Fotballspilleren som ble maler

Mikael Andre Jacobsson begynte å male da han var 18 år, og satser fullt på kunsten. Foto: Gunnar Grøndahl (Nordberg meninghetsblad)
Han vet ikke riktig hva han skal stille ut under Lions kunsthelg på Nordberg ennå. Lettveggene der er bare for små formater, og han maler helst store bilder. Kanskje får han en egen vegg?
Publisert: 12.11.2018 kl 08:28
Sist oppdatert: 16.11.2018 kl 14:16
Denne saken ble først publisert i Nordberg Menighetsblad. Nordre Aker Budstikke gjengir saken med tillatelse. Jacobsson er en av utstillerne under Lions Nordbergs kunsthelg 16.-18. november. Mer om kunsthelgen på Nordberg her!
NORDBERG: Mikael Andre Jacobsson (29) vokste opp i Åmotveien. Han spilte fotball på Korsvollbanen til han var 18 år. Men så flyttet han hjemmefra. Han begynte å male.
I begynnelsen
– Det startet helt tilfeldig. Sammen med noen kamerater flyttet jeg til et hus på Makrellbekken. Han som bodde der tidligere, hadde bygget et flunkende nytt atelier i hagen. Vi tenkte at vi kunne ta det i bruk. Og slik ble interessen for kunst vekket.
Det endret framtidsutsiktene. Framtiden for typiske Nordberg-folk handler om sikre jobber og trygg økonomi. Nå ble det hele usikkert for Mikael. Han ville satse på en kunstnerutdannelse. Han gikk to år på en kunstskole i Bergen. Deretter tre år ved Kunstakademiet i Trondheim. I 2011 fikk han Nordberg Lions kunststipend. Det hjalp ham blant annet til en studietur til Berlin.
– Jeg har bodd i Berlin i halvannet år, hatt atelier i Atelierhof i Kreuzberg og sett mye kunst. Kunstaktiviteten i byen er jo stor. Det er billigere der enn her i landet og du kan leve lenger der i byen på oppsparte midler.
På historisk grunn
På tredje året har han atelier blant kunstnerkollektivene i Prindsens gate. Han er i en fredet bygning på kunsthistorisk grunn. I etasjen under ligger Politilegens venteværelse, der Albertine skulle til kontroll i Christian Krohgs maleri.
– Jeg leier to rom. Det er mest musikere som holder til her. Jeg lukker døren når jeg skal arbeide. Det er fint å ha noen å snakke med, men det blir mest med gamle venner fra akademiet.
Malemåte
– Foretrekker du å male abstrakt eller figurativt?
– Jeg driver med to ulike malemåter, to adskilte praksiser: Naiv-figurativt eller mer abstrakt, for å se på kvaliteten av form, farger og strukturer. Det er viktig for meg å holde min egen interesse i gang, ved å være en slags kasteball mellom de to malemåtene.
– Hva er "problemet" med å male realistisk?
– Det er uglesett i mange miljøer, som for eksempel ved Kunsthøyskolen i Oslo. Å male realistisk vil dreie maleriene i en annen retning enn der moderne kunst beveger seg nå og gjøre det mer til et kunsthåndverk.
– Er det vanskeligere å male realistisk?
– Det er mer penger å hente i å male realistisk. Da dedikerer du deg til realismen. Men det kan hende de tekniske ferdighetene kommer mer tilbake.
– Men det er alltid noe landskap i bildene mine, legger han til.
Forbilder
Det ligger en van Gogh-bok fremme i atelieret hans.
– Har du noen forbilder i kunsthistorien?
– Jeg liker den danske maleren Vilhelm Hammershøi godt. Han maler interiører i realistisk stil. Det er veldig stemningsfulle malerier. Men jeg har mange forbilder. Han er en blant andre.
Fremtidsutsiktene
– En fremtid som maler er en mye vanskeligere vei å gå enn jeg trodde. Jeg må ha en betalende jobb i tillegg. Jeg har vært scenetekniker på Nationaltheateret. Nå skal jeg starte som kunstnerassistent hos Vebjørn Sand, i forbindelse med et stort prosjekt han skal i gang med. Avtalen med ham gjelder for et halvt år i første omgang, forteller Mikael.
– Hva gjør en kunstnerassistent: Maler han?
– Det er nok generelt atelierarbeid, som å preparere lerreter, gjør klar farger, kanskje male noen bakgrunner.
Stor konkurranse
Kulturrådet utlyser arbeidsstipendier. Rådet har også startet med en prøveordning som skal gi kunstnere i etableringsfasen anledning til å arbeide som assistenter hos mer etablerte kolleger. Mikael har søkt om støtte og stilling, men fått avslag to år på rad.
– Det er stor konkurranse. Vi er mange om få midler. Så dette handler om å dokumentere hva jeg har malt, om hva jeg har av utdannelse og om å kunne formulere gode søknader. Jeg har en bachelor fra Kunstakademiet, og jeg tenker at jeg må ta en mastergrad i tillegg. Det er en del akademia i kunstnerstanden også, forklarer han.
Han er i atelieret stort sett hver dag. Han har bokhyllene fulle av kunstbøker og skisseblokker. Han er svært dedikert til det han holder på med. Men fremtiden som kunstner er usikker.
– Kunne du tenke deg et annet liv?
– Det er vanskelig å tenke det. Jeg har holdt på med malerkunst siden jeg var 20 år. Da må jeg i så fall omstille meg helt, sier han.
Hva Mikael André Jacobsson maler, kan du se under kunsthelgen i Nordberg kirkestue 16.-18. november. Så får du se om det blir ett eller flere malerier, lite eller stort format, med abstrakte eller delvis realistiske motiver.