Nordre Aker Budstikke

Psykologen har skrevet bok:

– Hvordan vet man om behandlingen barna får, er den riktige?

Spør forfatterdebutant og psykolog Lene Lund, også tidligere leder for BUP Oslo Nord, med ansvar for psykisk helsevern for barn og ungdom i bydelene Nordre Aker, Sagene og Bjerke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2018 kl 13:29

BREKKE: – Boka ble til etter at jeg på en tur med hunden, i 2012, smalt bakhodet i isen, rett før Brekkekrysset i Maridalsveien. Jeg ble sykemeldt fra jobben som leder for BUP Oslo Nord, Oslo Universitetssykehus HF, og med ansvar for psykisk helsevern for barn og ungdom i bydelene Nordre Aker, Sagene og Bjerke.

– For at jeg skulle holde detaljene fra jobben friskt i minne begynte jeg å skrive. Hele manus er blitt til liggende på sofaen, innimellom all hvile og opptrening. Grunnet senskader etter hjernerystelsen er jeg fortsatt ute av drift, forteller Lene Lund.

Tjenester og pasientrettigheter

Hun er selv psykolog.

– Opprinnelig er jeg barnepsykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Jeg brenner for å formidle informasjon, og bidra til å åpne opp om blant annet psykisk helse for ungdom. I og med at de offentlige poliklinikkene i utgangspunktet skal bistå de aller dårligste er det ikke uvanlig at barn, ungdom og voksne må oppsøke privatpraktiserende psykologer eller psykiatere. Jeg er derfor spesielt opptatt av likeverdige tjenester og bevissthet rundt pasientrettighetene, sier forfatterdebutanten.

Romanen: Psykologen som stjal, handler kort fortalt om en 18-åring som er selvskader, og som skal få behandling ved en lokal poliklinikk. Tittelen henspeiler på psykologen som også stjeler tanker og følelser fra pasientene. Vi er innom temaer som pakkeløp, byråkrati, og selvopptatte fagfolk, for å nevne noe.

Ullevål DPS

– Handlingen er lagt til en fiktiv poliklinikk kalt Ullevål DPS. Jeg håper at boka kan reise debatt. De aller fleste privatpraktiserende psykologer og psykiatere er definitivt dyktige og er opptatt av å gi god hjelp, men hvordan vet man om behandlingen som gis er den riktige, og passer for akkurat mitt barns utfordringer? Min erfaring er at ikke alle fagfolk er opptatt av kommunikasjon rundt hvorfor man gjør det man gjør i behandlingsrommet. Det er også varierende hvorvidt privatpraktiserende utreder og kartlegger i forkant av behandling.

Hvem behandler, hvordan?

Hun vil vekke foreldrene, foreldrene og de unge må stille større krav til hvem som behandler barna og de unge, og krav til hvordan behandling de skal få.

– Jeg håper å kunne bidra til å vekke foreldre - foreldre bør vise interesse på barnas premisser, og ungdom må stille flere krav. Jeg er opptatt av at man uansett alder og tilstand i størst mulig grad bør ha eierskap til egen psykisk helse. Da er det også lettere og ta del i hjelpen, uansett type krise. I boka har jeg satt på spissen hvor galt det kan gå, dersom teoriene blir viktigere enn pasienten. Noe er feil om det er pasienten som skal passe inn i psykologens faglige univers, og ikke omvendt.

Bok nummer to

Hun kan også avsløre at hun allerede er igang med roman nummer to - der skal innsiden av BUP bli belyst.


Boka kom ut i begynnelsen av juni, og er kortreist - Brekkehagen kiosk tatt den inn for videresalg.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...