ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Haraldsheim-vert Harald Moe, og daglig leder Saara Pilhjerta i urte- og grønnsakshagen der gjestene kan forsyne seg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Hostel i særklasse» i 65 år

Haraldsheim vandrerhjem fyller 65 år. Her har besøkende fra alle verdenshjørner bodd, og de har hatt kongelig besøk flere ganger. Likevel er det mange oslofolk som ikke kjenner til perlen på toppen av Muselunden. Lørdag åpnes dørene til en stor fest for nabolaget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2018 kl 23:13

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MUSELUNDEN: Det er massevis av historier i veggene på Haraldsheim. Blant annet den kongelige starten:

Det var i 1953 at daværende kronprins Harald åpnet vandrerhjemmet, som sitt første offisielle oppdrag. Vandrerhjemmet hadde kommet i stand med samarbeid mellom Oslo kommune, den ideelle organisasjonen Norske Ungdomsherberger og mange frivillige medlemmer. Det skal ha vært en litt nervøs 17-åring som kuttet snoren med en spesiallaget tollekniv.

Og navnet Haraldsheim? Det var det den samme Harald, som i dag er konge av Norge, som offisielt ga det som den gang var et ungdomsherberge. Men hvorvidt det er ham selv, eller byens grunnlegger Harald Hardråde, vandrerhjemmet er oppkalt etter, er historien ikke helt tydelig på.

I resepsjonen henger bildet av kronpris Harald i det han åpnet haraldsheim i 1953. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Åpen dag og «avmystifisering», med mat og musikk

Da det åpnet var vandrerhjemmet – som ligger med fantastisk utsikt over Muselunden, byens tak og fjorden i det fjerne – Norges største. Og det er det fremdeles.

ANNONSE

– Over 3 millioner overnattinger senere, fra alle verdens land, hører vi likevel en god del ganger fra oslofolk og folk i nabolaget at de aldri har vært på Haraldsheim, eller ikke aner hva det er.

Haraldsheim ligger høyt og fritt på toppen av Muselunden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Saara Pilhjerta, som er daglig leder for Hostelling International Norge Region Øst, med kontor på Haraldsheim, mener oslofolk gjerne har bedre kjennskap til vandrerhjem i andre deler av landet – eller verden – enn «vårt eget» her i Oslo. Selv hadde hun aldri vært her før hun startet i jobben i 2014, innrømmer hun.

Nå vil gjengen øverst i Muselunden «avmystifisere» Haraldsheim.

Derfor arrangerer de lørdag åpen dag med omvisning, gratis bevertning, leker og underholdning, i anledning at det er 65 år siden åpningen.

ANNONSE

– Det er kanskje litt sent å drive «avmystifisering», etter 65 år, men vi vil gjerne brukes mer av lokalbefolkningen. Vi har vært her lenge, og blir her nok i lang tid fremover, sier Harald Mo. Han har vært daglig leder, og Haraldsheims vert, siden 2004.

Harald og Saara ønsker velkommen til åpen dag med servering og underholdnig, lørdag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi har fått et par unge karer til å holde konsert, en er Oslo-musikeren Emile The Duke, med saftige satiriske tekster, og en "up and coming" – Sverre Eide, mest kjent for Idol, sier Saara Pilhjerta.

– Vi holder åpent fra 12 til 17, med rebus, memory lane og overraskelser, og håper at folk i alle aldre tar turen innom Haraldsheim for å bli kjent med oss, inviterer hun.

Og hvis du lurer: Haraldheim ligger innerst i Haraldsheimveien, som går fra Lofthusveien, langs Skeidbanen på Nordre Åsen. Eller du kan spasere opp fra Sinsenkrysset, på turveien langs Muselunden.

ANNONSE

Måtte avvise 100 hver dag

Ved åpninge i 1953 hadde Haraldsheim 156 senger fordelt på 26 rom. I sommersesongen kunne kapasiteten utvides til 180 senger ved bruk av sovesal. Prisen var 2 kroner og 50 øre. Men kapasiteten ble raskt for liten. Til tider måtte 100 gjester avvises hvert døgn på grunn av plassmangel.

Haraldsheim har blitt utvidet i fire etapper siden åpningen – første gang allerede i 1956, og sist med nybygget fra 2013, som har 19 gjesterom. I dag har vandrerhjemmet 304 senger, fordelt på 88 rom, med to, fire eller seks senger – både med og uten eget bad. Nye reisevaner, konkurranse fra billig-hoteller og airbnb har imidlertid stoppet «luksusproblemet» med at gjester må avvises i døra.

– Men dette er nok den rimeligste overnattingen du får i Oslo. Her får du en overnatting fra 290 kroner, sier Harald Mo.

ANNONSE

Alle typer gjester

Dessuten er Haraldsheim et populært konferansesenter, med fem kurs- og møterom, kan han fortelle. De fleste ungdomspartiene har vært her en eller flere ganger, og ellers fylles det opp med seminarer for idrettslag, skoleklasser, orkestere og annet.

– Vi har alle typer gjester, i alle aldere, sier Mo.

Her er backpackere og barnefamilier, og så kan han fortelle om paret fra New Zealand, som kom til Haraldsheim på tandemsykkel. De likte seg så godt at de satte sykkelen igjen da de dro til Nord-Norge, for så å kunne komme igjen.

Og så er det den tyske veteranmotorsykkel-gjengen som hvert år stopper innom Haraldsheim på vei mot Nordkapp.

Mette-Marit har dessuten besøkt Haraldsheim to ganger.

Haraldsheim sysselsetter 15 årsverk, og de ansatte har lang erfaring. Vert Harald Mo har vært her i 14 år, Harald i resepsjonen i rundt 20 (og nylig gikk resepsjonist Mohammed av med pensjon etter 30 år). Vaktmester Rudi kom som turist for over 30 år siden, og ble værende. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Frivillighet og samarbeid

Haraldsheim har betjent kjøkken, med tyske kokkelærlinger på utveksling, og vandrerkjøkken, der beboerne kan tilberede sin egen mat. Men re opp, det må man gjøre selv.

– Det er noen skoleelever som blit litt lange i maska når de får utlevert sengetøyet ved ankomst, smiler Pilhjerta, men legger til at ferdig oppredd seng koster 50 kroner ekstra.

– Et Hostel i særklasse! sier hun.

Haraldsheim er en del av HiHostels, en internasjonal, ideell ungdomsorganisasjon, som ønsker å skape positive møteplasser. Det er en medlemsorganisasjon som styres av tillitsvalgte medlemmer, og frivillig arbeid. Vandrerhjemmene har ingen eiere eller investorer bak seg, og får heller ikke støtte fra stat eller kommune.

– Det vi ønsker å skape med vår organisasjon er møteplasser mellom kulturer i uformelle omgivelser, slik at folk blir venner, lærer hverandres kultur og skikker, blir tryggere på hverandre og andre land med større kunnskap om andre, sier Pilhjerta.

– Vi opplever ofte at folk endrer reiseplanene sine etter å fått nye venner her, supplerer Mo.

Hagen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

LES OGSÅ:

Haraldsheim utvidet: Nå kan også de med fjær og vinger "sjekke inn"

Frivillig ungdom samlet på Haraldsheim

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE