Nordre Aker Budstikke

– Hvor er sverd, pest og overtro?

Selma (13) er Hannah Krantz.

Benedikte Sandberg, Selma Lund Engnes og Erlend Vikhagen er familien Krantz i årets Maridalsspill. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Mandag står Erlend Vikhagen, Benedikte Sandberg og Selma Lund-Engnes på scenen som en hardt prøvet, tysk familie i premieren på Maridalsspillet. Den yngste av dem er som en veteran å regne i kirkeruinen i Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2018 kl 10:49

MARIDALEN: 13 år gamle Selma har hovedrollen som Hannah Krantz, jenta som er årets "ansikt" i Maridalsspillet, og fyller plakater som henger omkring i bydelen. Hannah Krantz, den tyske jenta som blir holdt skjult ved hjelp av modige maridøler under 2. verdenskrig.

Men til tross sin unge alder, har Selma lang fartstid i Maridalsspillet. Første gang hun var med i ensemblet var allerede i 2012. Da var det mormor Bente Lavik som var regissør for «Kirkebyggeren». Morfaren hennes var med da det aller første Maridalsspillet ble satt opp i 1974, og moren er Anne-Marthe Lund Engnes. Mangeårig skuespiller, og «Æresmaridøl».

Hannah Krantz – ikke glem meg
Spilles i kirkeruinen i Maridalen 13.-18. august 2018

Slik presenteres handlingen:

«Hannah Krantz er 12 år, flyktning og av tysk-jødisk familie. Før krigsutbruddet flykter familien gjennom Europa til Oslo. Maridalen blir deres destinasjon. Med falske navn i skoleprotokoller, gode medmennesker, ungdommelig mot og livsfarlig motstandskamp forsøkes familien holdt skjult i en elendig skogshytte. Krigsmakten er på deres dørterskel og svikefulle mennesker er i kulissene.»

– Det er rart å se ansiktet mitt overalt på plakater. Jeg har blitt kjent igjen i butikken, og venner har spurt om det er meg. Men det er en stor ære å bli spurt om å spille hovedrollen, sier Selma.

Plakatene henger flere steder i området. Her fra Hammeren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Familie

Hun måtte likevel tenke seg om en stund før hun svarte ja. Tre uker grublet hun på det. For selv om hun er godt kjent med Maridalsspillet, er det en stor overgang å gå fra ensemblet, med et par-tre replikker, til å bli hovedrolleinnehaver. Blant annet innebærer det langt flere prøver. Det har gått med mange timer av sommerferien til å forberede mandagens premiere, flere enn hun hadde sett for seg, innrømmer Selma.

– Men moren min har hatt store roller før, og forberedte meg på hva det vil innebære å ha en hovedrolle, slik at jeg visste hva jeg gikk inn i, sier hun.

I Hannah Krantz – ikke glem meg, skal hun blant annet spille mot Erlend Vikhagen, som spiller stefaren til Hannah. De har spilt sammen tidligere.

Han var nemlig med i ensemblet i Maridalsspillet i 2012, da som student ved NISS. Erlend og Selma har imidlertid også spilt familiemedlemmer tidligere, i en oppsetning av Ibsens Lille Eyolf på NISS.


Benedikte Sandberg, og Selma Lund Engnes og Erlend Vikhagen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Denne gangen har de fått med Benedikte Sandberg i «familien». Hun spiller moren. De tre ble raskt varme i trøya sammen.

– Det hjelper å komme godt overens, sier Benedikte, og medspillerne nikker.

– Vi er skrevet som en troverdig familie. De har sine små og store utfordringer: Gleder og sorger, akkurat slik det er i virkeligheten, legger hun til.

Helt nytt innhold

Årets oppsetning skiller seg fra tidligere, ved at handlingen er lagt til 2. verdenskrig. Tidligere er det Svartedauden og middelalderperioden som har preget oppsetningen. Men ikke i år. Det vil publikum merke, og kanskje vil de spørre:


– Hvor er hestene? Hvor er slaget? Hvor er sverd, pest og overtro? sier Slema.

Regissør Mads Henning Jørgensen har tatt fatt på en historie som ligger mye nærmere vår egen tid.

Det er fjerde gang Mads Henning Jørgensen har regien for Maridalsspillet. Her fra premieren i 2017. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg har tidligere småjustert litt og skrevet om stykkene til Engelstad, sier Jørgensen, som har hatt regien for Maridalsspillet de tre siste årene, med den nyskrevede triologien I Marias skygge (2015), Maria Mortem (2016) og Maria Fili (2017).

Han mener tiden var moden for noe nytt. Og på oppfordring fra spillets styre, skrev han stykket Hannah Krantz – ikke glem meg, som har urpremiere mandag kveld. Historien er fiksjon, men basert på en virkelig familie, den tyske familien Vogel, som bodde i Maridalen under krigen. Godt inspirert av artikler skrevet av Tomas Øvergaard.

Å leve i krig

Og der Maridalsspillet ofte har hatt ondskapen som synlige «aktører» på scenen, med sverd og åpne konfrontasjonsscener, er trusselen for familien Krantz noe man mer bare aner at er der.

– Det er en litt annen stemning. Trusselen ligger utenfor. Vi skildrer i større grad hva det gjør med et lokalsamfunn at landet er okkupert. Hvordan de lever livene sine, når usikkerheten henger over dem. Og så er det selvfølgelig motstandskamp, og en skildring av hvordan samfunnet i Maridalen tok vare på familien, sier Erlend Vikhagen.

Tidligere har kirkeruinen vært mer en kulisse, i år vil de fleste scenene utspille seg inne i restene av Margarethakirken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi prøver å få frem stemingen av å leve i et okkupert Norge. Nå vet vi at det tok fem år før landet ble fritt igjen. Men de som levde midt under krigen ante ikke om dette ville ta slutt. Den usikkerheten er noe mennesker opplever i verden også i dag, og det gjør noe med dem, supplerer Jørgensen.

Han lover publikum en følelse av hvordan det er å leve med det trykket – helt fra tablåene på vei inn til spillplassen i kirkeruinen. Også tablåene har fått en total makover: Underveis får man møte motstandsmenn i Milorg, øst-europeiske straffanger, og tyske soldater. Og at det blir tøff kost for noen hver å se hakekorsflagget vaie i Maridalen, er helt sikkert.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...