Nordre Aker Budstikke

«Kjære Gud, det har vært en deilig dag…»

Psykolog Egil-Arne er aktuell med bok. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hundretusenvis har lest psykolog Egil-Arne Skaun Knutsens innlegg i Nordre Aker Budstikke. Nå kommer boka. Og den har en litt annen form enn man kanskje hadde ventet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2019 kl 16:56

NORDRE AKER: Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, foredragsholder og forfatter. I 2011 ga han ut romanen Løven Leo, en allegori om menn og makt og maskulinitet. 30. mai er det lansering av bok nummer to, En bønn for frihet.

– Boka ble egentlig skrevet gjennom en helg i 2014, da jeg bodde i Nordmarka. På en kjøretur på vei hjem gjennom Marka, merket jeg et plutselig skifte. Jeg følte et veldig nærvær, og det var en voldsom bevissthet som kom over meg. En helt spesiell opplevelse. Kall det Gud, kall det noe annet. Det var triggeren: Skriv en bønn – en bønn for frihet. Da jeg kom hjem bare kastet jeg meg over macen og skrev. Jeg skrev døgnet rundt, helt til mandagen. Det ble noen runder frem og tilbake med manuset. Men nå er boka endelig klar, sier Egil-Arne, når han møter oss over en kaffekopp på Storo.

Egil-Arne har også drevet psykologklinikk på Kjelsås. Nå bor han utenfor Oslo, men er fast spaltist i Nordre Aker Budstikke. Et av innleggene hans ble blant landets mest delte saker i sosiale medier i 2018 – nesten 50.000 ganger. Det var en tekst til ungdommen, med oppfordringen: «Gi litt mer faen!».

For ikke lenge siden ble han invitert til NRK P3, nettopp for å snakke om det å senke skuldrene, gi litt mer faen, og ta vare på deg selv.

Han vet hva han snakker om

Egil-Arne legger ikke skjul på at han også har hatt vanskelige perioder i sitt liv, kanskje det er en av årsakene til at han ofte treffer så veldig godt med de forskjellige budskapene han legger ut. Han vet hva han snakker om – langt utenfor egen profesjon:


– Boka er ikke en bok om meg, men likevel er det tydelig at jeg-personen i boka, har hatt utfordringer. Jeg-personen er et gjennomsnittsmenneske, et gjennomsnittsmenneske som står overfor livsutfordringene, opplevelsen av å forstrekke seg i iveren etter å behage andre, angre på hva man har gjort, hva kunne man ha gjort annerledes.

Egil-Arne Skaun Knutsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Men en bønn?

– En bønn om å få frihet. Frihet til å få det så bra som man kan. Frihet til å få løs "styggen på ryggen". Dette er ingen religiøs bok, men mer en åndelig bok. Kall det Gud, kall det Jesus, kall det åndelig styrke. Dette handler om søken etter å ha det så bra som man kan ha det, og hvordan man kan få det så bra som man kan. Det foregår ting i vårt indre, men ikke alt er sant, mye er usant også. Og hvordan går vi frem for å gjennomskue hva som er usant? For det er sikkert: Hjernen ljuger mye til deg.

– Mitt mål med boka er å vise vei for hvordan vi kan trene oss til å være så bevisste, være så til stede, at man slipper å tro på hjernens overdrevne selvtvil, og i stedet tro på oss selv.

«Kjære Gud, det har vært en deilig dag...»

«Kjære Gud, det har vært en deilig dag (…) Jeg sov meget godt i natt, og drømmen jeg hadde var bare koselig. Det handlet om mitt liv i ro og kjærlighet. (…) Som du vet, Gud, så har jeg følt meg ensom og annerledes. Misforstått! Det er i sannhet det riktige å si. Jeg har ofte følt meg misforstått, og det har ligget meget med ensomhet i min opplevelse av å være misforstått.»

Slik starter boka til Egil-Arne.

– Vi markedsutsettes, vi mennesker. Er vi bra nok? Folk måler seg, hvor bra man er, ut fra hvor stor applaus de får eller hvor mange "likes". Vi jakter det perfekte, men som ikke finnes. Det falske idealet.

Egil-Arne har tidligere skrevet i spalten i Nordre Aker Budstikke, om nettopp det at hjernen lyver til deg.


– Hjernen blir påvirket av alle inntrykkene utenfra, miljøet rundt oss. Men vi må ta kontroll over hjernen, be hjernen roe ned! Hjernen måler og evaluerer, den er et viktig verktøy. Men den overtar, hvis vi ikke følger med og er bevisste nok i øyeblikket, at vi er tilstede. Det betyr å fokusere på der vi er, det vi gjør der og da, de vi er sammen med.

Styggen på ryggen

– Når jeg skal holde foredrag, kan jeg også føle litt styggen på ryggen: Dette blir ikke noe bra foredrag, dette fikser du ikke! Da svarer jeg: Dette har jeg hørt før, det skal vi bli to om! Og så går det som regel veldig bra, med det meste, for de fleste! Jeg håper på at boka kan bidra til at flere klarer å lære seg å skille mellom hva som er sant, og hva som er usant. Og således få et bedre liv, og få det bedre med seg selv.

30. mai lanseres boka, som er gitt ut på Solens forlag, i Fredrikstad. 31. mai skal den presenteres av Egil-Arne på Litteraturhuset i Oslo.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...