Nordre Aker Budstikke

«Jenta satt på setra, så fekk ho sjå ein kuk som lå i elva og flaut...»

Erotisk og frekke folkeviser på Sandermosen torsdag. – En viktig del av vår kulturarv, som dessverre ikke mange tør hverken å synge eller snakke om, ifølge visesanger Elfi Sverdrup.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2015 kl 10:38

SANDERMOSEN: Tøffe forestillinger på Sandermosen torsdag og fredag førstkommende.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Gjennom 38 år har Elfi Sverdrup (56) samlet inn gamle tradisjonelle folkeviser fra hele Norge, også erotiske og ganske så «frekke». Sammen med Torstein Andersen, som skal fremføre erotiske folkeeventyr, skal Elfi synge noen av disse gamle visene. I «kvedartradisjon», altså slik de ble sunget i riktig gamle dager.

Hva skjer?

Det kan bli spennende kvelder på Sandermosen denne uka - hva kan folk forvente seg?

- He, he. Det blir drøye tekster. Ikke noe for barn i hvert fall, humrer Elfi på telefon to dager før første forestilling.

Hun forteller.


- Dette er også en viktig del av vår kulturarv, som dessverre ikke mange tør å hverken å synge eller snakke om. Frekke og erotiske, både sanger og eventyr, fra mange hundre år tilbake er det mange av. Men også mange som kanskje har synes denne delen av kulturarven blir for drøyt. I tillegg handler dette om kvinnetradisjon, sier Elfi.

"Jenta satt på setra og mjølka ei geit, så fekk ho sjå ein kuk som lå i elva og flaut..."

Dengangens kvinnekamp?

- Jeg tror at disse visene var en del av dengangens kvinnekamp, eller et maktmiddel overfor menn. Kanskje for sette litt bråkjekke menn på plass? Det mange kanskje heller ikke vet, er at det i riktig så gamle dager var vanlig å ha en tørket hestekuk plassert på kistebunnen, i den tro at det skulle gi kvinnen – og sikkert mannen også – god fruktbarhet.

- Jeg er stolt og glad av å kunne vise frem denne mer eller mindre skjulte kulturtradisjonen. Noe er så gammelt at det er før «kristentiden», annet er så gammelt at ingen veit, men noen mener vikingene sang disse sangene, sier Elfi.

Hun forteller at det gjennom årene ikke har vært bare bare å dra frem den røffe kulturarven.

Fra 80 år til russegutter

- Ingen tvil om at ikke alle er like klare for å dra denne delen av vår historie frem i lyset. Litt rart tenker jeg. På Island for eksempel, er det en helt annerledes holdning. Men stort sett tåler folk dette på forestillingene, kun opplevd en gang at det ble litt mye for en av de fremmøtte, sier Elfi.

Hvem er det som pleier å møte på disse forestillingene?

- Det er i alle aldre, kvinner og menn. Fra 80-åringer og nedover. Hadde også noen russegutter på første rad en gang. De ble litt røde i fjeset etter hvert, ler Elfi.

- Dette blir en lystig forestilling med garantert mye humor! inviterer Elfi.


I anledning 8. mars og kvinnedagen søndag, inviterte Nordre Aker Budstikke noen av bydelens tøffe, engasjerte og flinke kvinner til kommentar. Les alle her:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...