Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ikke noe problem å være døv, lukke øynene, men likevel følge yoga-instruktøren

Tine og Hilde går igjennom et par øvelser før timen starter Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

– Jeg kan lukke øynene, og bare slappe av, forteller ikke-hørende Hilde Gjermundrød.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2016 kl 15:10

TÅSEN: Ved Yoga Øst på Tåsen tilbyr de, som ett av få steder, yoga spesielt tilrettelagt for døve. Første kurs startet opp i år.

– Det har vært et veldig fint kurs. Mange av deltagerene forteller at de nå sover bedre, er roligere og har en mykere kropp. Og generelt bare føler seg bedre, forteller instruktør Tine Brager Hynne.

Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

LES OGSÅ: Damene har store planer om hva gamle Røiri kan brukes til

Bedre konsentrasjon

I en vanlig yogatime ville Tine bedt elevene sine om å lukke øynene og deretter gi instruksjoner underveis.

I og med at medisinsk yoga i stor grad handler om dyp konsentrasjon med lukkede øyne, blir en vanlig yogatime en stor utfordring for ikke-hørende.

– Når man ikke hører, er man nødt til å bruke synet hele tiden. Det kan være utrolig slitsomt å bruke synet konstant, i frykt for å gå glipp av noe, forteller Hilde Gjermundrød (30).

Hilde er en fast deltaker ved medisinsk yoga på Tåsen, og forteller om stort utbytte av yogaklassene.

– Det er så deilig å få kontakt direkte fra en annen person som kan tegnspråk. Jeg slipper å være redd for å gå glipp av eller miste noen instruksjoner – og jeg kan lukke øynene, og bare slappe av, forteller hun.

Hilde har gått på kurset helt siden det begynte. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

LES OGSÅ: Henger du med her? Slik skriver og snakker de unge: roflmao, idk, wtf, xoxo, btw, men hva betyr det?

Utviklet spesiell lysteknikk

En av de største utfordringene ved oppstarten av kurset var å finne en måte å kommunisere på, uten å bruke lyder og øyekontakt. Sammen fant Tine og yogagruppen en lur løsning.

– Etter mange forskjellige forsøk, fant vi ut at vi kunne bruke lys. Rommet er mørkt, og elevene vet at de skal åpne øynene når jeg skrur på lampa. Da ser de bak øyenlokkene at lyset skrur seg på, og de vet at de kan åpne, sier Tine.

Hun fortsetter:

– Lyset har fungert godt for Medisinsk Yoga Øst, og man trenger ikke muntlig kommunikasjon for at yoga skal bli optimal. Poenget med yoga er at det er veldig fokusert innover. Og sånn sett blir opplevelsen like god, mener Tine.

– Var dette noe dere fant på selv?

– Vi diskuterte egentlig i gruppa hva som var det beste. I begynnelsen prøvde jeg å slå på trommer, men det var noen som ikke merket vibrasjonene mellom gulvet. Pluss at det var mange som skvatt. Og da er jo poenget litt borte, for denne yogatimen skal jo gi ro, ler Trine.

Når lampen blir skrudd på, vet deltakerne at de skal åpne øynene. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Trygghetsfølelse

Et yogakurs som er tilpasset spesielt døve gjør livet utrolig mye lettere for personer i samme situasjon som Hilde.

Hun finner stor trygghet i å kunne delta i en aktivitet hvor hun ikke må gjøre mye forarbeid før hun møter opp.

– Hvis jeg hadde vært et annet sted hadde jeg måttet bestille tolk, ta med meg tolken, diskutere opplegget med yogainstruktøren om hvordan vi skulle tilrettelagt det, og det er utrolig mye arbeid. Her kan jeg bare møte opp. Det er et klart opplegg, og alt er på tegnspråk, sier Hilde.

– Jeg kan kommunisere direkte. Det er utrolig deilig og fint. Med lyset kan jeg lukke øynene og være trygg, og vite at jeg ikke er nødt til å følge med hele tiden, for hun vet at vi ikke hører. Det tar hun hensyn til, og det gir en god trygghetsfølelse.

Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

LES OGSÅ: Gratis hagekonsert med Lars Lillo-Stenberg

Økt livskvalitet

Medisinsk yoga handler om å få selvinnsikt, redusere stress og få kontroll over pusten – som er den røde tråden som forener kroppen, sinnet og sjelen, fortalte daglig leder av Medisinsk Yoga Tåsen, Anne Siri Langelandsvik, til Nordre Aker Budstikke i fjor.

Dette er kvaliteter Hilde setter spesielt pris på. Hun sier medisinsk yoga har gitt henne bedre livskvalitet i hverdagen enn andre mer krevende former for yoga.

– Jeg føler meg mer bevisst på min egen kropp, og hvordan jeg puster. Jeg bruker pusteøvelser i hverdagen min for å få bedre kontakt med min egen pust. Jeg jobber som psykolog, så jeg tenker veldig mye på dette i forhold til mine pasienter, og lærer dem disse øvelsene når man skal roe seg ned, forteller Hilde.

Hun fortsetter:

– Øvelsene har en veldig kraftig effekt på hele kroppen, både fysisk og psykisk. De små tingene betyr så mye. Det påvirker energi, hormoner og nervesystemer – og alle deler av kroppen.

I likhet med daglig leder, Anne Siri Langelandsvik, har Tine slitt med utmattelse og er ivrig etter å hjelpe andre i samme situasjon.

– Jeg var helt utslitt og utbrent. Jeg klarte ikke å gå 100 meter en gang, for jeg var så sliten. Men så begynte jeg med medisinsk yoga, og fikk mer energi og orket å gjøre mer. Det hjalp meg tilbake til formen, forteller Tine.

Utenfor Medisinsk Yoga Øst på Tåsen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Onsdag var siste yogatime for døve, men til høsten er de i gang igjen.

LES OGSÅ: Oslopakke 3: «Lett for urbane, barnløse hipstere i sentrum å stemple andres bilbruk som unødvendig»

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...