Nordre Aker Budstikke

Endelig er skiltet på plass!

Med på markeringen, blant annet Steinar Helgesen, bydelsutvalgsleder i Nordre Aker, Bente Larsen, Lasse Halvorsen fra Nydalens Skiklub og Per Østvold fra Oslo Elveforum. Leder av historielaget Grefsen Kjelsås Nydalen, Tore Faller, var også tilstede på markeringen. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Kanskje flere nå får et inntrykk av den spektakulære hoppbakken som lå her, sier leder av historielaget Tore Faller.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: Tirsdag kveld møter Nordre Aker Budstikke på to av Nydalens Skiklubs medlemmer på toppen av trappa ved Maridalsveien. De har nettopp vært med på en liten markering av at det endelig har kommet et skilt, som forteller om hva det engang lå der den lange trappa fra Akerselva og opp til Maridalsveien og Skibakken bussholdeplass, ligger nå.

Skibakketrappa som også er yndet treningstrapp, fra Nydalen og Akerselva, og opp til Maridalsveien og Korsvoll. Foto: Kristin Tufte Haga

Nydalsbakken er beskrevet på blant annet følgende måte i Historielaget Kjelsås-Grefsen-Nydalens lille kulturveiviser KulTur:

«Hoppbakken var berømt og beryktet. Et trestillas som var 15 meter høyt og som ruva over Maridalsveien, ga hopperne stor fart ut på det fire meter høye hoppet som sendte dem ned i et stup av ei li, som endte dypt der nede ved Akerselva. Nydalsbakken var ingen spøk.»

Det var heller ingen hvemsomhelst som hoppet i Nydalsbakken. Det er også referert til da dronning Maud skalv i mamelukkene. For selveste kronprisn Olav, hennes sønn, hoppet også i Nydalsbakken.


«Da kronprinsen satte utfor den skumle bakken, skal mamma ha uttalt: Nu skjelver dronningen i mamelukkene!»

Lasse Halvorsen og Vegard Juland i Nydalens Skiklub kan godt tenke seg et skilt om hoppbakkehistorien, også på toppen av trappen, ved Maridalsveien og busstoppet: Skibakken. Foto: Kristin Tufte Haga

Nordre Aker Budstikke treffer på Lasse Halvorsen og Vegard Juland fra Nydalens Skiklub, i det de tar de siste trinnene opp den veldig lange trappa til Maridalsveien, blant svette og løpende treningsfolk. Nå er det jo trening i seg selv, å gå opp den trappa. Halvorsen og Juland har vært med på en liten markering om det nye skiltet i bunn av trappa.

– Utgangspunktet var at vi skrev et brev til Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen i 2017, om at vi måtte få på plass et skilt over historien om hoppbakken, som åpnet i 1914. Denne hoppbakken var like stor som Holmenkollen. Så kan jo nevnes at i Holmenkollen fikk ikke jentene hoppe, så i 1932 hoppet to jenter her, Johanne Kolstad og Hilda Braskerud, mimrer Lasse på toppen av trappa.


Det kan vel være at også flere av dem som drar til trappa for å trene nå får lest seg opp på historien om bakken.

– I hvert fall de som går elvelangs har nå muligheten til å lese seg opp, sier Lasse, som likevel skulle ønske at skiltet var litt mer omfattende:

– Men vi er glade for at det har kommet opp nå, men så ønsker vi oss også et skilt på toppen av trappa her. Vi snakket med bydelsutvalgslederen om det.

En «spektakulær» hoppbakke

For bydelsutvalgsleder i Nordre Aker, Bente M. Larsen (Ap), var også invitert til markeringen.

– Det ble en fin lokal markering av historien rundt hoppbakken og skiltet som nå endelig har kommet på plass. Jeg fikk med meg ønsket fra Nydalens Skiklub-representantene om å også på plass et lignende skilt i Maridalsveien, der trappen ned hit starter, og de må gjerne ta kontakt med bydelsutvalget. Så kan vi eventuelt videreformidle et slikt initiativ til Bymiljøetaten, som har satt opp dette skiltet, eller på andre måter se om det er mulig å få på plass et lignende skilt også ved Maridalsveien, sier Larsen.


Historielagets leder, Tore Faller, er naturligvis også svært fornøyd med det nye skiltet.

– Det er helt fantastisk å tenke på at den bakken var på høyde med Holmenkollen. Mange av de som løper opp og ned her vet vel ikke på hvilken grunn de løper på. Jeg håper også på at vi får til et skilt med historien på toppen av trappa også - der står de og puster ut og har bedre tid til å lese. Kanskje flere nå får et inntrykk av den spektakulære hoppbakken som lå her, sier Faller.

Flere skilt

Nordre Aker Budstikke omtalte nylig at Bymiljøetaten har satt opp flere skilt langs elva.

Om Nydalsbakken. Foto: Kristin Tufte Haga

– Skiltene er satt ut denne uken, og planen er at skilt skal være satt opp langs hele elva i løpet av uken. Infoskiltene skal tilby en variasjon av informasjon til brukere av turveien langs elva. Her finner man info om alt fra historie til natur, spiselige vekster og dyreliv, sa Monica Thorud Olsen, pressekontakt i Bymiljøetaten i forrige uke.


Hun svarer også at det kommer lignende skilt langs hele Akerselva.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...