Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Det var en gang...

Moltke Moe videreførte farens og Asbjørnsens eventyr, men la ikke rent lite språkpolitikk inn i arbeidet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Moltke Moes vei er en skikkelig tungevrenger. Men i levende live var eventyrforskeren en stor språkkunstner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2016 kl 21:52

BLINDERN: Moltke Moes vei går fra Sognsveien til Blindernveien; fra Ullevål hageby og sørover mellom villabebyggelse og universitetsblokker.

Sin fars sønn

Moe var sønn av Jørgen Moe (1813-1882), og folklorist. Da faren og P. C. Asbjørnsen døde, overtok han utgivelsen av eventyrene, og utga flere reviderte og fornorskede utgaver. Foto: NASJONALBIBLIOTEKET/WIKIMEDIA COMMONS

Moltke Ingebret Moe (1859-1913) må nok pent finne seg i å stå i den historiske skyggen av sin far, prest og eventyrsamler Jørgen Moe. Men Moltke skapte seg sitt eget, og ikke mindre imponerende, ettermæle. Han ble Nordens første professor i folkloristikk, bare 26 år gammel. Skjønt, den egentlige stillingsbetegnelsen var «Professor i norsk Folkesprog med Forpligtelse til ogsaa at foredrage norsk Folketradition». Han hadde også en professortittel i middelalderlitteratur.

Moltke førte blant annet videre eventyrverket faren og P. Chr. Asbjørnsen hadde påbegynt.

Asbjørnsen og Moe hadde gitt eventyrene en språklig utforming som gjorde at de ble forløpere i prosessen med å fornorske språket.

Etter at faren og Asbjørnsen døde, overtok Moltke arbeidet med eventyrene og sendte ut flere reviderte og ytterligere fornorskede utgaver. Ikke overraskende ikledde han eventyrene en språkdrakt i tråd med synet han hadde på hvordan det norske skriftspråket burde utvikles.

«Blodblanding»

For Moltke regnes som «Samnorskens» far. Han var motstander av både Ibsens og Bjørnsons riksmålslinje, og Ivar Aasens «kronglete» landsmål.

«Det som skal til», mente han, «det er blodblanding, det er sammenflyting» mellom de to målformene, for slik å skape ett norsk skriftspråk.

Moltke Moe var med på å stifte Norsk Forfatterforening, og å opprette Norsk Folkemuseum. Han var aktiv i etableringen av tidsskriftene «Norvegia» og «Syn og Segn», og i en periode var han styremedlem i Det Norske Samlaget.

Han sto sentralt i arbeidet med rettskrivningsreformene, og han var en av Nordahl Rolfsens viktigste medarbeidere i utformingen av Rolfsens lesebok. Det var til Moltke Moe den etablerte Knut Hamsun skrev da Herman Wildenveys stipend på grunn av målfolkets motstand sto i fare for å bli trukket tilbake, og den unge Sigbjørn Obstfelder kontaktet Moe da han hadde økonomiske problemer.

Men Moltke forlot ikke eventyrenes verden. Han var mannen som rekonstruerte det som i dag er den mest kjente versjonen av «Draumkvedet».

Kilder: Apollon Forskningsmagasin UiO, Oslo Byleksikon, Wikipedia.

LES MER LOKALHISTORIE HER!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...