Nordre Aker Budstikke

– Jeg bruker lokalmiljøet som kulisse av ren latskap

SAMFUNNETS SKYGGESIDER: I forberedelsene til sin nye krimbok, Offline, dykket forfatter Anne Holt inn på nettet. Det hun fant der var nedslående. Hun satt Hanne Wilhelmsen på saken. Foto: LARS WEIMOTH

Anne Holt er foruroliget over at vår frihet er under press fra ekstremister. Det har hun skrevet krim om.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2015 kl 10:10

DISEN: Fra sin base på Lofthus, i en grønnmalt skrivestue i hagen, har Anne Holt forfattet sin 23. bok, Offline. Mellom de 398 sidene rammes Oslo av blodig terror – igjen – og krimheltinne Hanne Wilhelmsen virvles inn i et kappløp mot svært farlige krefter.

– Ekstremisme er den største trussel mot det samfunnet vi ønsker å ha. Et fåtall terrorister skaper en omfattende redsel som får oss til å godta inngrep i vår frihet, våre liv og våre hemmeligheter, sier den tidligere politifullmektigen, journalisten, advokaten og justisministeren.

Nytt på Nytt-mareritt

Muligens har ikke alle i nabolaget fått med seg at Anne Holt er en av Skandinavias mestselgende forfattere, men dama har prestert å selge over syv millioner bøker på verdensbasis.

Holts 23. bok, Offline, gis ut 7. september.

Hun er kjent som både frittalende, meningssterk og en aktiv twitrer, men den prisbelønnede forfatteren ikke så glad i selve rampelyset.

Johan Golden er for øvrig en usedvanlig søt og høflig mann

– Jeg sier i praksis nei til alt. Lansering er kjedelig, men en viss synlighet er jo nødvendig, sier forfatteren over en cappuccino på Kaffe & Brød i Disenveien.

Nylig har vi kunnet høre henne på P3morgen og sett henne i Nytt på Nytt, på lag med Johan Golden i hans debutprogram. Anne Holt har vært med før. De vet at de får ei dame med bein i nesa og ordet i sin makt. Selv får hun litt hetta.

– Nytt på Nytt er et mareritt. De er så imponerende talentfulle og erfarne. Jeg må bare lene meg på dem. Johan Golden er for øvrig en usedvanlig søt og høflig mann, smiler Anne Holt.

Vinter og vår

På høsten gjør hun research og leser bøker. Rett over nyttår setter hun seg ned i skrivestuen og jobber hardt til St. Hans. Slik har arbeidsrytmen vært i mange år nå.


Den neste boka hennes skal trolig handle om alternativbransjen. Hun er så smått i gang. Anne Holt er en skeptiker.

– Mitt inntrykk er at folk lar seg lure til å betale for ting som åpenbart ikke virker. Noen brenner opp formuen sin på tøv. Livet har lært meg at store penger også skaper en arena for kriminalitet, sier Holt.

I mange av bøkene sine bruker hun lokalmiljøet i Nordre Aker aktivt. Hun har bodd i 10 år i Otto Blehrs vei, og lesere vil kjenne seg igjen i detaljer fra Grefsen-området. Selv medgir Anne Holt at dette gjøres av ren latskap.

– Å ja, ja. Da slipper jeg så mye research, vet du, sier en ærlig forfatter.

Anne Holt er dog en aktiv turgåer og godt kjent i området. Sammen med sine to hunder, Tara og Picasso, dekkes både skogstier, gatebilder, snar- og omveier til fots i omgivelser hun verdsetter høyt.


LES OGSÅ: Disen-DJ (17) på vei mot stjernene

Verken øst eller vest

LOKALT: I mange av bøkene sine beskriver Anne Holt detaljert fra sitt eget boområde. Hun bor på Lofthus på tiende året, og er en aktiv turgåer med hang til treffsikre observasjoner. Foto: LARS WEIMOTH

Holt bor i lag med kona Tine Kjær, og de to har datteren Iohanne (13) sammen.

– Lofthus er et veldig flott sted for unger å vokse opp. Det er verken øst eller vest, men en slags buffersone. Det er grønt og lufta er ren. Jeg synes dog det er for lite innvandrere her. Det blir veldig homogent. Jeg liker mer sammensatte samfunn, sier hun.

