Nordre Aker Budstikke

Den folkekjære artisten Ingrid Bjørnov (56) holdt en konsert for beboerne på Nordberghjemmet mandag. Foto: Christian Fredrik Borg

Nå er det ekstra tungt å være på sykehjem. Så holdt Ingrid Bjørnov popup-konsert for beboerne

– Vi er kortreiste for tiden. Syng foran sykehjemmet ditt. Syng gjennom vinduene til folk, oppfordrer Ingrid Bjørnov, som mandag holdt utendørskonsert på Nordberg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2020 kl 18:55

NORDBERG: I en spesiell tid er det ekstra tungt for beboerne ved byens sykehjem. Den folkekjære artisten Ingrid Bjørnov ville gjøre noe positivt for beboerne på Nordberghjemmet, og mandag var det duket for balkongkonsert.

Foto: Christian Fredrik Borg

Foran inngangen ved Nordberghjemmet var det rigget for balkongkonsert. Fra fire etasjer fulgte beboerne konserten i sola. Noen fulgte også konserten fra uteområdet foran sykehjemmet. Artistens mor, Aud-Anita Bjørnov, var en av dem.

- Hyggelig og rørende

- Det var veldig hyggelig og litt rørende. Det var også en hyggelig og uvant måte å treffe moren min, for moren min bor her. Hun har ikke bodd her så lenge, så det kom brått på da vi ikke kunne besøke, men vi forstår hvorfor. Jeg har også en tante her, og dermed dukket det opp et par kusiner på lovlig avstand, sier artisten til Nordre Aker Budstikke.

Etter konserten fikk hun blomster av moren. Foto: Christian Fredrik Borg


- Dette ga veldig mening i en tid som er veldig annerledes enn den har vært de andre 55 årene jeg har levd.

Video: Christian Fredrik Borg

Hun er ikke sen med å svare at hun gjerne vil gjøre det samme igjen. 56-åringen oppfordrer også andre sykehjem og artister til å gjøre det samme.

- Vi er kortreiste for tiden. Syng foran sykehjemmet ditt. Syng gjennom vinduene til folk. Det er ikke alle som har en lift som Else Kåss, men vi kan finne andre muligheter. Vi må finne frem til hverandre på en annen måte enn vi pleier, oppfordrer hun.

Bjørnov gjentar gjerne suksessen på Nordberghjemmet. Foto: Christian Fredrik Borg


Hun mener musikk hjelper i alle sammenhenger.

- Man kan ha balkongkonsert uten at man smitter hverandre, sier hun og legger til:

- Musikken når frem til folk på en annen måte enn ord. Beboere på et sykehjem eller rehab har et ulikt forhold til ord, men musikken treffer inn også til de som ikke har språk lenger. Det er en helt annen måte å underholde enn jeg pleier, så det er veldig meningsfullt for meg også.

Mange av beboerne fulgte konserten fra balkongene. Foto: Christian Fredrik Borg

Ikke redd på egne vegne

Artisten mener hun er i en heldig situasjon fordi hun bor på landet og er vant til å jobbe hjemmefra. Hun har aldri opplevd noe lignende som koronapandemien.

- Jeg tåler en viss periode uten inntekt, men jeg opplever det som veldig dramatisk fordi det gjelder hele kloden, det gjelder alle og får ringvirkninger for resten av livet. Jeg har ikke noe å sammenligne det med, men samtidig er det en del hverdagsgleder som blir veldig fine og annerledes i en sånn situasjon.

Artistens mor, Aud-Astrid Bjørnov, holder seg i aktivtet. Her danser hun med kultur- og aktivitetsleder Linda Jeppesen mens datteren spiller og synger. Foto: Christian Fredrik Borg

- Musikk og humor kan også hjelpe folk til å glemme denne tunge skyen som ligger over huene våre nå. Humor er livsnødvendig. Humor er overlevelse. Vi må ta noen beslutninger mens vi venter på at dette skal gå over også. Vi må ha egenmotor.


- Er du redd for viruset?

- Selv? Nei. Jeg er redd på vegne av mor og beboerne. Jeg er redd for hvem det treffer og hvordan. For meg selv, er jeg ikke redd. Jeg tror ikke jeg har noe som gjør meg spesielt utsatt. Jeg gjør alt de sier, jeg er lydig, smiler hun.

