Nordre Aker Budstikke

Inviterer til speidertivoli for 40. gang

Søndag feirer Kjelsåsspeidernes dag 40 år. Her fra fjorårets arrangement. Foto: KJELSÅSSPEIDERNE

Søndag arrangeres Kjelsåsspeidernes dag for 40. gang. Og det har vokst mye siden oppstarten i 1975.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2015 kl 09:41

KJELSÅS: Kanskje har du sett forberedelsene allerede. På mandag startet så smått oppriggingen av det som etter hvert har blitt Norges kanskje største speidertivoli.

Kjelsåsspeiderne inviterer til aktivitetsdag ved Brekkedammen, ovenfor Stillatorget, for 40. gang. Det som startet i det små i 1975 med noen få aktiviteter ved Akerselvas bredder.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Merkeåret 1984

– De første årene var vi på den ene odden. Da var det ballkast, lotteri og småaktiviteter. Speiderne kom på søndag klokka 9, og aktivitetene var i gang fra klokka 12, forteller gruppeleder Åsmund Vikenes i Kjelsåsspeiderne.

1984 var imidlertid et merkeår i historien for Kjelsåsspeidernes dag.


– Da tok vi i bruke begge sider av elva, forteller Vikenes.

Det året bygget speiderne faktisk en bro over elva.

– Men det var et kjempeprosjekt. Elva er breiere enn man skulle tro. Det ble for mye jobb, sier gruppelederen.

Løsningen året etter ble den speiderne har holdt fast ved siden. Nemlig en ferge, laget av flytebryggeelementer som dras fram og tilbake over elva.

LES OGSÅ: Hvorfor heter det staselige bygget «Svetter'n»?


Søndag feirer Kjelsåsspeidernes dag 40 år. Her bilde fra 1995. Foto: KJELSÅSSPEIDERNE

Fra smått til fullt tivoli

– Men ved å ekspandere over elva, kunne vi også utvide antallet aktiviteter, og begynne med større konstruksjoner. Det første året med en stor karusell. Senere år økte det til to, og i dag har vi i tillegg et pariserhjul, sier Vikenes. Alt selvfølgelig bygget i tre.

I dag har det blitt et ekte speidertivoli. Søndag er årets utgave ferdig bygget, og de besøkende kan i tillegg padle kano, grille pølser og pinnebrød, kjøpe lodd, og mye annet.

– Vi ønsker å skape goodwill i nærområdet, og lage det viktigste familiearrangementet i bydelen, sier Vikenes, som anslår at et par tusen mennesker er innom hvert år.

Så populært er det at lokalmiljøets unger gjerne vil bli speidere etter å ha kjørt i trekarusellen. Da kan de sette seg på venteliste. For så populære er Kjelsåsspeiderne.


– Vi ønsker å gjøre speiding sett og vise det som en positiv aktivitet. For det er jo det dette er; speiding i praksis, der patruljene selv er med å lage aktivitetene.

LES OGSÅ: Fotballproffer og en popstjerne skal konkurrere i Olabil under Nordberg Grand Prix på søndag

Ledende i Norge

Et par hundre speidere er med i planlegging, forberedelser, rigging og gjennomføring av Kjelsåsspeidernes dag. En hard kjerne på 25 legger ned tid hver dag i uka før åpning på søndag.

Men det er ikke bare på Kjelsås at Kjelsåsspeiderne viser seg som gode arrangører av store speiderarrangementer. Under Norges Speiderforbunds siste landsleir i Stavanger 2013 var Kjelsåsspeiderne svært sentrale i oppføringen av leirens eget tivoli.

De har også laget speidertivoli sammen med vennskapsgruppa i Aserbajdsjan – Aserbajdsjanspeidernes dag. Og i år kommer det speidergjester fra Hønefoss.


– De feirer 100 år i år, og har lyst til å lage noe tilsvarende som oss, så de kommer for å lære, sier Vikenes.

Så vidt gruppelederen vet er Kjelsåsspeiderne trolig ledende i Norge når det gjelder speidertivoli av denne størrelsen.

– Men i Danmark er de veldig gode. Danske er proffe på dette, sier Vikenes.

Søndag klokka 11.30 åpner Kjelsåsspeidernes dag i Brekkedammen, for 40. gang.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...