Nordre Aker Budstikke

Feiret 30-årsjubileum med boklansering i Nordre Aker-barnehage

I anledning Kanvas' 30-årsjubileum gir Kanvas for første gang ut en barnebok, der ansatte i Kanvas står for både tekst og illustrasjoner. Lanseringen skjedde i Rektorhaugen barnehage på Ullevål.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2017 kl 12:07

ULLEVÅL: Boken ble lansert i Rektorhaugen Kanvas-barnehage fredag 20. januar med høytlesning av Toril Kristensen, som er foredragsholder for Kanvas og som har vært med i bokprosjektgruppen.

I boken møter vi Kim og Kaia. De er gode venner og går i samme barnehage. Denne kvelden skal Kaia overnatte hos Kim, og da vet en aldri hva som kan skje.

Vi blir med Kim og Kaia på en spennende reise over hav og fjell hvor utfordringene er mange. Det at Kim og Kaia er svært forskjellige gjør ingen ting.

Toril Kristensen, foredragsholder for Kanvas og prosjektdeltaker i bokprosjektet, leste høyt for Rektorhaugen-barna. Foto: OLE BRUUN

Har brukt kreative ressurser

– Hvorfor har Kanvas valgt å gi ut en barnebok?


– Det er mange kreative ressurser i våre barnehager, og tidligere har vi gitt ut to egenproduserte cd’er med barnemusikk. Etter ønske fra egne ansatte fant vi ut at tiden var moden for å lage en barnebok, og det passet fint å markere vårt 30-årsjubileum med en bokutgivelse. Det er inspirerende for våre ansatte å kunne bidra inn i slike kreative prosjekter, og bøker og boklesing er et viktig fokus å ha i en barnehagehverdag. Det gir rom for språkutvikling, nærhet, omsorg og gode samtaler mellom barn og mellom barn og voksne, sier Lene Kjeldsaas, leder for Kanvas Kompetanse.

– Daglig høytlesning gir både liten og stor en hyggestund i en travel hverdag, og er samtidig gunstig for barnets utvikling av både talespråk og lese- og skriveferdigheter. Det øker også sannsynligheten for at barn blir glade i å lese senere i livet, legger Toril til.

LES OGSÅ: Lokalhistorie: Slisk så det ut på Ullevålsletta under 2. verdenskrig

Kanvas-verdier

Frans Helmer Osmundsen Astrup, Nora Skogly Gulbrandsen, Agnes Berg-Amundsen og Hennie Andrea Bakke Børufsen hadde det moro på boklansering i barnehagen. Foto: OLE BRUUN

– Hvordan har prosessen vært?


– Vi inviterte Kanvas-ansatte inn i bokprosjektet, og endte opp med en prosjektgruppe med ansatte fra ulike Kanvas-barnehager i ulike regioner i Norge. Det er uvanlig med seks forfattere i en og samme barnebok, og det har vært både gleder og frustrasjoner knyttet til prosessen. Men det har vært et fruktbart og lærerikt samarbeid, og med kyndig veiledning fra John Roald Pettersen fikk vi sydd sammen en barnebok vi alle føler eierskap til og som vi er veldig stolte av, sier prosjektleder Magnhild Brekke, fagkonsulent i Kanvas Kompetanse.

– Hvilke føringer hadde dere for boken?

– Vi hadde en klar føring på å ivareta og formidle Kanvas-verdier, som vennskap, empati, undring, og ikke minst medvirkning. Kanvas-barn har vært konsulenter underveis i prosessen, og det har blant annet ført til at noen ideer har blitt forkastet.

Illustrert

– I tillegg bestemte vi oss tidlig for at boken skulle passe for alle aldersgrupper i barnehagen. Da ble det viktig at historien i stor grad fortelles ved hjelp av illustrasjoner, og at det ikke er for mye tekst, forteller Magnhild.

– Vi er utrolig godt fornøyd med hvordan illustratør Siri Haugan fra Prismen Kanvas-barnehage i Bergen har løst dette. Hun har en fantastisk strek.


LES OGSÅ: Lokalhistorie: Rektorhaugen var vært åsted for konflikter, og et gjemmested for skoleleie elever. Men kommer navnet fra en jaktglad overlærer eller bare fra et tre?

Høytlesing

Kanvas-boka fenget tilhørerne på Ullevål. Foto: OLE BRUUN

– Hva synes dere om responsen fra barna?

– Lanseringen med høytlesing for barna i Rektorhaugen Kanvas-barnehage i dag ble på mange måter en ildprøve. Og da var det fantastisk gøy å oppleve at barna fulgte nysgjerrig med, at de kommenterte og undret seg underveis i historien, og at de lo på de «riktige» stedene. Da de fikk utdelt bøkene bladde de ivrig, pekte og snakket sammen om historien. Det var gøy å oppleve, forteller Kristin Roen, barnehagelærer i Rektorhaugen Kanvas-barnehage.

– Vi håper at Kanvas-boken «Kim og Kaia flyr høyt» vil inspirere til undring, filosofering og meningsfylte samtaler i lang tid fremover.


Boken er trykket i et opplag på 6000 bøker, og er til salgs på kanvas.no.

Prosjektgruppen består av:

  • Magnhild Brekke – Prosjektleder/fagkonsulent i Kanvas Kompetanse
  • Anita Johannessen – Prosjektdeltaker/Prismen Kanvas-barnehage i Bergen
  • Kristin Roen – Prosjektdeltaker/Rektorhaugen Kanvas-barnehage i Oslo (Ullevål)
  • Anita Merethe Sollid – Prosjektdeltaker/Utforskeren Kanvas-barnehage i Røyken
  • Mats Merckoll – Prosjektdeltaker/Gjekstad Kanvas-barnehage i Sandefjord
  • Toril Kristensen – Prosjektdeltaker/Foredragsholder, Kanvas Kompetanse
  • John Roald Pettersen – innleid redaktør
  • Siri Haugan – illustratør/Prismen Kanvas-barnehage

Prosjektgruppa som står bak arbeidet med boka. Foto: OLE BRUUN

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...