Nordre Aker Budstikke

Byr på hundre års historie, Oslolosen og folkefest på plassen

Flyfoto av Ullevål Hageby, fra ca. 1950, med bl.a. Damplassen og Ullevål skole. Foto: Widerøes Flyveselskap / Helge Skappel / Oslo byarkiv

Når Ullevål Hageby feirer 100 år, stiller beboere og kjente navn som Harald Eia, Espen Eckbo og Ingvild Bryn opp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2017 kl 09:42

ULLEVÅL HAGEBY: I 2017 er det 100 år siden Ullevål Hageby ble anlagt. Det skal selvfølgelig feires, både med ny jubileumsbok fra redaktøren av Hagebybladet, og med en storslått fest på Damplassen lørdag 26. august.

Flyfoto av Ullevål Hageby, fra ca. 1950, med bl.a. Damplassen og Ullevål skole. Foto: Widerøes Flyveselskap / Helge Skappel / Oslo byarkiv

Hagebyildsjel

Prosjektleder for festen, og leder av komiteen som teller elleve hagebybeboere og er nedsatt av Havebyseslskapet, er Trine Alderin.

Trine har hatt et par fingre med i mange av hagebyens tradisjoner. Med tre jenter som spilte i korpset, ble det naturlig å trå til. Men selv om døtrene har blitt voksne har ikke Trine gitt seg.

Det er er fortsatt hun som setter igang arbeidet med 17. mai-feiringen på Damplass, som så gjennomføres av korpsforeldre på Ullevål. Hun var loppegeneral for korpsets loppemarked på Ullevål skole i flere år. Og for inntil fire år siden var hun også primus motor bak julegrantenningen.


HUSKER DU: Trine Alderin mottokk bydelsprisen på vegne av Lyns foreldrelag i 2008, og i 2016 hold det på å bli 17. mai-krise da Bymiljøetaten glemte å fylle vann i dammen på Damplass

Sitteplass til 800

Kanskje ikke så rart at det var hun som i fjor høst fikk spørsmålet om å lede planleggingen av 100-årsferingen.

– Jeg liker orden og å fikse ting. Få det gjort, sier Alderin når Nordre Aker Budstikke møter henne i sola foran Åpent Bakeri på Damplass.

Her, på plassen, skal det om drøye to måneder holdes fest. Langbord til 800 personer, underholdning, og moro. Butikkene og serveringsstedene rundt Damplass vil holde åpne og bidra under festen. Det blir servert mat, og alt vil være mulig å kjøpe for en billig penge, opplyser Alderin.

Ordføreren åpner

Elevene på Ullevål skole er satt til å lage egne jubileumsvimpler av restestoff fra loppemarkedet, og bordene skal pyntes med blomster fra blomsterbutikken. Men Trine håper alle som kommer også kan ta med en blomsterbukett fra egen hage, for å sette et personlig preg på feiringen.


Et eget eventbyrå er leid inn til å rigge scene ved dammen, og står for det tekniske.

Det vil bli hoppelsott, båtrace i dammen, og kanskje en bane med fjernstyrte elbiler. Det kommer en klovn, og det hele åpnes av ordfører Marianne Borgen klokken 17.00. Selve Damplassen vil bli sperret for biltrafikk den aktuelle dagen.

LES OGSÅ: Se planene for Abelloftet. Bydelen flytter ut men Magnus og King vil fortsette

Hagebyen gjennom 100 år

Klokken 19 starter underholdningen på scenen. Det er hagebybeboerne og NRK-programlederne Ingvild Bryn og Kai Sibbern som skal ta publikum med på en reise, med navnet «Hagebyen gjennom 100 år».

– Her vil livene til lokale kjendiser, og ikke-kjendiser, bli flettet sammen til en fin forestilling, sier Alderin.


Vannførerlaget skal bidra, Hagebygbeboerne Espen Eckbo og Harald Eia skal på scenen, sistnevnte – nær sagt selvfølgelig – i rollen som Oslolosen.

Harald Eia er en av hageby-beboerne som deltar med underholdning, som Oslolosen. Foto: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN / ARKIVFOTO

Riksantikvaren og byantikvaren kommer, og det blir musikk fra en acapella-gruppe, og fra barnekoret Fresco fra Vestre Aker kirke, som skal synge musikalsanger. To lokale barn skal opptre på klaver og fiolin. Det lokale «pappabandet» Lodin Lepp spiller, og på kvelden blir det dansbare rytmer fra flere tiår når en lokal DJ inntar miksebordet. Og helt først, mellom klokken 16 og 17, spiller Ullevål skoles musikkorps.

– Alle bidrar på dugnad, forteller Alderin.

Leker fra gamledager

Hun har fått skrevet en egen jubileumssang, som det er meningen at elevene på Ullevål skole skal lære seg når de kommer tilbake etter sommerferie. Den skal de også lære bort til foreldrene, sammen med noen dansetrinn.


– Så er håpet at vi skal få til en «flash mob» der alle er med og danser, sier Alderin.

Når det er fest på Damplassen hører selvfølgelig også tradisjonelle leker med.

– Vi har jo en god del leker på 17. mai, men jeg tenkte at når det er 100-årsfeiring så må vi ta det opp et hakk. Derfor har vi spurt seniorsenteret om ikke de eldre kan bidra med leker fra da de var barn, som for eksempel tønnebånd, klinkekuler og kaste på stikka, sier Alderin.

Damplassen fotografert før Plaza ble bygget. Foto: UKJENT / OSLO BYARKIV

Damplass med Plaza. Begge bilder er trolig fra 1920-tallet, og har albumtittel: "Fotografier over Kristiania kommunes boligbebyggelse". Foto: UKJENT / OSLO BYARKIV

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...