Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hestedebutanter og mye mer action i kirkeruinene

Fra venstre: Helle Haugsgjerd (Marit) på hesten Eline, Torgny Aanderaa (Sira-Lars) på Junto, Sveinung Oppegaard (Jon) på Adel og Brage Bang (Knut Rask) på Sokken.

Mens årets hovedrolleinnehavere aldri har sittet på hesteryggen før, forteller regissør Mads Henning Jørgensen hvorfor Maridalsspillet minner om en tv-serie. Og han varsler en «sesong tre».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2016 kl 16:26

MARIDALEN: Det blir mer drivende dramatikk, mer romantikk, mer mellommenneskelig spenning, mer action og heftige kampsekvenser i årets Maridalsspill, som har premiere 16. august, skal vi tro regissør Mads Henning Jørgensen.

Mads Henning Jørgensen er regissør for Maridalsspillet. Her fra premieren i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

– Det blir en opplevelse for hele familier, sier regissøren.

– Ikke for skummelt, eller kjedelig, for de yngste?

– Overhodet ikke, sier Jørgensen, som under sin regi, presenterer et Maridalsspill som er mer karakterdrevet enn tidligere.

– Vi fokuserer på underholdningen. Her blir det spenning for alle aldere, sier regissøren, og lover spektakulære sverd- og nevekamper.

Ny historie, basert på Engelstad

Oslos eget historiske spel, Maridalsspillet ble første gang satt opp i 1974. Det handler om – og spilles midt i – middelalderens Maridal. I ruinene etter Margarethakirken, med fantastisk utsikt over Maridalsvannet.

Årets oppsetning, den andre på rad med Mads Henning Jørgensen i registolen, har fått navnet Maria Mortem («Marias død»), og bygger på persongalleriet fra Svartedauen, det andre stykket i triologien Tre Maridalsspill, skrevet av spelets «far» Carl Fredrik Engelstad.

Historien spinner rundt kjærligheten mellom Jon og Marit, og Kongens ubarmhjertige behandling av folket på landsbygda. I bakgrunnen surkler sykdom og død.

Oslojenta «Marit»

Helle Haugsgjerd spiller Marit. Har væt tilknyttet flere teatre, og tidligere bl.a. spilt i "Mammon", "Det tredje øyet", "Halvbroren" og "Det tredje tegnet".

I hovedrollen som Marit finner vi Helle Haugsgjerd, med erfaring fra teater som Oslo Nye, Den Nasjonale scene, Riksteatret, Teatret Vårt, Teater Innlandet og Brageteatret. Hun har også vært å se blant annet i Mammon og Det tredje øyet.

Helt fremmed med spel-sjangeren er hun imidlertid ikke. Sammen med en gjeng fra teaterskolen er Haugsgjerd også med i teaterkompaniet «Fjerdeklasses Produksjoner», som to ganger har satt opp «Nesoddspelet».

– Det har vært veldig moro, men er litt «tullespel». Derfor er det ekstra morsomt å få være med i et ordentlig spel med så lange tradisjoner som Maridalsspillet, sier hun.

Hestedebut

Nordre Aker Budstikke fikk en sniktitt på ridetreningen til hovedrolleinnehaverne Haugsgjerd, Sveinung Oppegaard (Jon), Brage Bang (Knut Rask) og Torgny Aanderaa (Sira Lars).

Sveinung Oppegaard spiller Jon, og har tidligere jobbet med NRK, Det Norske Teatret, Teatret Vårt i Molde og Norwegian Shakespeare Company.

For Haugsgjerd og Oppegaard er det mer enn replikkene som må læres før kalenderen sier 16. august.

– Ja, verken Sveinung eller jeg har sittet på en hesterygg før, ler Haugsgjerd.

– Men jeg synes det har gått bra. Det er gøy, men litt skummelt. Det var en veldig seier da jeg fikk til å trave alene første gang, sier hun, men tror ikke at rollen hennes byr på mye annen ridning enn å komme inn på hest – heldigvis.

