Nordre Aker Budstikke

Hva skjedde med Pan?

Pan fotografert i Telemark i 2000 (t.v.) og synet som møtte Kari Saanum på Frysja søndag. Foto: PRIVAT

I over 15 år har Kalle Nilsens treskulptur stått ved kunstnersenteret. I helgen ble den ødelagt. Kunstnerens kone ønsker å finne ut hva som skjedde.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Søndag 20. mai, midt i pinsehelgen, fant forbipasserende treskulpturen «Pan» veltet og ødelagt utenfor en av verkstedbygningene på Frysja Kunstnersenter ved Brekkedammen.

– Det er veldig trist, sier Kari Saanum.

Statuen, som består av to deler, en overkropp festet på et fundament, er knekt i to. De to delene var limt og plugget sammen, og trepluggene er knekt i to. Saanum vet ikke hva som har skjedd, men kan vanskelig tro at den tunge statuen, som har stått på stedet i over 15 år, kan ha blåst overende – eller på annet vis ha falt «av seg selv».

– Noen må ha gjort det med stor kraft, tror hun.

Guden Pan

Skulpturen «Pan» ble laget av Saanums mann, Frysja-kunstneren Karl E. (Kalle) Nilsen (1945-2011), til Kunst i natur-prosjektet «Dendron» (det greske ordet for tre) i Nome i Telemark i 2000. I tolv dager fikk ti nordiske kunstnere fordype seg i tre, stein og tegl. De skulle la seg inspirere av Telemarksnaturen.


Kalle Nilsen, fotografert mens han tok seg en pause i arbeidet i 2000. Foto: PRIVAT

For Kalle Nilsen ble det store trestykket til en skulptur som forestiller guden Pan fra gresk mytologi. I utstillingskatalogen beskrev Nilsen «Pan» slik: «Uforutsigbar, vill og lidenskapelig holder han til i skog- og fjellstrøk og er jegernes skytshelgen.»

– Kalle jobbet og stilte ut på «Patmos» ved Akkarhaugen. Etter å ha vært stilt ut der i tilknytning til prosjektet, ble skulpturen flyttet til Frysja, der den siden har stått utenfor verkstedet til Kalle, forteller Saanum.

LES OGSÅ: Har ikke skrinlagt planene om kafé ved Frysja kunstnersenter

Landemerke, men kan forsvinne

Der har skulpturen etterhvert blitt et landemerke, og et velkjent Pokemonstopp, for turgåere i området.


– Folk pleier å stoppe opp ved den, og fotograferere seg selv ved siden av den, sier Saanum.

Det kan det nå være slutt på.

– Skulpturen må restaureres, og blir deretter dessverre sannsynligvis flyttet fra Frysja. Dette er trist for oss og for alle som har vært glad i skulpturen.

Skulpturen var opprinnelig malt, men etter 18 år med vær og vind har den grånet. Bildet til til høyre viser Pan delt i to.

Ønsker tips og hjelp

Hun trenger hjelp til å få den restaurert, og med mindre det finnes noen lokalt som har kunnskap og anledning til å hjelpe med det arbeidet, ser ikke Saanum noen annen mulighet enn å sende skulpturen bort.


– Jeg vet ennå ikke hva jeg skal gjøre med skulpturen. Den må restaureres og sikres. Hva som skjer med den etter det, er ennå ikke bestemt, men det kan som sagt hende at den må flyttes, sier Saanum, som håper at hun med hjelp fra Nordre Aker Budstikkes leseres, kanskje får vite mer om hva som har skjedd.

Har du tips? Send en e-post til tips@nab.no!

LES OGSÅ:

Opplevde marerittet da de skulle bade i Akerselva: Hans Christian reddet Oskar (4) opp fra elva

Lurer på om trefellingen har tatt hensyn til hekkesesongen


Naboene sier nei til «hundejorde»: – Dette har blitt en snakkis

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...