Nordre Aker Budstikke

– Et signal om at du er på riktig vei

Margrét Ó. Erlendsdóttir mottar Nordre Akers talentpris fra juryleder Jemima García-Godos. Foto: NAMK

Nordre Akers talentpris-vinner Margrét Ó. Erlendsdóttir (19) mener utmerkelsen er veldig viktig for unge utøvere i bydelen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2017 kl 13:29

NORDBERG: Søndag var årets konsert for unge talenter fra Nordre Aker i Nordberg kirke.

Her ble Nordre Akers talentpris delt ut til 19 år gamle Margrét Ó. Erlendsdóttir. Den tidligere Foss-eleven går nå fagskoleutdanning i musikalteater på Bårdar, og sikter seg inn på en karriere innenfor musikalsjangeren.

Unge talenter

Det er andre året Nordre Akers talentpris deles ut av Nordre Aker Musikk- og kulturutvalg, med støtte fra Bydel Nordre Aker og Nordberg Lions Club.

I fjor ble prisen på 20.000 kroner delt mellom fiolinisten Gustav Rørmark og jazzsangeren Guro Eiassen Kverndokk. De spilte begge under søndagens konsert. Der opptrådte også Strykejernet strykekvartett (fra Oslo musikk- og kulturskoles talentprogram), Korsvoll skolekorps og Markakoret.

I tillegg sang årets talentprisvinner Margrét, to sanger.


– Det er så viktig at en slik søtteordning som talentprisen for unge utøvere finnes i vår bydel. For dem som er i en tidlig fase i sin karriere er det noe som gir et signal om at de er på vei i riktig retning, sa Margrét da hun mottok prisen, og la til at denne støtten betyr veldig mye, uansett hva som skjer i fremtiden.

LES OGSÅ: Årets navn og ildsjel 2017: Nå kan du bestemme hvem som skal vinne heder, ære og 10.000 kroner!

Musikal siden 6. klasse

I sin avgjørelse la juryen vekt på at Margrét har jobbet målrettet og satset gjennom mange år.

«Hun har jobbet bredt for å skape et solid grunnlag for en fremtidig karriere som musikalartist». Hun viser «stor musikalitet, variasjon i repertoar og stor formidlingsglede» heter det i juryens begrunnelse.


– Jeg har drevet med musikal siden 6. klasse på barneskolen. Jeg har alltid hatt stor interesse for det, uten at jeg da visste at det var der jeg har min plass, og at det er var musikal jeg ville satse på, sier hun.

Likevel lå nok tanken om en musikalfremtid godt etablert i bakhodet. For i 2. klasse på musikklinja på Foss tok Korsvoll-jenta avgjørelsen.

– Da skjønte at jeg ville utdanne meg innen musikalsjangeren. Jeg kjente at det var musikal jeg trivdes best å jobbe med på skolen, sier hun.

Margrét avsluttet tre års skolegang på musikklinjen på Foss tidligere i år, og startet i høst på en toårig fagskoleutdanning i musikalteater på Bårdar-akademiet.

Talentprisvinner Margrét Ó. Erlendsdóttir. Foto: Jemima Garcia-Godos / NAMK

Bred bakgrunn

Margrét forteller at musikken har vært hennes store lidenskap og interesse fra hun var veldig liten. Og hun har opparbeidet seg bred erfaring, til tross for sin unge alder.

– Jeg startet å ta fiolintimer da jeg var åtte år, og hadde fiolinen med meg som bi-instrument gjennom årene på Foss. Da jeg var 15 år begynte jeg å ta sangtimer hos Erzebét Rajta, sangpedagog på Operaen og har siden det jobbet aktivt med klassisk sang for å bygge opp en solid sangteknikk, forteller hun.

På Foss sang hun operaarier og klassiske sanger i tillegg til å jobbe med et stort musikalrepertoar. Hun sang i skolens kammerkor og har vært med i et barokkensemble.

Men som utøver innen musikkteater må også skuespilleregenskapene være tilstede. Margrét har nemlig også flere års bakgrunn fra musikalgruppen hos Den Norske Ballettskolen (DNBS). De siste årene har hun dessuten danset moderne improvisasjon på DNBS, i tillegg til å trene jazz-teknikk og klassisk ballett.


– I musikalsjangeren får jeg jobbet med et stoff og fordypet meg i karakteren, slik at alt smelter sammen i musikken. Det er en fin måte å formidle en historie på til publikum, sier hun.

20.000 til videre utdanning

Premien for å bli kåret til årets talent i Nordre Aker er et stipend på 20.000 kroner. Det vil Margrét bruke på å ta sommerintensiver i musikalteater i USA eller England.

– Der kan jeg jobbe med mennesker som har lang erfaring fra bransjen og kunnskap en ikke kan få i Norge, forklarer hun.

Et slikt sommerkurs har hun hatt lyst til å ta lenge, men kostnaden er stor. Derfor sendte hun inn søknad til Nordre Akers talentpris tidligere i år.

– Jeg var helt uforberedt på at jeg skulle vinne. Jeg har aldri meldt meg på noe sånt før, men tenkte at det ville komme godt med for å kunne ta et kurs i utlandet. Å få muligheten til det nå betyr kjempemye for meg, sier hun.

– Hvor langt vil du ta musikalkarrieren?

– Så langt jeg bare kan, egentlig. Drømmen er å få lov til å drive med musikk og teater og stå på scenen og ha det som en hverdag. Jeg har lyst til å komme et sted hvor jeg kan få de verktøyene jeg trenger for å kunne utøve det profesjonelt, enten i Norge, eller i utlandet hvis det er dit veien går, sier Margrét.
Vil til utlandet

Etter Bårdar vil hun uansett søke seg til videre utdanning i utlandet.

– Jeg har lenge hatt lyst til å ta utdanning i England eller USA. Jeg vil veldig gjerne finne en skole som passer for meg, hvor jeg kan få flere impulser, sier hun.

For en som ønsker en fremtid i musiakalsjangeren, hvilke favorittmusikaler har hun selv?

– Les Misérable kommer alltid høyt opp på lista. Men også Next to normal og Rent er nok favoritter, sier hun.

Hun har aldri selv hatt roller i oppsetninger av disse musikalene, og vil heller ikke peke ut en drømmerolle.

– Nei, der jeg er i utdanningen min nå, så har jeg ikke noen drømmerolle. Jeg utforsker fortsatt så mye og ulike teknikker, sier Margrét, og legger til:

– Jeg tror veien blir til underveis, og at man må ta de skrittene som føles riktige.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...