Nordre Aker Budstikke

Barn ble bedt om å skape fremtidens oppfinnelser – løste verdensproblemer

Thomas Buikema Fjærtoft og Rannei Solbak Simonsen på Teknisk Museum inviterer deg til å la kreativiteten boble og lage prototyper av dine egne oppfinnelser i Makers space, fra 1. november. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Prosjekt Fantasi inviterte barn og ungdom til å skape fremtidens oppfinnelser. 2400 bidrag kom inn. Nå har de elleve beste, morsomste og mest spennende blitt bygget, og stilles ut på Teknisk museum på Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Kan et helt vanlig lekeapparat bli til en fantastisk oppfinnelse? Kan vi lage strøm av en lyd? Hva skal vi med en CO2-gomler, og hva i all verden er en prompinator?

I Prosjekt Fantasi, som er en oppfinnerkonkurranse i samarbeid med Statoil Morgendagens helter, har barn og unge løst flere av dagens verdensproblemer.

2400 bidrag

Prosjekt Fantasi er en oppfinnerkonkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og skape fremtidens oppfinnelser. Blant over 2400 idéer som har blitt sendt inn, har juryen plukket ut de beste, morsomste og mest spennende idéene. Disse oppfinnelsene har så blitt bygget og turnerer til vitensentre over hele landet.

1. november klokken 14 åpner utstillingen på Teknisk museum. Nordre Aker Budstikke fikk en sniktitt dagen før åpningen. Og for noen inspirerende ideer!

Hvis humlene dør, kan vi klare å lage elektroniske varianter? Ja, mener Reinert på 13 år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Hva med Nesenn (av Sigrid, 15), en elektronisk nese som skal hjelpe dem som har ingen eller dårlig luktesans med å gi beskjed om forurensning eller vanlig lukt? Eller Jakkestolen (av Håvard, 7) som gir flyktninger som kommer til Norge og som ikke eier noen ting, varme og hvile?

Tenk hvordan tilværelsen for blinde kan bli bedre med Lydstokken (av Henning, 10, som er blind selv) som gir signal til brukeren om han/hun nærmer seg vanskelig underlag som f.eks. vann, grus og is. Og en Elektronisk humle (av Reinert, 13) som kan bestøve blomster, trær og busker hvis de ekte humlene forsvinner? CO2-gomler'n (av Alva, 11) vil gjøre om eksos, smog og avfallstoffer til mat og andre ting vi faktisk har bruk for.

SE ALLE OPPFINNELSENE I BILDESERIEN!

Barn uten begrensninger

– Barnas verden er helt uten de begrensingene og den erfaringsballasten vi voksne ofte har med oss når vi skal forsøke å løse problemer. Barna tenker helt fritt, og da kan det skje mye rart – og mye spennende. For barna er rett og slett alt mulig, sier juryleder Håvard Tjora på Teknisk museums nettsider.

De unge oppfinnerne av de elleve utvalgte ideene som nå stilles ut. Foto: TEKNISK MUSEUM


De elleve oppfinnelsene som ble valgt ut i konkurransen, er tegnet, sendt til en produsent i Storbritannia, og bygget. Riktignok er det modeller, prototyper og demoversjoner som står til utstilling i Vitensenteret på Kjelsås.

Teknologien for at alle oppfinnelsene skal fungere som planlagt er nemlig ikke funnet opp ennå. (Men bare vent til de unge oppfinnerne har fått noen år bak seg som realfagsstudenter, så blir det nok en ordning på det).

Nordre Aker Budstikke var med da finalistene fra Østlandet i Prosjekt Fantasi ble plukket ut på Teknisk Museum like før jul i fjor! Les mer om det her!

Innovasjon Norge

– Disse oppfinnerne tenker nytt om framtiden og bruker kreativitet i sine forslag til morgendagens løsninger. Målet med Prosjekt Fantasi er å løfte interessen for realfag og vise at det ikke finnes en nedre aldersgrense for de beste ideene. Den aldersgrensen viser de unge oppfinnerne at ikke eksisterer, sier Henrik Øines Habberstad i Statoil.

En elektronisk nese som som kan hjelpe dem uten luktesans, funnet opp av Sigrid (15). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Og at de unges oppfinnsomhet tas seriøst, understrekes av at det er Innovasjon Norges administrerende direktør, Anita Krohn Traaseth, som åpner utstillingen, som står fram til 8. januar.

Den har allerede vært vist på VilVite i Bergen, og skal videre til Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken på Jærmuseet. Les mer om alle oppfinnelsene hos Teknisk museum.

SE ALLE OPPFINNELSENE I BILDESERIEN!

LES OGSÅ: Internasjonal pris til Teknisk museum

Bli en oppfinner selv også

Oslo Vitensenter på Teknisk museum har aldri vært et «bare se på»-museum. Og også under Prosjekt Fantasi-utstillingen inviteres alle som vil inn i Maker space for å lage sine egen oppfinnelser.


Maker space i Vitensenteret. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– De besøkende kan få lage prototyper av sine egne oppfinnesler. Her får de bruke kreativiteten og trene på problemløsning, sier Rannei Solbak Simonsen, pedagog på Vitensenteret.

– Tanken er at vi skal inspirere til skaperglede, og at folk skal se at sine ideer faktisk kan bli til noe, sier hun.

I Maker space får du hjelp med å sette i gang den kreative prosessen i eget hode, stimulere mestringsfølelsen og kanskje tør du tenke litt nytt? Kaste jantelov og egne begrensninger i søpla, og ikke la annet enn fantasien sette begrensninger.

LES OGSÅ: Vitensentrenes «Oscar» til Teknisk museum

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...