ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Nattlig eventyr:

En undervannsfilm i svarte skogen

Med svarte skauen bak står «Jane» og lyser i novembernettene. Filmen surrer og går. Foto: Vera Wyller

Årets siste prosjekt på Krutthuset i Maridalen er noe for seg sjøl.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2021 kl 16:12

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARIDALEN: Midt inne i svarte skogen står en skjerm og lyser blått. På skjermen ruller en film. Drømmeaktige bilder av gress som svaier – i vann. Det er en undervannsfilm. Og der, der er en frosk!

Årets siste prosjekt på Krutthuset i Maridalen er noe for seg sjøl. I «Jane», et diorama, en «utstillingsboks» på kanskje fem ganger to og en halv meter, vises Helene Sommers tolv minutters film, «En våtmarkskrønike». Den går i loop hele natta fra solnedgang til soloppgang.

Veien er en opplevelse

Turen inn til Krutthuset gjør du greit unna på ti minutter, den er en opplevelse i seg seg sjøl. Det går vei fra både Gamle Maridalsvei og parkeringsplassen på Skar. Ganske raskt forsvinner lys fra hus og veier og Sørbråten i det fjerne. Du er i skogens mørke ro.

Kankje hører du et tog på Gjøvikbanen i det fjerne. Det er lite å se, lite å høre. Sansene skjerpes. Når du kommer til en enda mørkere skygge, er du framme. Krutthuset troner i mørket. Og bak hjørnet, der lyser det blått i novembernatta.

Bak hjørnet på Krutthuset, foran den mørke skogen står «Jane». Inni går filmen om livet i dammene non
stop hele novembernatta. Foto: Stein Erik Kirkebøen

ANNONSE

Åpent hus på lørdag

Utstillinga ved Krutthust står ut måneden, det er bare å ta seg en kveldstur ut i skogen. Du vil ikke angre.

Lørdag 20. november er det åpent hus på Krutthuset klokken 15.00 til 19.00 - klokka 16.00 starter en samtale mellom kunstner Helene Sommer og Anders Often som er biolog og som jobber ved NIVA - Norsk institutt for naturforskning.

Livet under dammen duver i stor grad på stedet. Foto: Vera Wyller

Der, inne i boksen sin, surrer og går filmen som kaster sitt bleke lys ut i den mørke skogen. Den er tatt opp i et av verdens minste vassdrag; de to dammene, bekken som forbinder dem og myra som omgir dem.

ANNONSE

Tilsynelatende skjer det ikke all verden der ned under vann. Gress svaier, av og til ser vi glimt av en frosk, det hele svøpt inn i en drømmeaktig verden, akkompangnert av undervannslyder og musikk fra kjente undervannsfilmer og en tekst som løper i bunnen av bildet. Den psykedeliske effekten er ikke ubetydelig.

Omtrent slik ser de to dammene og området rundt ut i dagslys. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Det er blitt mai og neste generasjon frosker ligger klar i en geleklump. Foto: Vera Wyller

Det skal være spennende

Hva i all verden er dette? spør vi Sverre Wyller som sammen med sin kone, Vera, eier, driver og arbeider Krutthuset. Er det forskning, er det kunst, er det underholdning?

– Ja. Det er alt sammen. Og mer til. Vi er ikke så opptatt av å kategorisere, vi er opptatt av at det vi viser skal være spennende.

– Og dette er spennende?

– Absolutt.

ANNONSE

Forskjellige filmer med felles faktor

Noen drar kanskje kjensel på navnet på kunstneren bak prosjektet, Helene Sommer. I 2017 lagde hun filmen om hytteboeren Harald som i 27 år holdt til i ei hytte ved Grefsenkleiva. Dette er noe helt annet.

– I form er filmene veldig forskjellige, men de har en felles faktor. De formidler begge oversette, ikke fortalte historier. Den ene om et menneske som få kjente og ville vedkjenne seg, og denne om et tilsynelatende helt vanlig, lite og ubetydelig våtmarksområde, sier Sommer.

– Kunst!

Hun er ikke tvil om hvordan filmen skal kategoriseres: – Det er kunst! Uten tvil. Det er mye som er rarere enn dette, som også er kunst. Men det er også litt vitenskap, jeg har hatt kontakt med folk som kan mye om livet i slike biotoper som jeg ikke visste noe om før jeg stakk kamera og mikrofoner ned i dammene.

ANNONSE

– Hvordan kom du på å filme livet i to bittesmå dammer, nesten det nærmeste en kan komme ingenting?

– Jeg var nysgjerrig på hva som skjer nede i dammene som er så små og ubetydelig at de fleste knapt legger merke til dem. Det er massevis av undervannsfilmer, men de er som regel av det spektakulære, av store djup, korallrev, eksotiske fisk og havet. Jeg har ikke funnet mange som har filma livet i pytt eller en liten dam. Jeg vil vise folk det vi ikke ser, sier Sommer.

– Og så ville jeg prøve å se verden i froskeperspektiv.

Under filmen ruller en tekst som beskriver mer av livet i dammene. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Hvordan reagerer froskene?

Sommer synes det er ekstra spennende at filmen kan vises akkurat der den er tatt opp.

– Men jeg er litt bekymra for froskene som nå ligger i dvale og kanskje hører froskekvekking fra filmen, helt utafor sesongen. Jeg håper de skjønner at det ikke er tid for å våkne og begynne å kvekke.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE