Nordre Aker Budstikke

Klimahåp – og gamle karameller

Ung poet: Klara mener at både barn og voksne har ansvar for å redde klimaet på jorda. I diktet sitt vil hun gi uttrykk for håp og ikke klage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

12 år gamle Klaras optimistiske fremtidshåp rørte både Statsministeren og juryen på Teknisk Museum.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2008 kl 11:57

Korsvoll: Hjertet banket nok ekstra raskt i det Klara Råbu skjønte at det var hennes dikt som ble lest opp som vinner av Teknisk Museums «Klimahåp for fremtiden»-konkurranse.

Les hele diktet her

Overraskelse

Tirsdag 5. februar marsjerte nemlig helt uventet et lite opptog av journalister og museums-ansatte inn til klasse 7c på Korsvoll skole.

– Dere lurer sikkert på hvorfor vi er her, sa kommunikasjonssjef Kathrine Daniloff, før hun leste opp Klaras dikt.

– Jeg ble helt skjelven jeg! utbrøt den unge poeten, og mottok klemmer og en mp3-spiller, som hun etter å ha fått summet seg kunne fortelle at nok ville bli fylt med musikk av Katie Melua.


– Klara skal også få ta med hele klassen på en omvisning i «Klima X»-utstillingen og på lunsj i museet, kunngjorde Daniloff, til taktfast klapping fra Klaras klassekamerater, mens de ropte navnet hennes.

Bevares i tidskapsel

Konkurransen er et forsøk fra Teknisk Museum på å komme i dialog med barn og unge og å høre deres klimahåp. På rekordtid raste 2500 bidrag inn til museet på Kjelsås, som fikk en kjempejobb med å gå gjennom alt.

– Dette ble mye større enn vi hadde trodd. Barna mener noe og har en klar tale: Vi må gjøre noe nå for å redde klimaet. De unge vil ikke arve en ødelagt jord, stråler Daniloff.

Alle de innsendte fremtidsønskene er nå lukket inne en tidskapsel på museet, og skal ikke åpnes før om ti år. I tillegg til å skrive, klippet barna ut snøkrystaller i papir som henger som et visuelt bidrag til det klare budskapet.

Fikk skryt av Stoltenberg

Allerede i desember, før vinnerbidraget hadde blitt kåret, ble Klara og klassekamerat Christian Marinelli Johansen invitert til «Klima X»-åpningen på Teknisk Museum sammen med fredsprisvinner Rajendra Pachauri og statsminister Jens Stoltenberg, som leste et utdrag fra Klaras dikt.

– Dette sitatet gir meg håp for framtiden, men det viser også at vi må handle. Vi trenger en ny forpliktende klimaavtale som pålegger alle store forurensere å kutte utslipp og vi må satse på forskning og teknologiutvikling for CO2-fangst og -lagring.

– Fy søren!

– Da vi leste diktet visste vi med engang at dette var en vinnerkanditat. Det har fokus på det som er viktig, men med masse humor, fortelller Daniloff.

Dikteren selv lot seg inspirere av rytmen i Inger Hagerups dikt.


– «Fy søren! Dette greier jeg aldri!» tenkte jeg først, men da jeg hadde skrevet første vers gikk resten veldig greit, sier Klara.

– Jeg tenkte at diktet måtte gi uttrykk for håp, og ikke bare klage. Derfor handler det om isbjørner, mandariner og gamle karameller, smiler hun fornøyd, men har en oppfordring til alle der ute:

– Vi må resirkulere mer! Voksne må gå foran som gode eksempler, men barna må også ta ansvar. Alle må gjøre noe – og alle kan gjøre noe!

I sin egen klasse har Klara allerede tatt grep, og sørger for at alt papir blir gjenvunnet. Hun mener likevel at hun har en vei å gå med skeptiske lærere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...