
Rina Mariann Hansen (foran), med biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, Nydalen-bibliotekarene Eva Elisabeth Andersen og Mari Anne Wekre, leder for lokalbibliotekene Mari Eeg, og seksjonsleder for Deichman Nydalen, Stian Færden Kristensen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nå «gjelder ikke» åpningstidene lenger:
– Det er en vill idé, og en vanvittig tillitserklæring
Nå er det «meråpent» på Deichman i Nydalen, hver eneste dag – hele året. Og du kan bruke biblioteket til mye mer enn du kanskje tror: Her er det lokaler til for eksempel styremøtet i borettslaget eller strikkeklubben.
Publisert: 29.11.2019 kl 13:35
Sist oppdatert: 02.12.2019 kl 12:06
NYDALEN: Deichmanske bibliotek på Nydalen videregående skole, utvider nå åpningstidene sine. Fra og med i dag, fredag, kan du låse deg inn selv mellom klokken 7 og 23, hver eneste dag, hele året, uten at det koster noe som helst.
Tilbudet kalles «Meråpent» og er allerede rullet ut i elleve bydelsbibliotek rundt om i byen. Nydalen blir det tolvte meråpne biblioteket, og om to uker følger også Torshov bibliotek, som gjenåpner etter oppussing. Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, som åpner 28. mars 2020, vil få åpningstider som kan minne om meråpne tider.
Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), foretok den offisielle meråpningen av Deichman Nydalen fredag morgen.
– Det er gøy å gjøre dette på Black Friday: For det beste vi har i Oslo er faktisk gratis. Bibliotekene er noe vi eier sammen. Og meråpne biblioteker har vært en suksess. Sammen med at vi har pusset opp flere biblioteker gir det økt besøk, sier byråden.

Biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, kulturbyråd Rina Mariann Hansen og Stian Færden Kristensen, seksjonsleder for Deichman Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, bekrefter det byråden sier. Siden det første meråpne biblioteket åpnet i 2015 – filialen på Majorstuen – har Deichman hatt 850.000 flere besøkende, en økning på 39 prosent. I 2019 vil de kommunale bibliotekene ende med et besøkstall på 3 millioner, forteller han – av disse er 20 prosent av besøkene gjort i «meråpningstiden». Over 85.000 oslofolk har i dag bibliotekkort med nøkkelfunksjon. Aldersgrensen er 15 år.
Skepsis
Men det var ikke så mye begeistring innad i organisasjonen da forslaget om å holde bibliotekene oppe når de ansatte ikke var på jobb først ble lansert.
– Meråpent er et godt eksempel på at fagmiljøene ikke alltid vet best. Det var stor skepsis da initiativet kom fra Rådhuset – våre eiere – etter en studietur til København. De ønsket seg meråpne biblioteker også i Oslo. De møtte en litt motvillig Deichman-gjeng, ler biblioteksjefen.
Men så koker det hele ned til en forståelse av at bibliotekene ikke er til for de ansatte, det et hus som tilhører beboerne i området.
– Vi har møtt et behov vi ikke visste var der, sier biblioteksjef Skansen, og legger til:
– Biblioteket eksisterer for å møte behovene som byens innbyggere har, og derfor er det viktig for oss i Deichman å sørge for at bibliotekene våre er så tilgjengelige som overhodet mulig.
Ganske enkelt
Meråpent betyr at man kan bruke lånekortet til å låse seg inn på biblioteket fra klokka 07.00 om morgenen til 23.00 om kvelden hver eneste dag, hele året – også søndager og helligdager. Meråpne bibliotek har faktisk vist seg overraskende godt besøkt også på dager som julaften: Bare på Majorstuen var det 50 personer innom denne dagen det første året.
På Deichman i Nydalen har de sett et stort behov for økt tilgjengelighet. Besøket på lørdagsarrangementene på dagtid har vist seg spesielt populære. Tidligere har dette biblioteket vært åpent fra 08.30 til 19.00 på hverdager. Stian Færden Kristensen er seksjonsleder for Deichman Nydalen, og han ser fram til å kunne tilby folk muligheten til å bruke biblioteket også utenom betjent åpningstid.
– Dette har vi gledet oss til lenge. Folk som bruker biblioteket vårt har vidt forskjellige behov, og nå blir det mye lettere for dem å stikke innom uansett hvordan resten av dagen deres ser ut. Ikke minst er det veldig moro å kunne ønske folk velkommen på søndager, som for mange er helt glimrende bibliotekdager, sier Kristensen.
Møteplasser
Byråd Hansen mener økt tilgjengelighet på bibliotekene åpner opp for helt nye møteplasser mellom folk i byen.
– Vi har sett at folk arrangerer møter og debatter i fellesarealene i de meråpne bibliotekene, sier hun.

