Nordre Aker Budstikke

– De kaller meg julenissen

Den største av de største, skogsnisse Fred Osther fra Kjelsås mot stadig høyere høyder, her fra nisse-NM på Savalen på nyåret. Foto: Nils Bakke

Fred Osther har nisset seg frem til den helt store internasjonale merittlisten. Oslonissen fra Kjelsås har vær profesjonell tomte nå i 25 år. Og selvsagt med ekte, bomullfritt striskjegg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS/SAVALEN: Det var på årets Santa Wintergame i Savalen vår utsendte pressenisse traff den (h)julbeinte severdigheten på 167 år (alle ekte nisser er jo over 100).

Franske Canal+, australsk TV og norske Limelight Film og TV var der også. Ikke bare for å forevige Osther-nissen, men også 90 andre julegale fra 10 land, representert av Alaska i nord-vest til Australia i sør-vest.

Knallharde juleøvelser

Og her var det steinhard konkurranse i hurtigpakking, sledepresisjon, hurtigspilling av Glade jul og vedkapping i ekte Aukrust-ånd. Og i skorsteinsklatring har tomter med større pondus enn grøt-Osther vansker med å komme seg opp igjen!

Men postsekk-kasting var største utfordringen, der en dansk julemand tidligere kastet ned dommeren – på ny verdensrekord, 43 meter.

– Men jeg er best som skrytnisse, gliser Osthergubben, og gynger videre på helt ekte dårlige nissebein.

I sin tid startet han Norway Cup og har vært en av to offisielle Coca-Cola-nisser i Norge i 10 år. Og eneste europeiske medlem i amerikanske "Amalgamed Orded of Real Bearded Santas." En ekte skjegg-forening.


Bare for å nevne noen av de (k)jule merittene han har flesket seg til.

2000 nisseartikler

– Hvordan er det å være internasjonal nisse, som bor på Kjelsås?

– På Kjelsås kaller alle meg julenissen – selvsagt. Å glede barn, er mottoet mitt. Å se ivrige små som stråler over å få pakker er stort.

Og så alle glade klemmene da, forteller Osther, som julaften rekker 12 husbesøk på det meste – ikke bare på Kjelsås men hele byen. Han unngår imidlertid ankomst via skorstein.

– De voksnes spørsmål hvor reinsdyra er blitt av, er klart det mest negative med jobben. Vanskelig å svare på for ikke å skuffe barna, svarer han tankefullt og påpeker:

– Og beduggede voksne er ikke bra å oppleve julekvelden. Vi nisser drikker aldri.


– Blir du aldri lei etter profesjonell virksomhet i 25 år?

– Aldri, kommer det kontant. – Har stor glede av aktiviteten, som også bringer meg verden rundt på nissekonferanser.

"Der sitter julenissen"

– Jeg måtte slutte som varehusnisse fordi mine dårlige bein ble for skjelven, sier ex-bissnissen og smiler i skjegget når han fortsetter: – Når jeg kler meg ut i sivilt og tar offentlige transport, hører jeg ofte barn si; "der sitter julenissen!"

Så kommer det fra flaue foreldre: "Han bare ligner..." Og fra meg: "Jo, det er jeg som er julenissen!"

– Ellers har jeg en mengde hobbyer. Samler alt om nisser – i alle former, blant annet julenissefrimerker fra hele verden.

– Avisartikler om standen i leiligheten har jeg vel 2000 av – derav 500-1000 utklipp om meg selv, sier julefantasten – ganske så høy i hatten.

Jul i juli

Og ellers er vår nissemann også fast inventar på Julemændenes Verdenskongress "Jul i juli," som arrangeres årlig i København for 52. gang – da selvsagt i juli.


– Jeg er jo også med i samtlige nordiske julenisseorganisasjoner, og forrige år holdt foredrag i Santaschool i Midland Michigan USA, hvor de deretter samlet 107 amerikanske langskjeggede rødkledte fantaster, pluss meg da, som eneste utlending.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...