Nordre Aker Budstikke

På historisk grunn:

Kan bli kåret til Oslos fineste nybygg

Er dette Oslos flotteste nybygg? Nydalsveien 12-26 kan vinne Oslo bys arkitekturpris. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De 19 kandidatene til Oslo bys arkitekturpris er klare. Én av disse ligger i Nordre Aker, på grunnen til Christiania Spigerverk i Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: Mandag offentliggjorde Oslo kommune hvilke 19 kandidater som kjemper om utmerkelsen Oslo bys arkitekturpris.

De 19 skal veldig raskt reduseres til 10, når utstillingen med kandidater åpner på Rådhusplassen 29. september. På utstillingsåpningen avsløres også hvem årets tre finalister er.

– I år har vi valgt å gjøre prisen enda litt mer spennende. Vi siler ut de 10 beste forslagene og nominerer dem til prisen, og det er kun de nominerte som blir utstilt på Rådhusplassen i år. Ønsket er å heve statusen på prisen enda litt mer, Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur, i Magasinet Byplan Oslo.

Spikerverket

Én av de 19 kandidatene ligger i Nordre Aker. Det er «Spikerverket i Nydalen», nybyggene med adresse Nydalsveien 12-26, som ligger der produksjonshallene til Christiania Spigerverk lå får inntil bare få år siden.

Det øverste av byggene som utgjør Nydalsveien 12-26. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


I dag er det både leiligheter, kontorer og butikker i byggene. Her har blant andre Oslo Kemnerkontor, Egmont, Ice og Elkjøp sine hovedkontorer.

Det er Avantor som er tiltakshaver og eier av byggene, som er tegnet av Mad AS og April arkitekter AS (boligdelen). Landskapsarkitekt er Asplan Viak AS, og Nydalsveien 12-26 omfatter totalt 31.000 kvadratmeter.

Bebyggelsen ligger rett over veien for Bakke Mølle i Nydalsveien 21, der Bydel Nordre Aker har sin administrasjon og flere tjenestesteder. Og mens bebyggelsen på vestsiden av Nydalsveien kan vinne pris for beste nybygg, er naboen i nummer 21 alt annet enn ny. Bakke Mølle oppført av lekpredikanten Hans Nielsen Hauge tidlig på 1800-tallet.

Les mer om Nydalen og historien her.

Skole, vei og kulturhus

Blant de øvrige 18 andre kandidatene finner vi alt fra bolig, til kultur- og næringsbygg. Vi nevner nye Brynseng skole, utsiktspunktet Stovnertårnet, Teglverksdammen, veiprosjektet Prindsens gate og Kulturhuset i Youngs gate.


– Å fremheve god arkitektur er viktig i en by i vekst. De gode prosjektene inspirerer og motiverer, og bidrar til en enda bedre og vakrere by. Også i år har vi hatt mange flotte prosjekter å velge mellom: Gode bygrep, tiltak som øker tilgjengelighet og bidrar til byliv, byreparasjon og nybygg av høy kvalitet. Jeg gleder meg til å kunne avsløre hvilke kandidater som har nådd helt til topps! sier Victoria Marie Evensen (Ap), leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre

Her kan du se bildeserie av alle de 19 kandidatene:

Kårer vinneren 18. oktober

Utstillingen på Rådhusplassen står til 18. oktober, da offentliggjøres også vinneren.

Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur. Rådet nominerer inntil tre kandidater for byutviklingskomiteen, som avgir innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.


Ordfører Marianne Borgen deler ut Oslo bys arkitekturpris 2018, som består av en plakett som skal festes på byggverket. Prisvinnerne får også diplomer og 50.000 kroner. Det kan også gis hedrende omtale til inntil to nominerte prosjekter.

Tidligere vinnere:

 • 2017: Mat og merkevarehuset på Grünerløkka, Arkitekt: Ledsten Arkitektur AS/ Element Arkitekter AS
 • 2016: Ullevål Tårn, Code: Arkitektur og Dronninga Landskap
 • 2015: Bjerkedalen park, Dronninga Landskap og Filter arkitekter
 • 2014: Kuben yrkesarena, Arch Uno AS, Arkitektpartner AS
 • 2013: Nedre gate 5-7, Space Group Arkitekter AS
 • 2012: Parkveien 5 b-c, KIMA Arkitektur as, MAD-Moderne Arkitektur og Design AS
 • 2011: Institutt for informatikk, Arkitekter: Lund Hagem Arkitekter AS
 • 2010: Lærernes Hus, Element Arkitekter AS
 • 2009: Sognsveien barnehage, Arkitektkontoret GASA AS
 • 2008: Næringsbygg, inkludert flerfunksjonsbygg: Gyldendalhuset
 • 2007: Vedlikehold og utbedring av eldre/bevaringsverdig bebyggelse: Urbygningen, UiO
 • 2006: Småhus i ytre områder: Villa Korsnes, Ekelyveien 5E
 • 2006: Jubileumspris: Christiania Kvartalet
 • 2005: Bærekraftige boligprosjekter ved transformasjon og bymessigfortetting: Pilestredet Park
 • 2004: Offentlige, allmennyttige bygg: Oslo Spektrum
 • 2003: Offentlige uterom, byrom og grøntområder: Christiania Torv
 • 2002: Gjenbruk og transformasjon av eksisterende bygningsmasse: Grünerløkka studenthus (studentsiloen)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...