Biblioteksbyråd Rina Mariann Hansen mener bibliotekene skaper nye fellesarenaer mellom folk i Oslo. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Dermed kan det å ta seg en kvelds- eller helgetur til biblioteket bli som å åpne en skattekiste du ikke vet hva inneholder før du er der, påpeker hun.
– Du kan oppdage helt nye ting! sier byråden begeistret, og legger til at biblioteket som lokale vil kunne gi mye til lokalmiljøet:
– Vi får også flere rom å tilby frivilligheten.
På Deichman Nydalen er det møterom som kan brukes, enten det er til møte i foreningen din eller i styret i borettslaget – uten at det må gjøres bookingavtaler på forhånd, eller at det koster noe.
Trygt?
– Det er jo egentlig en litt vill idé å åpne opp kommunale bygg utenom ordinær åpningstid. Bygg vi har brukt milliarder av kroner på, og hvor det er datautstyr og annet. Men det er jo en vanvittig tillitserklæring til innbyggerne, og innbyggerne har vist seg tilliten verdig. På bibliotekene passer folk på hverandre, og på det som er her, sier hun.
Etter fem år med meråpne biblioteker må det vel ha vært hendelser med hærverk og tyveri?
– Nei, det har vært forbløffende lite problemer, selv med de hundretusenvis av besøkene vi har hatt i meråpne biblioteker, sier Skansen.
Bruken av meråpne bibliotek, skjer på eget ansvar, og er som et hvilket som helst annet offentlig rom, påpeker han. Likevel mener biblioteksjefen at det er helt trygt å bruke et meråpnet bibliotek. Utenom ordinær åpningstid overvåkes nemlig bibliotekene med videokameraer, og det er mulig å tilkalle vekter.
Personvernet står sterkt, og videoene blir kun sett på dersom det er mistanke om at det har skjedd noe straffbart. På et kombinasjonsbibliotek, som det på Nydalen som ligger på en skole, er det dessuten ekstra strengt med tanke på at det ikke skal være videoovervåkning i skoletiden.
Fakta: Meråpne bibliotek
Disse bibliotekene har nå meråpent:
- Deichman Bjerke, Deichman Bøler, Furuset bibliotek og aktivitetshus, Deichman Grünerløkka, Deichman Lambertseter, Deichman Majorstuen, Deichman Nordtvet, Deichman Nydalen, Deichman Oppsal, Deichman Røa, Deichman Stovner, Deichman Tøyen
- Deichman Torshov, på Sandaker Senter, åpner etter oppussing 14. desember, og vil da også bli et meråpent bibliotek
BU-lederen er klar
Alle over 15 år som skaffer seg bibliotekkort etter 26. september i år, får automatisk nøkkelfunksjon på kortene sine. De som allerede har bibliotekkort og mangler nøkkelfunksjon, kan enkelt oppgradere på deichman.no, eller i biblioteket.
En av dem som ivret med å oppdatere bibliotekskort i tide før Deichman Nydalen ble meråpent, er lederen i bydelsutvalget, Bente M. Larsen (Ap).

BU-leder Bente M. Larsen har lånekortet i orden, og er klar for Meråpent på Deicham Nydalen! Foto: Privat
– Jeg har selvfølgelig allerede skaffet meg lånekortet og gleder meg til å bruke alle de fine tilbudene, sier BU-lederen, som også er en ivrig biblioteksvenn. Som lokalpolitiker jobbet hun i mange år med å få et offentlig bibliotek til bydelen, og da Nydalen vgs. ble bygget var det endelig lokaler tilgjengelig.
– Nå kan jeg låse meg inn og låne/levere, lese dagens aviser, se film, høre på musikk og mye mer. Syv dager i uken. Hele året, sier Larsen entusiastisk.
Hun oppfordrer innbyggerne til å ta biblioteket i bruk, og nå som man selv kan låse seg inn blir det langt mer tilgjengelig enn tidligere, påpeker hun.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!