Nordre Aker Budstikke

Husker du vannhjulet som snurret? Nå skal det i drift igjen

Akslingen til vannhjulet ble løftet på plass mandag. Til venstre vannhjulet med gammel aksling. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Da Teknisk museum åpnet på Kjelsås i 1986 var det digre vannhjulet en viktig attraksjon. Nå har det stått stille i 18 år, men ikke så mye lenger!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Undertegnede husker godt vannhjulet som snurret ved inngangen på Teknisk musem på Kjelsås på tidlig 90-tall. Men kan det stemme at det faktisk gikk vann i det, eller var det bare et barnlig sinn som husker det sånn?

Nå bekrefter Teknisk museum at minnet er korrekt, og at vannhjulet (som faktisk ble konstruert til åpningen av museet) har stått stille i 18 år. Og arbeidet med å sette det i gang igjen i løpet av vinteren er nå godt i gang.

– Vannhjulet er en viktig del av Teknisk museum, så vi gleder oss veldig til å få det i drift igjen, sier Frode Meinich, direktør på Teknisk museum, i en pressemelding.

Det første vannhjulet

Den nye akslingen ankommer museet. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Mandag ble vannhjulets nye aksling montert. Her er historien om hjulet:


Hjulet var i drift fram til ca. 1999, ifølge museet. Det var stadige utfordringer med driften av det gamle vannhjulet. Akslingen av jern fikk svai, og hjulet kom i kast. Dette førte til skader på broen som går inntil hjulet, fikk bolter til å ryke og det hele måtte stoppes.

Det andre vannhjulet: Stillstand i 18 år

I 2000 ble det skotske firmaet Heritage Engineering engasjert for å evaluere vannhjulet. De anbefalte å bygge et nytt hjul framfor å repararere det gamle. I 2001 ble det samme firmaet gitt i oppdrag å bygge et nytt vannhjul og ny aksling. Det gamle ble sagd opp og fjernet. Det nye hjulet ble produsert i Skottland og montert på museet i 2002. Den nye akslingen av hel eik skulle sikre at akslingen ikke fikk svai. Hjulet ble fortsatt drevet av vann som ble sirkulert av et skjult pumpesystemet i kulverten under bassenget under hjulet.

Selv med en omfattende vedlikeholdsplan for ukentlig vedlikehold, ble gleden imidlertid kortvarig.

Vannhjulet med stillas. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Det kom kast i hjulet etter kort tid, noe som førte til at trekiler mellom aksling og hjul poppet ut og gjorde problemene med kast enda verre. Hjulet ble tatt ut av drift og har nå stått stille i 18 år.


Det hører med til historien at vannhjulene, som ble brukt for å drive ulikt gjennom tidene, også hadde kort driftstid på grunn av ekstrem slitasje, blant annet fordi de ble drevet av rennende vann.

Ny drift fra i vinter

I slutten av januar gikk det samme skotske firmaet i gang med å få satt i gang hjulet igjen. Nå blir akslingen utført i stål og boltet permanent mot hjulet slik at man ikke skal være avhengig av stadig tilpasning av kiler. Pumpene som sirkulerer vann skal også byttes og det skal legges en duk som skal sikre at bassenget blir tett.

Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Siden dette er en kopi av en kopi tillater museet seg også å innføre et gummihjul med hydraulisk motor som skal hjelpe til å sikre at hjulet går med en jevn hastighet for å begrense belastningen.

Mandag 3. februar ble den nye akslingen heist opp og montert.


Den nye akslingen. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Går det bra, denne gangen?

– Vi har fått forsikringer fra firmaet som gjennomfører dette om at det nå skal gå bra, men noen egentlig garanti har vi ikke. Med en ny måte å drive hjulet på, vil forholdene bli mer kontrollerte slik at det ikke skal oppstå store variasjoner i kontaktpunktene mellom akslingen og hjulet. Derfor håper vi nå at våre besøkende i mange år fremover kan glede seg over et vannhjul i drift, sier Meinich.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...