– Brage, som spiller Knut Rask, skal ri litt mer, men han har litt erfaring fra før.

Lokalt frivilligkorps

Brage Bang spiller Knut Rask, og har tidligere jobbet med bl.a. Den Norske Opera og Ballett, Hordaland/Sogn og Fjordane Teater og The Norwegian Shakespeare Company.

Både hestene og ridetreneren til Maridalsspillet er fra Skjerven gård. Marte Bakke lar seg imponere over elevenes første forsøk på hesteryggen.

– Dette er veldig gøy å få være med på og bidra til. Det er vel fjerde året på rad hvor jeg er ridelærer. Nå har det jo blitt såpass mange ganger at jeg sier vel ja neste år også, hvis hestene her skal brukes, ler Marte, som med kyndig veiledning lærer bort til skuespillerne ute på jordet ved Skjerven gård.

– Jeg har store forventninger til Maridalsspillet, sier Haugsgjerd, som synes det er spennende å få jobbe med en oppsetning som involverer så mange lokale frivillige. I år skal det visst være ekstra mange involverte.

– Spelet står sterkt lokalt, og betyr mye for mange. Jeg føler ydmykhet og ære over å få være med i en lokal tradisjon som dette, sier hun.

Marte Bakke og hestene fra Skjerven gård. Her er ridetreneren sammen med Sveinung Oppegaard og Brage Bang.

Filmatiske fortellergrep

Fjorårets I Marias skygge, og årets Maria Mortem, er begge nyskrevet av Mads Henning Jørgensen. Han benytter seg av Engelstads originale persongalleri, men gjør helt egne historie- og fortellergrep. Som i fjor vil historien også i år hoppe i tid å sted.

LES ANMELDELSEN AV MARIDALSSPILLET 2015 I MARIAS SKYGGE HER!

Maridalsspillet spilles med kirkeruinene som kulisser. Her fra 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

– Det vil vi beholde. Fortellergrepet er actionpreget og skaper 'cliffhangere' mellom scenene. Det legger seg tett opp til dramaturgien i tv-serier, og publikum skal sitte på kanten av setet og vente på fortsettelsen, sier Jørgensen.

Dermed tar han Maridalsspillet vekk fra den tradisjonelle oppbygningen og måten å fortelle historien på i historiske spel.

– Det er en spennende måte å jobbe på, og det utfordrer aktørene. Scenografien, kirkeruinen, er vanskelig å flytte på, så det krever mer av skuespillerne, og musikken.

I fjor fortalte du at du var inspirert av serier som «Walking dead», «Game of Thrones» og «House of Cards». Hvorfor egner tv-seriens fortellergrep seg så godt til et spel?

– Det er helt elementært. Spelet inviterer til den type dramaturgi. Historien spenner vidt og bredt, med kontraster mellom fattig og rik, ung og gammel. Det ligger tett opp til dramturgien i seriene. Det skjerper virkeligheten.

Maridalsspillet og Margarethakirkeruinene. Her fra premiereforestillingen i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Jørgensen skryter av ensemblet som han mener har klart å skape gode karakterfigurer. I ekte såpeoperatstil har skurken Knut Rask blitt slemmere, og helten Jon snillere.

– Nå har du hatt regi på to Maridalsspill. Engelstads originalmanus er en triologi. Kan vi vente oss en tredje «sesong» fra deg?

– Nå kan jeg ikke avsløre for mye, men ja, det blir en «sesong 3». Og den blir minst like spennende, sier Jørgensen.

«Tempoet er høyt, men ikke heseblesende. Det store ensemblet – inkludert mange herlige barn og unge – har en flott innlevelse og tilstedværelse» skrev Nordre Aker Budstikke i sin anmeldelse av Maridalsspillet 2015. Les hele anmeldelsen her, samt se bilder fra fjorårets premiere her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...