Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dette er ingen vanlig butikk

INGEN KULTURKRASJ: Ola G. Strømme åpner Kulturbutikken, et lokale for kultur, midt i et kommersielt kjøpesenter. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det nyeste tilskuddet i handlegata i Ullevaal Sentrum heter Kulturbutikken, og tilbyr eventyr og magiske opplevelser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2016 kl 13:19

ULLEVÅL: 1. oktober åpner Kulturbutikken dørene. Men den skiller deg markant fra aktørene i nabolokalene.

– Vi skal skape magi. Dette er en liten arena med store opplevelser, sier Ola G. Strømme, som står bak nysatsningen.

Startet med paller

I et 50 kvadratmeter stort lokale på Ullevål har det vokst frem en liten og intim teatersal.

– Du starter med 34 paller, så er man i gang, smiler Strømme.

Pallene har blitt til scene, tribune og en disk ved inngangen. Det er sitteplass til omlag 36 barn, og plass til ytterligere rundt 14 voksne. Her skal det spilles teater hver lørdag.

50 kvadratmeter er forvandlet til en liten teatersal. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Torsken Fjodor

1. oktober går teppet opp for Kulturbutikkens første forestilling, om den frekke og freidige torsken Fjodor, basert på bøkene til Pål H. Christiansen.

Bøkene er også gitt ut i Tyskland, der det blant annet er laget et musikalmanuskript til historien om fisken som må repareres fordi den svømmer baklengs, og blir dermed kamerat med gutten Pelle.

Fisken Fjodor er frekk og freidig, og opplever mye moro sammen med Pelle. Pål H. Christiansen har skrevet fem bøker om torsken, som også er oversatt til tysk. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Historien er tilpasset scenen av Strømme, som også har laget norske tekster på de tyske sangene. På scenen står skuespillerne Anne-Lise Henningsen og Kine-Marie Øglend.

Nytt hver lørdag

Hver lørdag fram til jul blir det vist et nytt teaterstykke i Kulturbutikken, og forestillingene starter klokken 12, 13, 14, og deretter ekstraforestillinger klokken 15 og 16 hvis etterspørselen er stor.

Fram mot jul blir det oppsetninger med blant annet Snehvit, Piratpappa, trafikk-rockeshowet Larry, og Trollmannen Pagan.

Kultur og kommers

Men hvorfor teater på et kjøpesenter?

Bak Kulturbutikken står foretaket Centertainment, som Ola G. Strømme har drevet siden 2005. Kongstanken har vært å realisere mer drama og kultur for barna på kommersielle arenaer – og ellers der folk er – slik som et kjøpesenter.

– Kjøpesentrene trekker et handlende publikum. Teateret trenger publikum, sier han og mener resten forklarer seg selv.

Med Centertainment har Strømme turnert landet rundt med kjøpesenteroppsetninger av blant annet sjørøveren Piratpappa og trafikk-rockeshowet Larry. Centertainments oppsetninger er ferdigproduserte og kan derfor enkelt settes opp hvor som helst, med publikum på alle sider, som ofte er tilfellet på et kjøpesenter, eller i et bibliotek eller klasserom, forklarer Strømme.

Centertainment har nå knyttet til seg et nettverk av kulturarbeidere – skuespillere, musikere og andre – som blir å se på scenen på Ullevål i løpet av høsten. Kulturbutikken blir en arena for dem, mange av dem nyutdannede skuespillere, til å møte publikummet sitt.

Ola G. Strømmes Centertainment har skrevet om Pål H. Christiansens Fjodor til scenen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Innholdet er viktigst

Strømme hadde sin første oppsetning på Ullevaal Sentrum i 2014, og har spilt både Larry-showet og oppsetningen om Julenissen og reinen Trine.

– Det viktigste med teater er innholdet. Oppsetningene i Kulturbutikken skal holde høy kunstnerisk standard. Det er slik man kan skape magi og interaksjon mellom dem på scenen og publikum, sier Strømme.

Teater er butikk

Og teaterinnholdet, dramaet og opplevelsen, skal selges til publikum. Kulturen er ikke noe som trenger subsidiering, hvis etterspørselen er der. Dermed er det ingen krasj å plassere en kulturbutikk på en kommersiell kjøpesenterarena, ifølge Centertainment-gründeren, som også har bakgrunn fra reklamebransjen.

En billett til forestillingen koster derfor 90 kroner, og inkluderer brus og is hos naboen Egon, som også selger pizza-og-teater-pakker. Plutselig har man en bursdagsaktivitet på Ullevål, skyter Strømme inn.

– Men her får du levende kultur rimeligere enn en kinobillett, fortsetter han, og foreslår:

– Da kan barna gå på teater mens foreldrene handler eller trener i treningssenteret ved siden av.

Det går også i disse dager ut et tilbud til alle barnehagene i Nordre Aker. I ukedagene blir nemlig helgens oppsetninger satt opp med spesialvisning for barnehager.

I løpet av høsten vil det også bli tilbud om teaterskole i Kulturbutikken. Strømme har vært med å drive teaterskole for barn i ti år på Lørenskog og Eidsvoll. Nå kommer altså tilbudet også til kjøpesenteret på Ullevål. Kulturbutikken har i første omgang inngått en treåring leieavtale, og Strømme håper butikken etterhvert også kan bli en arena for utstillinger og debatter – ved siden av teatervirksomheten.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...