Nordre Aker Budstikke

Dette er bare begynnelsen for de to musikerne som er årets talenter i Nordre Aker

Simen Kraggerud (t.v.) og Jørgen Westgaard Bjelkerud er vinnere av Nordre Aker Talentpris 2020. Foto: Privat / Thor Hauknes

Jazzmusikeren og trombonisten Jørgen, og den klassiske pianisten Simen deler årets talentpris i Nordre Aker. De er to målrettede unge menn som har klare mål for fremtiden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2020 kl 10:01

NORDRE AKER: Vinnerne av årets Nordre Aker Talentpris er kåret! Det er femte gang prisen deles ut i bydelen til ett eller flere unge talenter fra bydelen, innenfor sjangrene musikk, dans eller teater. I år kom det inn 15 søknader.

Prisen for 2020 blir delt mellom to vinnere, som får hvert sitt stipend på 10.000 kroner. De er trombonist Jørgen Westgaard Bjelkerud (19) og pianist Simen Kraggerud (18). Prisutdelingen skulle tradisjon tro ha foregått på julekonserten til Nordre Aker musikk- og kulturutvalg (NAMK), i Nordberg kirke i slutten av måneden. På grunn av koronasituasjonen er imidlertid både denne konserten, og NAMKs julekonsert i Grefsen kirke i desember, avlyst. Det er også delt ut tre inspirasjonspriser, se hvem som får disse, nederst i artikkelen.

Tidligere vinnere av Nordre Akers Talentpris

  • 2016: Gustav Rørmark (fiolin) og Guro Eliassen Kverndokk (sang, jazz) - prisen ble delt mellom vinnerne
  • 2017: Margrét Ó. Erlendsdóttir (sang, musikalteater)
  • 2018: Ella Skorgan (dans)
  • 2019: Kevin Olsen Vadsten (bass, komposisjon)

Prisen deles ut av Nordre Aker Musikk- og Kulturutvalg (NAMK), og hovedpremien er på inntil 20.000 kroner. Støttes av Frivillighetsmidlene i Bydel Nordre Aker og Nordberg Lions Club.

Jørgen Westgaard Bjelkerud

I sin avgjørelse har juryen lagt vekt på utøverens personlige og kreative lyd i sitt instrument. Juryen opplever at både spill og komposisjoner viser musikalitet på et høyt nivå. Han har vist vilje til å satse gjennom mange år og jobber målrettet for å utvikle seg som instrumentalist, komponist og arrangør.

Jørgen Westgaard Bjelkerud (19 år), startet trombonekarriere i Grefsen skolekorps. Etter Morellbakken ungdomsskole, ble det musikklinjen på på Edvard Munch videregående skole. Nå studerer han til en bachelor i utøvende musikk på jazzlinja ved NTNU.


Jørnge W. Bjelkerud. Foto: Thor Hauknes

– Å vinne denne prisen er først og fremst en anerkjennelse på at jeg jobber i riktig retning med musikken min, og det kjennes veldig godt å få den bekreftelsen. I tillegg får jeg mulighet til å bruke penge-prisen på å kjøpe ulikt utstyr som kan sette i gang en rekke nye prosesser og som vil bidra til videre utforskning av musikken, sier Jørgen på telefon fra Trondheim.

Det ble tidlig trombone på Jørgen:

– Jeg tror nok det i stor grad skyldes at jeg ser veldig opp til min onkel Erik Johannessen, som er jazztrombonist.

– Hvorfor jazz?


– I all hovedsak dreier det seg nok om friheten til å uttrykke seg og improvisere. Jeg har stor respekt for den tradisjonen og for de som har så gehørsmessig og harmonisk overskudd at det flyter naturlig. I tillegg liker jeg veldig godt kollektivitetstanken rundt det at et ensemble kan formidle og skape noe gjennom musikalsk kommunikasjon i sanntid. Det å være så lyttende og tilstedeværende er et stort ideal for meg.

Jørgen roser opplegget på Institutt for musikk ved NTNU og jazzlinja.

– Det er stort for meg å få være student her, et privilegium faktisk! De fleste lærerne her er utøvende musikere i tillegg til å undervise, og er store navn i norsk jazzsammenheng. Undervisningen er stort sett veldig praktisk anlagt, noe som passer meg bra. Vi sitter i klasserommet og synger og klapper sammen, og ikke minst lærer av hverandre - det er en egen boble av nysgjerrighet og utforskning som eksisterer her. Vi har en skolehverdag der vi får utvikle oss og gjøre det vi liker aller best.

Og drømmen er å kunne leve av musikken, ikke bare som trombonist, men også å skrive egen musikk. Men kanskje blir det også en master?

– Det er mange som tar en master etter fullført bachelor og det er nok noe jeg kunne tenke meg å gjøre. Det er jo et helt annerledes løp hvor en får mulighet til å virkelig gå i dybden i noe litt mere spesifikt. Men det vil tiden vise.


