Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

En geysir av kreativitet

Forlegger og Hagebybladet-redaktør Ellen Holm Stenersen lever og ånder for Ullevål Hageby, finsk språk, plommesyltetøy og mye annet! Foto: Grace Brynn

Ellen Holm Stenersen er ikke bare en dame med mange jern i ilden, Hun er selve ilden! Et gnistregn av supre ideer som gleder mange.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL HAGEBY: Ellen er i full gang med å oversette enda en bok fra finsk: "Livet er kort, Rytkönen er lang" av Arto Paasilinna. "Kobberhjertet" av Leena Lehtolainen er nettopp kommet i bokhandelen.

– En spennende krim. Det kommer flere! lover Ellen.

Ellen driver blant annet eget forlag, Kirja, som betyr "bok" på finsk. Hun er redaktør for Hagebybladet, arrangerer hagebyvandringer, har stiftet Hagebykoret. Hun kreerer hyllebærsaft og plommesyltetøy av egen avling. I hagen har hun også urtebed med spennende, duftende vekster.

Og hun har et meget sterkt blikk for interiør, noe de mange hyggelige krokene i huset forteller om. Det rasler i katteluken på kjøkkenet, der vi koser oss med nylaget te. En vakker katt med fine tegninger i ansiktet kaster seg over innholdet i katteskålen. – Speilegg Elisabeth, presenterer Ellen. – Hun er et speilbilde av sin far, tegningene er bare speilvendte. Barnebarnet la til navnet Elisabeth, det er hennes katt...

Redaktør og forlegger

– Hagebybladet går i sin 86. årgang, så det har litt av en tradisjon. Vi har et korps som deler det ut, forteller hun. Området er blitt mer utvidet, så Blindern og Tåsen er også med. Gøy at folk er så entusiastiske! De leser det fra perm til perm, de gjemmer på det. Anne Ebbing var redaktør før meg, og Inger Sahlin-Sveberg.

– Du har en utrolig evne til å finne artig og spennende stoff? Historisk og aktuelt...

– På de fire årene jeg har vært redaktør, har jeg fått samlet en lang liste med kontakter, svarer hun. – Og jeg leter jo mye her og der.

– Hvordan du nå rekker det, driver du også forlaget. Hva kommer ut der?

– Vi har gitt ut fem bøker hittil. Et værleksikon for barn, "Historien om Embla", skrevet av arkeologer. "Det russiske soppkjøkken" er artig illustrert av Iben Sandemose.

– Hvorfor valgte du noe så spesielt som finsk?

– Jeg tenkte at det ville være lurt å lære et språk ikke alle andre kunne. Og jeg liker finsk design, finsk kultur.

Hagevandringer og -kor

– Det er du som har "oppfunnet" hagevandringene også?

– Jeg tok initiativet og laget opplegget. Jeg lager napp-ut-sider i bladet, som man kan ha med på vandringene. Jeg har brukt Anne Hals' hefte "Ullevold lyst- og avlsgård 1800-1820" som grunnlag, dessuten bor jeg jo her og har funnet ut hvor mange av John Colletts paviljonger lå.

– Vandringene dine er jo veldig spesielle, med folk i flotte kostymer, musikk og underholdning... Som "I John og Tina Colletts fotspor" i mai i år.

– Vi la oss opp til opplegget på John Colletts tid, ler hun. – Vi ble underholdt, som da, men ikke bevertet, som Collett gjorde med sine gjester. Hagebykoret er et visekor. Vi vil gjerne ha med flere! Akkurat nå trenger vi flere mannsstemmer. Det er bare å ringe, eller sende en mail til hagebykor@yahoo.no. Vi øver annenhver onsdag fra klokken 18 til 20!

Historisk hus

Svigerfar Karl Stenersen tegnet huset i 1936. En skoeske på høykant. Det var planlagt med flatt tak og to garasjer i kjelleren, men kommunen godkjente det heldigvis ikke, smiler hun.

– Et veldig sentralt sted å bo. Og et veldig hyggelig miljø! Vil du ha? Ellen byr på nydelige plommer fra hagen. På bordet står en stor bolle med svarthyllbær fra trærne ute.

– Jeg lager saft, forklarer hun. De blir bedre når de kokes i vann, for smaken sitter i skallet. Så har man litt rødvin oppi. Kjempedeilig!

Ellen aktiviserer folk i bydelen sin, gjør folk oppmerksomme på hvilke verdier som finnes der, som vi bør ta vare på. Vandringene og koret er ikke bare lærerike, men også et stort sosialt pluss. Folk blir begeistret for sitt eget nærmiljø, og omgås hverandre under arrangementene. Noe som gir mersmak! Folk blir kjent, og mer "ålreit" mot hverandre. Oversettelsene hennes gjør oss bedre kjent med finsk kultur. Hun gjør vår verden større og langt mer interessant og hyggelig å leve i! Det er ingen liten innsats.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...