Møte med moren

- Det var hyggelig, veldig hyggelig, oppsummerer moren etter møtet med dattera i form av konserten.

Foto: Christian Fredrik Borg

Også Bjørnovs tante, Torunn Storaker, lyste opp etter konserten.

- Jeg ble litt rørt også.

- Selv om jeg er tanten, må jeg si at Ingrid er veldig fantastisk. Også var det hyggelig å se hverandre. Det er en fryktelig rar tid. Like før jeg gikk, hørte jeg noen tall på radioen som jeg bare vil glemme, forteller hun - på god avstand til Nordre Aker Budstikkes reporter.

Bjørnovs tante, Torunn Storaker, synes konserten ble litt rørende. Foto: Christian Fredrik Borg

Pårørende får ikke komme inn på sykehjemmet. Aktivitetene kan ikke gjennomføres som vanlig. Det er kun noen få gaver og hilsener som får komme inn på sykehjemmet. For flere ble det også et hyggelig gjensyn med familie under konserten, selv om det ble fra balkonger i form av vink.

Beboerne fikk noe godt i glasset og frukt og bær. Foto: Christian Fredrik Borg

- Det er helt forferdelig å ikke kunne møtes som vanlig, konstaterer Storaker.

Artistens mor synes foreløpig det går greit. De to vokste begge opp i Maridalen. Faren var lærer, og de bodde i lærerboligen ved siden av Maridalen skole.

Bjørnovs tante Torunn Storaker (gul jakke) og mor Aud-Astrid Bjørnov (blå jakke) hadde plass på første rekke. Foto: Christian Fredrik Borg

- Fantastisk

- Dette må være det noe av det største som har skjedd i sykehjemmets historie. Så det var fantastisk at jeg fikk lov til å være med på dette, forteller en annen beboer.

For noen uker siden snakket kultur- og aktivitetsleder Linda Jeppesen ved Nordberghjemmet med Bjørnov. Hun ville gjerne stille opp i og med at hun er dattera og niesa til beboere ved sykehjemmet.

Foto: Christian Fredrik Borg

- Vi bruker å ha veldig mye som skjer. Det er noe som skjer hver dag, og da må man bare tenke litt annerledes, forteller kultur- og aktivitetsleder Jeppesen.

Avtalen var at konserten skulle gjennomføres en solfylt dag. Før helga viste værmeldingen at det skulle bli fint vær mandag. Da slo de til.

- Det tror jeg ga en glede i hverdagen deres.

- Vanskelig tid

- Jeg håper andre sykehjem vil gjøre det samme. Ha litt sånne popup-up-konserter for beboerne når det er litt vanskelig.

Kultur- og aktivitetsleder Linda Jeppesen på Nordberghjemmet tok initiativet til konserten. Foto: Christian Fredrik Borg

- De får ikke være med på vanlige aktiviteter, ingen får ha besøk og de får så vidt motta kort og presanger. Det er en veldig vanskelig tid for dem, sier Jeppesen.

Hun forteller at mange er veldig avhengige av nærkontakten med pårørende. De går mye tur når det er fint vær. Nå håper de på bra vær, så de kan være ute så mye som mulig.

Beboerne skrøt av lyden. Ved hjelp av høyttalere kunne de følge konserten fra balkongene. Foto: Christian Fredrik Borg

- De er vant til å gå til frisøren, fotpleie, trim, synge og være med på konserter og alt som skjer. Vi har litt småting på avdelingene, men det begrenser seg, for vi skal helst ikke sitte sammen i klynger.

Også fra verandaene meldes det om en helt "topp" konsert.

- Det er klart det her gjør dagen deres.

Ingrid Bjørnov med tante Torunn Storaker (gul jakke) og mor Aud-Astrid Bjørnov (blå jakke) med døtre. Foto: Christian Fredrik Borg

- For de som er i slekt med Ingrid, var det veldig spesielt. En kjempestor opplevelse de lever på lenge, avslutter Jeppesen.

Video: Christian Fredrik Borg

Neste popup-up-konsert blir i påsken. Da blir det gudstjeneste ute med musikk.

Bjørnov hadde deler av familien på første rekke. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...