Det er flere enn onkelen som har inspirert Jørgen underveis i musikken. Blant annet trombonist Kristoffer Kompen, trombonist Even Kruse og lærer og gitarist Andreas Berg har vært viktige for Jørgens utvikling. Han nevner også saxofonist Shannon Mowday, musikalsk leder i Oslo og Akersehus ungdomsjazzorkester.

– Et slags fristed for meg der jeg har kunnet utvikle meg og teste ut ting det ikke har vært rom for i andre sammenhenger. Jeg har noen store idoler som er til stor inspirasjon. Blant annet bør nok den tyske trombonisten Nils Wogram, trompetist Ambrose Akinmusire og pianisten Vijay Iyer nevnes.

Det er også spennende prosjekter på gang, Jørgen er med i et storband bestående av studenter som heter Det Nye Norske Storband.

– Vi skal slippe en del singler fremover, og ikke minst, dersom det lar seg gjøre, på en juleturné nå om et par uker. I tillegg har jeg nettopp startet en kvartett som heter wa! med tre andre fra klassen. Jeg er så heldig å få være med å spille med Cosmic Swing Orchestra bestående av andre studenter fra jazzlinja og folk som har gått her tidligere. Three Souls, et funkband jeg har spilt i i mange år, skal slippe debut-skive til våren. I tillegg er det en rekke andre spennende ting som skjer som fortsatt er litt i startfasen.

Simen Kraggerud

I sin avgjørelse har juryen lagt vekt på dyktighet på instrument tilnærmet profesjonelt nivå. Juryen opplever at hans spill viser stor musikalsk forståelse, både som solist og i samspill. Han viser en formidabel utvikling som musiker.


Simen Kraggerud. Foto: Privat

Simen Kraggerud (18) er fra Grefsen, men bor nå på Kjelsås. Han er elev ved Foss videregående skole og ved Barrat Due. Før videregående gikk han på ungdomsskole ved musikklinja på Majorstuen skole.

– Å vinne denne prisen er først og fremst en stor ære, det er en flott bekreftelse å få. Pengene skal brukes på å bli en enda bedre pianist, og også til å kjøpe noter og annet som trengs til musikken. Musikken er jo selve og største inspirasjonen min.

Simen startet bare å spille på pianoet hjemme, av seg selv:

– Pianoet sto der, og fra jeg var seks-syv år så begynte jeg bare å spille på det. Jeg hørte musikk på radioen, så prøvde jeg å spille det jeg hadde hørt. Jeg ble bare veldig interessert i å spille av meg selv, men da var det bare en lek. Da jeg startet på Majorstuen skole ble det mer seriøst, ikke minst ble jeg veldig inspirert til å øve mer og satse mer av læreren min, David Meier, roser Simen, som benytter anledningen til også å trekke frem pianolæreren ved Foss videregående skole, Lars Haugbro.

Det er klassisk som er sjangeren, men han komper gjerne med andre medelever som spiller annen musikk. Han har også faste samspillsgrupper.

– Det vakreste jeg vet å spille, er Robert Schumanns pianokonsert i a-moll. Så håper jeg at jeg en gang i fremtiden også kan spille Sergej Rakhmaninovs pianokonsert i d-moll - det er favoritten over alt. Men den er skikkelig krevende.

Og nå er det flygel - eller klaver - som gjelder:

– Det er helt annerledes å spille på flygel. Strengene er jo også forskjellig, i et piano går strengene oppover, i et flygel går de horisontalt. Selve anslaget føles også veldig annerledes på et flygel, det er bedre klang og mer rom for nyanseringer.

Og selvfølgelig har Simen en musikkdrøm:

– Det er jo å kunne leve av spillingen og musikken i fremtiden. Etter videregående så håper jeg på å kunne bli student ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Inspirasjonspriser

I tillegg til vinnerne ble det delt ut tre inspirasjonspriser, som får 1000 kroner hver. Nordre Aker Inspirasjonspris for 2020 gikk til Torjus Hoel Bjorå (16 år, cello), Marine Charlotte Bjercke Prate (14 år, klassisk ballett) og Kristian Strøm (18 år, EDM-produksjon). Juryen har stor tro på deres talent og håper at prisen vil motivere til videre arbeid.

Jemima García-Godos fra Nordre Aker musikk- og kulturutvalg har ledet juryen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Juryen for Nordre Aker Talentpris 2020 har bestått av Jemima García-Godos, styremedlem NAMK (juryleder), Anne Ekenes, Kunstnerisk leder, Panta Rei Danseteater, Karl Andreas Kjelstrup, redaktør og daglig leder, Nordre Aker budstikke, Magnus Södeberg, bassist, Kringkastingsorkesteret, Hans Zeiner-Henriksen, Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo og Ingeborg Anna Wergeland, dramapedagog og produsent, Den Kulturelle Skolesekken.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...