Bondsk jubilant

Gravkorset på John Collets gravsted på Gamle Aker Kirkegård. Foto: Knut Ellingsen

Aker Sogneselskap feirer i år 200 år. Tirsdag ble det markert i Rådhuset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Aker: For 200 år siden ble selskapet, som er en av Norges eldste organisasjoner, etablert av eieren av Ullevål gård, John Collett. Hans visjon var å skape et forum for gårdeiere i Aker hvor de kunne møtes og ta del i nye ideer, spesielt innen jordbruket.

Jubileet ble denne uken markert med kransnedleggelse på Collets grav, mottakelse i Oslo Rådhus og festmiddag på Nordre Skøyen hovedgård.

Under seremonien i Rådhuset hadde over hundre mennesker møtt opp og ordfører Per Ditlev-Simonsen var blant disse.

- Vi er veldig fornøyde med feiringen. Nå skal vi videre til Nordre Skøyen gård på festmiddag, sa viseformann Ole Andreas Lilloe-Olsen da Nordre Aker Budstikke snakket med ham etter seremonien.

FolkeopplysningsorganEn av de første oppgavene direksjonen hadde var å opprette et bibliotek. Litteratur om landbruk ble vektlagt, men samlingen vokste seg raskt stor og utvalget ble bredere. Den eldste tittelen i biblioteket er fra 1741 og blant førsteutgavene i samlingen finner man blant annet verker av Ludvig Holberg, Knut Hamsun, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland. I forbindelse med 200- års jubileet publiseres et festskrift som omhandler de siste 25 årene. Ragnhild Magnussen er ansvarlig for tidsskriftet.

Årlig gåsemiddag

200 år etter består Aker Sogneselskap av cirka 150 medlemmer som i hovedsak er representanter for de gamle bondeslektene i Oslo og Aker, men også andre med interesse for Akers bygdehistorie.

Selskapet har ikke lenger funksjon som interesseorganisasjon for Akers bondebefolkning.

- I dag er vår rolle å ta vare på historien og den opprinnelige befolkningens betydning for Oslos historie og identitet, sier Lilloe-Olsen.

Selskapet har to arrangementer i året. 4. juni drar de på befaring til ulike steder med Aker-tilknytning. Dette kombineres med piknik og foredrag. Cirka et halvt år etter, den 11. november, holdes den årlige generalforsamlingen også med tilknyttet foredrag og gåsemiddag.

- Siste årene har vi vært i Gamle Losjen, forteller Lilloe-Olsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...