Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Endelig lov å leke med mobilen

Familien Ekstrøm fra Kjelsås har alle vært på Pokémonjakt på Tenerife - her leter Mathea. Foto: Maiken Ekstrøm

Er det for godt til å være sant? Endelig et «dataspill» hvor man må ut og bevege seg for å kunne bruke det?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.07.2016 kl 09:49

NORDRE AKER: Har du sett alle de som går rundt med telefonen foran seg mens de går bortover veien? De tar ikke nødvendigvis en selfie, svarer på en sms, eller er på sosiale medier. De er på pokémonjakt.

Ved hjelp av GPS på smarttelefonen, vil din karakter – eller «trainer», trener, bevege seg i samme retning du går i det virkelige liv. Gjennom mobilspillet Pokémon Go kan den virtuelle verden møte den ekte verden - alle aldre er på.

– Det er så gøy å finne figurene og gjenoppleve den verden jeg var kjent med da jeg var liten, og faktisk gå rundt og fange pokémons i en alder av 22, ler Erik fra Nederland, på pokémonjakt i Nordre Aker i juli.

Gymmen ved Grefsenveien tillater at spillere kan utfordre hverandre, trene Pokémon og kjempe om ekstra poeng. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Kombinerer og forener verdener

Pokémon – best kjent fra Nintendo Gameboy-eventyret på starten av 2000-tallet – har tatt verden med storm.

Casper (9), Mathea (7) og Gustav (4) fra Kjelsås har vært på ferie på Tenerife, og jaktet på pokémons på ferieøya.

Gjennom en virtuell virkelighet på foreldrenes telefon, kan barna gjennom egen virkelighet bevege seg mot å fange de populære pokemons - uansett hvor de er i verden.

– Jakten på pokémons er jo en kombinasjon av teknologi og det å være ute og i aktivitet sammen hele familien. Det synes vi alle er moro, forteller mor Maiken Ekstrøm.

Erik (22) fra Nederland kan takke Pokémon Go for at han har blitt kjent med mange nordmenn i løpet av de siste ukene, sammenlignet med de første ukene av ferien.

– Jeg synes ikke nordmenn er så lett å få kontakt med generelt. Men det er veldig lett å få kontakt med de som spiller Pokemon Go - da er barrieren brutt, mener Erik.

Han legger til.

– Når man spiller Pokéman Go kan man for eksempel gå rundt på Aker Brygge, se noen andre som spiller og ha en samtale om spillet. Det hadde aldri skjedd hvis det ikke hadde vært for at vi begge spilte det, smiler Erik.

Casper (9), Mathea (7) på Pokémonjakt i Tenerife. Foto: Maiken Ekstrøm

Gatelangs etter Pokémon på natten

Også svenskene er på Pokemonjakt i Nordre Aker.

– Det gjelder å dra så mye ut som mulig, og finne sjeldne pokémons på rare steder, mener Alexander (22) fra Sverige.

Han forteller at det på jobb og i kompisgjengen er stor konkurranse om å samle de mest sjeldne pokémonene.

– Jeg er ute og leter så ofte jeg kan. I går natt var jeg og en kompis i Karl Johan midt på natten og lette etter pokémons, og vi var ikke de eneste, ler Alexander.

Han fortsetter.

– Det er utrolig gøy å spille et spill hvor man faktisk er nødt til å dra ut selv. Man holder seg aktiv, og det er kult at folk rundt deg samles midt på natten for det samme formålet.

Alexander (24) var på plass på Storos PokéStop tirsdag formiddag. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Nostalgi og konkurranse

Foruten å fange og samle på Pokémon, har man flere ulike måter å spille på. Det vil bli låst opp flere nivåer etter hvor mange poeng du tjener, samt Pokémon du fanger.

Fremgang i spillet vil låse opp muligheter hvor man kan delta i et lag og duellere for å bli den beste Pokémon-treneren.

Erik (22) fra Nederland har bygget seg opp til et level hvor han og hans lag har overtatt en «gym» i Grefsenveien. Her kan han trene egne pokémons og kjempe mot andre lag om å beholde «gym» - et slags samlingssted hvor man kan møte andre pokemon-fans.

Hvorfor spiller du Pokémon Go?

– Jeg har egentlig ikke vært så opptatt av Pokémon de siste årene, men jeg var utrolig opptatt av det da jeg var liten. Så det er veldig gøy å jakte på de originale pokémonene jeg husker jeg elsket før, forteller Erik.

Erik (22) fra Holland har fått mange norske venner ved å spille Pokémon Go i Oslos gater. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Verdens største mobilspill

Den norske varianeten av Pokémon Go ble lansert i Norge den 16. juli etter stor suksess i utlandet.

Familien Ekstrøm er i skrivende stund tilbake fra ferie, men kunne også melde følgende fra ferieøya og pokemonjakten.

– Det eneste som er litt dumt, er at app'en innemellom «kræsjer». Det tar bort litt av gleden. Men når de først finner en Pokemon, så blir barna helt i ekstase, forteller Maiken.

Stor suksess

Ifølge nyhetsstedet CNBC ble det nylig kjent at applikasjonen har forbipassert CandyCrush som det største mobilspillet i historien.

Gustav (4) på Pokémonjakt på Tenerife. Foto: PRIVAT

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...