Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kirken som lot vente på seg

i Nordberg kirke.

Alle ville ha en kirke på Nordberg. Tegningene var klare i 1947. Men materialmangelen etter krigen gjorde at man måtte vente i 15 år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2015 kl 12:53

NORDBERG: Oslo var i sterk vekst etter krigen. Byggeiveren var stor. Nå skulle de både bygge opp alt som var ødelagt og lage boligfelter til nye innflyttere. Folk sto der med hammer og sag og virketrang. Men mangelen på materialer gjorde at både det ene og det andre prosjektet trakk ut i sirupstrege langdrag.

I en by som vokser fort, blir det aldri nok kirker. Ikke sånn å forstå at de blir fulle som sardinbokser på søndagene. Men kirken er ofte ikke der behovet for den er størst.

For drøyt hundre år siden handlet det om å reise småkirker i Oslos fattigstrøk. Etter krigen har småkirkebevegelsen gjort stor innsats for å skaffe kirker i byens nye boligområder.

Mange har en følelsesmessig tilknytning til kirkebygget. De har hatt viktige opplevelser der i forbindelse med kirkelige handlinger, som dåp og bryllup etc. For mange symboliserer den hellighetens nærvær.

I 1946 ble det opprettet en småkirkemenighet på Nordberg. Kapellet ble ikke ferdig før i 1953.

Først i 1962 ble det reist en egen sognekirke. Kirken har plass til drøyt 600 mennesker. Det 32 meter høye tårnet er et landemerke som synes over store deler av Oslo. Bygget er i slemmet hvit tegl. De to klokkene øverst oppe i tårnet bærer navnene Fred og Glad.

Ikke så enkelt

I mellomkrigstiden økte innbyggertallet i Sogn, Korsvoll og Nordberg. Området hørte da til Vestre Aker kirke, men det var lang vei for mange. I 1941 var det 20.000 som soknet til Vestre Aker. Hvorfor ikke bygge en egen kirke? En med plass nok, som lå mye nærmere. Ildsjeler begynte å samle inn penger, og en byggekomité ble opprettet i 1945.

I 1946 ble Nordberg skilt ut som egen småkirkemenighet. Innbyggerne sognet ikke lenger til Vestre Aker. Men nå hadde de til gjengjeld ingen kirke i det hele tatt. Det fantes ikke et eneste offentlig forsamlingslokale i hele Nordberg. Gudstjenestene måtte fortsatt holdes i Vestre Aker. Og menigheten? Den måtte møtes i kjellerstuene til folk. Koselig, men ikke særlig praktisk.

I 1947 ble det holdt arkitektkonkurranse, der Turid og Kristen Bernhoft Eriksen stakk av med seieren. I planene var det tatt med både kirke og menighetshus, men byggerestriksjonene gjorde at dette ble lagt på is. Det var vanskelig å få byggetillatelse. Men nordbergingene ville ikke gi opp. De fortsatte trofast å samle inn penger til kirken de en gang skulle få...

Oslo Småkirkeforening hjalp til med 70.000 kroner, og gaver og enda flere innsamlinger gjorde at man til slutt hadde 1.200.000. Dugnader og støtte fra Småkirkeforeningen gjorde at man fikk bygget et midlertidig kapell mens man ventet på kirke. Tømmerhuset (dagens Ungdomshus) ble brukt som gudstjenestelokale fra 1953 til 1962. Plassen var beskjeden, den holdt så vidt til 52 kirkegjengere.

Endelig action

Men om tidens kvern maler langsomt, så ruster den ikke. I 1957 ble det satt av kommunale midler til en Nordberg kirke. I 1960 satte byggekomiteens medlemmer spadene i jorden, som symbol på at byggingen omsider skulle starte. En hustrig februarsøndag i 1961 var det høytidelig nedleggelse av grunnsteinen i kirkegulvet, som var støpt ferdig. Biskop Johannes Smemo satte ned et kobberskrin i «Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn». Steinen ligger fremdeles i gulvet et sted under alteret. Året etter sto hele kirken ferdig - nesten som en julegave til den ventende menigheten.

En høytidelig prosesjon bar kirkebøkene og kirkens kar til alteret. Nordberg menighet hadde endelig fått bygget de hadde ønsket seg så lenge.

På grunn av det snaue budsjettet ble innredningen nokså spartansk. Et enkelt trekors hang over alteret i nesten 20 år. Menighetssal hadde man ikke råd til da. Som så mange ganger før, samlet man inn penger. Etter nesten 30 år til, kunne menighetsstuen innvies i 1983.

I november 1992 ble trekorset byttet ut med et alterteppe; «Oppstandelse», skapt av Kari-Bjørg Ile. Bortsett fra det vakre teppet er kirken preget av stilfull enkelhet. Døpefont og prekestol er laget etter arkitektens tegninger. Orgel kom på plass i 1971. Men om kirken er enkel, er folk på Nordberg glad i den. Etter alle innsamlinger og dugnader og innsats er dette en kirke de virkelig kan kalle sin egen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...