Nordre Aker Budstikke

Kveler livet og den frie tanken i en håpløs fremtid av plast

Etter å ha sett musikalen «Polymer» på Rønningen Folkehøgskole skal du helst sitte igjen med litt dårlig samvittighet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2017 kl 08:40

KJELSÅS: – Ja, det skal gjøre litt vondt. Du skal sitte igjen med en litt uggen følelse etterpå, sier Nora Ramsrud, som har hovedrollen som «Ninjo» i musikalen Polymer.

Plastic, ikke så fantastic

I en verden oversvømt av søppel og plast, der smogen ligger tett på himmelen, har menneskene overlatt sine egne meninger til diktatoren Gogadem, for å få en en form for trygghet tilbake.

Følger lyset og Gogadem. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Alle har et lys i hånden, som de klamrer seg til, mens de forguder den nye sivilisasjonen. Det er bakteppet når vi geleides inn i salen på Rønningen Folkehøgskole, med blå plasttrekk over skoene. At dette egentlig er en gymsal, og ikke en teatersal, er ikke lett å se.

Vegger og tak er dekket av gammelt plastavfall, samlet inn i mengder av elevene, gjennom hele vinteren. Aktørene på scenen er også kledd i plast. Det hele gir en klaustrofobisk følelse av dommedag og håpløshet.


LES BAKGRUNN: Dette er ditt gamle søppel. Nå blir det kunst

Holder oss selv for narr

Henrik Årdal. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Menneskeheten er stolt av den destruktive kraften vi har til å kunne ødelegge planeten, men vi holdes for narr. Planeten dør ikke, den tilpasser seg. Det er vi som dør. Og vi tar livet av oss selv, sier en svært engasjert og entusiastisk Henrik Årdal, etter førpremiere torsdag ettermiddag.

Årdal er hentet inn som regisør av plastmusikalen, som han begynte å skrive på i fjor høst. Det er imidlertid de siste tre ukene at forestillingen har tatt form på scenen. Med over 100 Rønningen-elever (mange av dem er med på scenen) involvert.

SE STOR BILDESERIE FRA FORESTILLINGEN ØVERST PÅ SIDEN!

Lista er lagt høyt

Regissør Henrik Årdal i front for ensemblet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi har lagt lista ekstremt høyt, sier han, og legger til:

– Det er jo egentlig galskap med så mange aktører. Regimessig er det tullete, innrømmer han.

Men å se scenografien, og at sang, replikker og koreografi sitter som støpt på førpremieren, gjør regissøren synlig rørt.


Regiassistent Amanda Gytrup fra Grefsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette var den beste gjennomkjøringen vi har hatt, er regiassistent og Rønningen-elev, Amanda Gytrup, hjertelig enig i. Hun er en av skolens få «kjempelokale» folkehøgskole-elever: Hun har nemlig vokst opp på Grefsen.

Amanda forteller om et enormt samhold og fellesskap blant elevene, og en regissør som har skapt glede og entusiasme gjennom prosessen.

Flere lag

Temaet for musikalen er brennaktuelt. På vei ut etter forestilling får publikum kaste plasttrekkene fra skoene sine i munnen på en hval.

Du skal ikke skille deg ut eller tenke for mye selv i den nye sivilisasjonen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


– Tematikken er esensiell, og aktuell. Og så er det flere lag. Miljø- og klimautfordrigene. Men her er vi også innom Trump, murer, og flyktninger som ikke er velkomne, sier Årdal.

Innbyggerne har gitt avkall på egne meninger og holder rundt hvert sitt lys de er fortalt er viktig, men ingen skjønner egentlig hva som foregår.

– Det har en hypnotisk effekt, og slik er det i samfunnet vårt også. Vi trenger ikke å tenke, fordi samfunnet tenker for oss. Men vi må våkne, først da har vi mulighet til å ta valg som individer, sier regissøren.

Berører

Nora Ramsrud spiller Ninjo, som etter møtet med den vise Polymer, spilt av Haakon Jordbakke, lærer om verden slik den var før plasten: Om planter, fugler og solskinn.

Det er da det virkelige lyset går opp for henne, og hun gjør motstand mot den nye, dystre sivilisasjonen og det kollektive tankemønsteret.

Hovedrolleinnehaverne Nora Ramsrud og Haakon Jordbakke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette er et tema som også betyr mye for meg. Jeg har begynt å tenke mer over eget forburk etter at vi startet med musikalen. Jeg har for eksempel blitt flinkere til å kildesortere, sier Nora.

– Vi håper folk går ut av salen med litt skyldfølelse, og et ønske om å gjøre litt mer selv, sier Haakon.

– Ninjo sier det på en bra måte: «Vi lever i fantastisk grusomhet», avslutter regissør Årdal.

Spilles på Rønningen

For første gang skal årets musikaloppsetning ikke ut på turné. Alle forestillingene spilles på Rønningen Folkehøgskole mellom 16. og 19. mars. Dermed er det bare å møte opp for å oppleve kreativitet og underholdning, og en helt klar samfunnskritisk røst. Men vær rask, det ryktes at flere forestillinger nærmer seg utsolgt.

Spilleplan:
Torsdag 16. mars - 14.00 Førpremiere
Torsdag 16. mars - 18.00 Premiere
Fredag 17. mars - 14.00
Fredag 17. mars - 18.00
Lørdag 18. mars - 14.00 (utsolgt)
Lørdag 18. mars - 18.00
Søndag 19. mars - 14.00

SE STOR BILDESERIE FRA FORESTILLINGEN ØVERST PÅ SIDEN!

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...