Anne Holt har en grovkornet plan om å bli på Lofthus i 10 år til, til datteren vokser ut av huset.


– Da bærer nok turen ned til byen igjen, men ikke til Frogner slik som Hanne Wilhelmsen. Nei, det er ikke meg, slår forfatteren bestemt fast om sin krimheltinnes valg av bydel.

Ny tv-serie

I disse dager er Anne Holt i Stockholm. TV4s nye krimthriller «Modus» er basert på Anne Holts bok Pengemannen (2009) om kriminalpsykolog Inger Johanne Vik.

Svenskene slår på stortromma og forfatteren gleder seg over at åtte entimes-episoder er ferdig laget. Opptakene ble gjort i den svenske hovedstaden, ikke i Nordre Aker der handlingen utspiller seg i bøkene.

– Det ble visst for kronglete og kostbart. Det er synd, men tv-serien ser vannvittig bra ut. Jeg er helt overveldet, sier Anne Holt..

Se traileren til «Modus» fra TV4 her:

Som forfatter er hun vant til å gi fra seg litt av eiendomsretten til sine bokunivers når tv-selskap og manusforfattere får boltre seg i stoffet. Snart skal også BBC lage tv-serie om Hanne Wilhelmsen. Anne Holt og jentene hennes er i vinden.

– Det er sjelden forfattere er fornøyde når bøkene deres filmatiseres. I «Modus» er mitt univers behandlet så respektfullt og flott, sier en stolt forfatter om serien som sendes på TV4 fra 23. september. Her på berget er det TV2 som har kjøpt rettighetene.

Jeg tror det er helt greit med en viss avstand mellom leser og forfatter. Bøkene lever godt for seg selv

Legger Lego og parkett

Som forfatter reiser Anne Holt jevnlig til land som Sverige, USA, Italia og Tyskland. Hun kaller det en del av businessen. Skal hun først trives fullt ut på reise, vil hun legge opp dager og aktiviteter selv.

I Norge gjør hun svært få boksigneringer, bibliotek- og skolebesøk.

– Jeg gidder ikke. Det er helt sant. Jeg tror også det er helt greit med en viss avstand mellom leser og forfatter. Bøkene lever godt for seg selv, sier Anne Holt.

Dessuten kjeder hun seg aldri. Dersom hun klaget over kjedsomhet i barndommen, var foreldrene raske til å foreslå rydding av rommet eller andre fornuftige gjøremål.

– Og har man en bok, kjeder man seg ikke. Jeg leser mye, sier Anne Holt. (Se Anne Holts tre boktips i faktaboksen til denne artikkelen!)

Hjemme på Lofthus broderes og strikkes det også, fargerike Lego-byggverk reiser seg, og nå i høst skal hun legge ny parkett i hele huset selv.

– Jeg er en handywoman, og liker å gjøre konkrete ting som følger et mønster. På samme måte som med turgåing bruker jeg da en liten, konsentrert del av hjernen, mens kreativiteten kan flomme på rundt det jeg holder på med.

Skal du gjøre noe virkelig gærent i dag, må du avdigitalisere deg. Du må gå offline

Nedslående funn

I sin siste bok, Offline, står terrorens vesen, vanskelig politiarbeid og dagsaktuell justispolitikk sentralt. Sin tid som justisminister (oktober 1996–februar 1997) er imidlertid Anne Holt lite lysten på å snakke om.

– Jeg var justisminister i et kvarter, liksom. Vi lar det ligge. Det som måtte være spennende, kan jeg ikke snakke om likevel, sier hun.

LES OGSÅ: Justisminister Anders Anundsen i Nydalen: – Jeg var på dypt vann

Anne Kristin Holt har 17.200 følgere på Twitter. Der har hun en arena for synspunkter om meget og mangt. Blant annet mener hun at bevæpning av norsk politi er en stygg bommert.

– Snikinnføringen er uendelig trist. Et ubevæpnet politi er viktige bærere av våre demokratiske verdier, sier Anne Holt.

I forberedelsene til boka Offline dykket hun inn på nettet. Det hun fant var nedslående.

– Trollene er relativt enkle å se. Ekstremistene er ikke så mange, men de får stor innvirkning gjennom handlingene sine. De største skurkene gjemmer seg imidlertid i det dype nettet. Og skal du gjøre noe virkelig gærent i dag, må du avdigitalisere deg. Du må gå offline.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...