Nordre Aker Budstikke

Festivalansiktene som kommer igjen og igjen

Ingunn Blauenfeldt Christiansen fra Kjelsås, John-Eirik Harr fra Disen og Jonette Øyen, "tilreisende" fra Kragskogen i Vestre Aker, har alle tre vært frivillige i OverOslo siden starten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Alle vil jo ha en festival i hagen, sier Ingunn Blauenfeldt Christansen fra Kjelsås. Sammen med John-Eirik Harr fra Disen er hun OverOslo-frivillig på sjette året.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2016 kl 12:18

GREFSENKOLLEN: – Vi har jo vært med på dugnader for skiklubben, skolekorpset og stått på loppemarked i alle år, for barna våre. Endelig er det dugnadsarbeid vi kan gjøre for oss selv, sier Ingunn Blauenfeldt Christiansen.

I 2011 var OverOslo helt i startgropen, en splitter ny festival «for nabolaget», startet opp på et lokalt initiativ fra Thorkild Gundersen og Lars Petter Fosdahl. Da var det lokale folk fra Grefsen og Kjelsås som kom på festivalen, og det var lokale folk som stilte opp som frivillige.

Har blitt en Oslo-festival med Nordre Aker-identitet

Thorkild Gundersen og Lars Petter Fosdahl startet det hele for seks år siden. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det har vært en drøm, innrømmer festivalgründer Gundersen. Han anslår at publikum i dag fordeler seg cirka 60/40 mellom folk fra Nordre Aker og resten av byen. OverOslo har gått fra å være en Nordre Aker-festival, til å bli en Oslo-festival. Likevel er lokalidentiteten sterk.

– Det har blitt en sosial arena som Nordre Aker manglet. Vi ser at mange kommer hit i grupper, folk som kanskje har møttes gjennom barnas aktiviteter. Foreldrene på basket- eller fotballaget tar en kveld på OverOslo, sier Gundersen.


Og slik er det også for mange av de frivillige. Litt over halvparten av de 200 frivillige som jobber på festivalen var med året før. Litt under halvparten er nye.

– Men de fleste av dem har vært publikum tidligere, sier Gundersen.

LES OGSÅ: «Nykommeren» OverOslo utvider med en ekstra festivaldag

Frivillige med livserfaring

Ingunn Blauenfeldt Christiansen, John-Eirik Harr fra Disen og Jonette Øyen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er atmosfæren, stemningen og folkene på Grefsenkollen som er grunnen, svarer Ingunn Blauenfeldt Christiansen og John-Eirik Harr når vi spør hvorfor de stadig vender tilbake til frivilligjobben på OverOslo.


– Det er aldri noe trøbbel eller bråk her, i motsetning til andre festivaler. Hit kommer folk for å hygge seg, sier Harr, som har hatt oppdrag som trivsels- og parkeringsvakt og sjåfør.

– Både vi som er frivillige, og mange av publikum, er jo godt voksne mennesker. Vi har litt livserfaring, som kommer godt med. På andre festivaler, med flere unge i frivilligkorpset, er det nok større sjanse for at de blir stressa og sure. Det gjør vi ikke her, smiler Blauenfeldt Christiansen, og legger til:

– Også tror jeg at alle damene på Grefsen og Kjelsås har en drøm om å stå i bar. Den blir oppfylt her.

De frivillige 2016. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Så hyggelig har OverOslo-erfaringen vært for Blauenfeldt Christiansen, at hun også har startet opp Nabopuben på Frysja 33, som er et samlingssted i nabolaget på Kjelsås en gang i måneden.


LES OGSÅ: Ingeborg Bratland åpner OverOslo, og har åpningsreplikken klar til Tom Jones

Festivalens ansikt utad

Torsdag var alle årets frivillige samlet til kickoff og sosialt samvær i strålende vær på Grefsenkollen.

For arrangørene er det viktig å vise at de setter pris på de frivillige. Selv om arbeidet er ubetalt, premieres innsatsen med en gratisbillett per vakt, og en fest før og etter festivalen.

– De frivillige er vårt ansikt utad. Det er dem publikum møter på bussen fra Storo, i inngangen og i baren. Vi gjennomførte en undersøkelse blant publikum i fjor, og vi scoret høyest på service og imøtekommenhet, sier Gundersen.

Adrian Olafsen jobbet med parkering i fjor, og er tilbake i år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Han innrømmer at OverOslo kunne betalt noen russebusser for å ta jobben de frivillige gjør. Kostnadene på lønninger, kontra de sosiale godene de nå byr på, hevder han ville blitt de samme. Men Gundersen tror tilstedeværelsen av voksne og blide mennesker er viktigere. Det er frivilligveteran Blauenfeldt Christiansen enig i.

– Mange i publikum kjenner oss som jobber her som frivillige. Det bidrar nok til god stemning. Du kommer ikke hit opp for å bråke med naboen, sier hun.

– OverOslo er jo en feelgood-greie, i ordets rette forstand. Her er det stemning hele veien, sier Harr.

Jobber for billetter

Andreas Sønsthagen er OverOslo-frivillig på andre året, men har også jobbet på Øya og Hove. På Grefsekollen er publikum mer voksne og ordentlige syns han. Her med Mona Nerli og Carina Fredholm. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg håper jo at dette dugnadsarbeidet gir noe tilbake til dem som er med. Men det tror jeg det gjør, siden så mange kommer igjen. Det synes jeg er gøy, sier Gundersen.

Det er nemlig stort sett ikke noe problem å få tak i frivillige. Den eneste dagen der alle vakter foreløpig ikke er fylt opp er lørdagen, den utsolgte «ungdomsdagen», med blant andre Karpe Diem, Lars Vaular og Astrid S på plakaten.

– Mange jobber for å få en billett til lørdagsprogrammet. Det betyr at det fortsatt er ledige vakter lørdag. Og man får jo høre musikken selv om man er på jobb, frister Gundersen.

– Blir ikke fetere enn dette

Unni Wilhelmsen og Di Derre-trommis Espen Stenhammer kommer tilbake når bandet spiller på Grefsenkollen 21. juni. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De frivillige fikk torsdag prøvesmake årets festivalmat, og fikk en snikpremiere på Di Derres nye Oslo-låt, med spesialskrevet Grefsenkollen-tekst av Jo Nesbø. Låta slippes offisielt som singel samtidig som bandet spiller på OverOslos første festivaldag 21. juni.

På en foreløpig provisorisk scene på Grefsenkollen – den store festivalscenen rigges først senere – fikk de frivillige også en intimkonsert med Unni Wilhelmsen og Espen Stenhammer fra Di Derre, torsdag kveld.

De har begge spilt på OverOslo før, og er fulle av lovord.

– Dette er en festival som ikke så rølpete som mange andre. Det gjør noe med publikum å sitte i bakken, ute i sola, med denne utsikten. Fetere enn dette får det ikke blitt, konstaterer Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Ingen selvfølge at de største artistene i Norge velger Grefsenkollen – les intervjuet med festivalsjefene fra i fjor høst

De frivillige fikk en hyggelig kveld, og testet ut fasilitetene som skal romme festivalen fra 21. juni. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Her kommer snart OverOslo-scenen, like nedenfor restaurantbygget på Grefsenkollen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...