Nordre Aker Budstikke

Fra depresjon til teaterkunst:

Kai Kenneth fra Grefsen tok egen psykisk helse til scenen

Kai Kenneth Hansons «Så leste jeg Naiv.Super.» baserer seg på skuespillerens egen mentale helsen. Her er en smakebit av det man kan se i helgen. Foto: Vega

Kai Kenneth Hanson (44) er Old Boys-hockeyspiller, skuespiller, trebarnsfar, Grefsen-boer, og siden i fjor; dramatiker. Nå kan man se debutstykket på Vega Scene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2021 kl 15:08

GREFSEN: Ideen om forestillingen brygget i hodet til Kai Kenneth i årevis, men det var ikke før i fjor at alle andre fikk se tragikomedien om hans psykiske helse. Forhåpentligvis kan monologen hjelpe andre i samme situasjon, og om ikke, kan den i hvert fall invitere til litt latter og tårer.

Så leste jeg Naiv.Super

Nå om dagen er Kai Kenneth en premiert skuespiller, og filmen han debuterte med, Søndagsengler, ble til og med Oscar-nominert. Sånn har det ikke alltid vært.

«Da skuespiller Kai Kenneth Hanson var 23 år leste han boken Naiv.Super. av Erlend Loe. Isolert på soverommet i kollektivet han bodde i, redd for det meste i verden, utfordret boken ham til å se livet i et annet perspektiv. Han ble verken naiv eller super. Nå forteller han sin historie fra teaterscenen med mål om å inspirere andre unge i samme situasjon.»(Vega)

– Jeg bodde i et kollektiv med to polske håndverkere, en sint, gravid dame, og en fyr som gikk på Steinerhøyskolen. Også var jeg naboen til Erlend Loe. Selv satt jeg oppe hele natten og spilte videospill.

Nå er det heldigvis en god stund siden rommet til Kai Kenneth så slik ut. Foto: Erika Hebbert


Kai Kenneth forteller at regningene stort sett havnet i en skuff, mens han var i verdenstoppen i spillet Football Manager. Han har vunnet Champions League ganske mange ganger.

– Det var lettere å være manager for Tottenham, enn å håndtere det virkelige livet.

Champions League-veteranen mener at gamingen kan sammenlignes med de fleste andre avhengigheter – det er rett og slett en flukt. Gambling og rus er andre måter å flykte på.

– Jeg slet mye med å fortelle andre hvordan jeg virkelig hadde det, og det er jo egentlig det forestillingen handler om. Vi må klare å snakke om det som er vanskelig, og spesielt kanskje for oss menn. For meg var det helt utenkelig å snakke om den mentale helsa mi.

Ideen om å lage en forestilling om situasjonen, dukket så vidt opp allerede på Teaterhøgskolen i 2002, da Kai Kenneth gjorde et utdrag fra Naiv.Super.


– Egentlig ville jeg lage sceneversjonen av selve boka, men ti år senere finner vi ut av at vi må fortelle min historie. Det er tatt noen kreative friheter, selvfølgelig, men det er basert på min historie. Det tok enda noen år før jeg fant ut hvorfor boka egentlig er så viktig for meg, og nå har jeg altså skrevet dette stykket, sammen med Henriette Vedel – en virkelig dyktig dramatiker.

Praten om helsa

Den neste oppsetningen av forestillingen foregår denne fredagen. Foto: Stella Oter Lindeberg

Det er ingen hemmelighet at mange ikke snakker nok om den psykiske helsa, og det vil altså Kai Kenneth gjerne gjøre noe med. Likevel har det absolutt ikke vært enkelt å blottlegge seg selv på scenen.

– Akkurat nå synes jeg det er fint å spille forestillingen, og nå føler jeg meg kanskje mest som skuespilleren som spiller manuset, men det har vært en lang prosess. Noen av tingene som er i stykket i dag, ville nok vært ganske utenkelig å vise frem for syv-åtte år siden. Det har vært en modningprosess.

Han peker på at det er mange som er eller har vært i en lignende depressiv periode, og tror at det kan være godt å se en forestilling som setter ord på det.


– Det å være på vei inn i voksenlivet, er ingen enkel greie. Det å finne sin plass er skikkelig vanskelig. Vi tenker at det er såpass viktig, at vi bare må snakke om det. Selv om det kan være hardt.

Og praten han ønsker å ta, slutter ikke med forestillingen. Etter flere av oppsetningene på Vega, kommer Jimmy Westerheim for å snakke med publikum.

– Vi skal ha en liten ettersnakk med The Human Aspect – verdens største livserfaringsleksikon på nett – som Jimmy Westerheim har starta. Leksikonet består, så langt, av 650 dybdeintervjuer med forskjellige mennesker, hvor de forteller om den verste perioden i sitt liv, og hvordan de kom seg ut av det.

Kai Kenneth har selv blitt intervjuet til leksikonet, og beskriver det hele som et gratis verktøy for alle.

– I ettersnakken prater vi om tematikken i forestillingen, psykisk helse, det å være mann, også er det rom for å stille spørsmål.


– Har det vært god respons?

– Ja! Nesten hele publikum pleier å sitte igjen, og det har blitt noen gode samtaler.

Mikroteater

Nå gjenstår det fremdeles en del oppsetninger av Så leste jeg Naiv.Super., rundt om i landet, men kommer det flere stykker fra Hanson?

– Jeg håper det! Akkurat nå har jeg ikke noen klar idé på hva det ville vært, men jeg har absolutt lyst til det. Jeg må la det modnes litt, men jeg har noen vage ideer.

Men det skjer definitivt ting fremover, selv om det ikke er noen egenskrevne stykker på vei.

– Akkurat nå jobber jeg med Mikroteateret, og noe som heter Perfekte Fremmede. Det er noe av det gøyeste jeg har gjort på lenge.

Mikroteateret jobber med forestillinger som ikke foregår på en scene, og Perfekte Fremmede skal finne sted i en helt vanlig leilighet på Grünerløkka.

– Det er syv mennesker som møtes ved et bord, og publikum står i rommet. De syv blir enige om å legge telefonene på bordet, og alt som kommer inn av samtaler og meldinger, skal leses høyt. Det er ganske grusomt, og ganske komisk.

Kai Kenneth Hanson spiller Så leste jeg Naiv.Super.Vega Scene onsdag, fredag og lørdag denne uka.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...