

Steinen er laget nettopp for at elevene skal få bruke snurrebasser på den. I høst har nemlig alle lærerne på Kringsjå og Elverhøy gått på snurrebasskurs, og elvene har fått lage sine egne snurrebasser.


En rund stein med helt flat topp er laget som et snurrebassbord mellom skulpturene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dermed er det ganske passende at kunstverket har fått navnet «Rundtomkring».

Kunst og lek

– Oppmøtet er overveldende!

Ole Rosén smiler mens han skuer utover elevhavet foran skulpturene han har laget sammen med Mari Røysamb. «Rundtomkring» er kjøpt inn gjennom Oslo kommunes kunstordning.

Kunstnerne Mari Røysamb og Ole Rosén. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


«Kunstordningen skal arbeide for at profesjonell samtidskunst preger og forbedrer Oslo kommunes offentlige bygg og uterom til glede for et allment publikum,» står det i retningslinjene for ordningen.

De tre skulpturene er produsert i Kina, og veier mellom et halvt og ett tonn hver. Og de er godt festet til bakken, så det er ingen fare for at de skal begynne å snurre «rundtomkring» av seg selv.

– Vi laget et forslag, som de (Oslo kommune, journ. anm.) godkjente. Snurrebasser er noe som tilhører barn og skole, sier Rosén.

Konseptet kunstnerne jobbet ut fra var å ta noe kjent og konkret, og forstørre det opp. Selv om verkene forestiller snurrebasser, gjør forstørrelsen slik at de kjente formene likevel kan virke abstrakte.

LES OGSÅ: Første skoledag på Kringsjå skole: Sommerfugler, forventninger og ny rektor

Klatrestaiv eller UFOer?

Elevene på Kringsjå og Elverhøy utforsket kunsten med stor iver. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Elvene på Kringsjå kaster seg over de tre snurrebassene, og det yrer av barn oppå, under og rundt de tre skulpturene.

– De har prøvd dem grundig, smiler Rosén, og vedgår at kunsten i øyeblikket har blitt til klatrestatv, selv om det egentlig ikke helt var meningen.

Skulpturene kan forstås og oppleves på ulike nivåer, forklarer kunstkonsulent for Oslo kommune, Vigdis Fjellheim.


Kunstkonsulent Vigdis Fjellheim.

– Er det UFOer som har landet her? Eller er det surrebasser? Og hvor store er da hendene som har snurret disse? Noen ser kanskje fine former, mens andre vil speile seg i de blanke flatene. Alle ser det litt forskjellig. Det er det som er fint med kunst. Det er ingen fasit, sier Fjellheim.

Begeistringen fra elevene er øredøvende, og før de igjen må inn i klasserommene, har alle elevene vært borti de tre kunstverkene.

– De er veldig fine, men litt glatte, så det er ikke så lett å komme seg opp, sier Elinor.

LES OGSÅ: Vil ha tungtransport på skoleveien til Kringsjå: – Merkelig å legge en vurdering fra 2011 til grunn

Store former og blanke flater. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...