Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Bestyrer Erlend Hvitsand Birkeland på Kobberhaughytta kan ønske overnattingsgjester velkomne til et helt nytt losjibygg. Foto: Christian Fredrik Borg

Bli med på innsiden:

Markahytta åpner i ny drakt

Lørdag åpner «nye» Kobberhaughytta med stort arrangemenet. Men allerede nå har vi fått ta en kikk på innsiden!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2020 kl 07:30

NORDMARKA: På en høyde med god utsikt ved et skogsvann ligger Kobberhaughytta idyllisk til. Gjennom den nesten 90 år lange historien, har hytta gått fra å være en medlemshytte for Oslo turn til mange Oslofolks turmål vinterstid som sommerstid.

Slik så det ut på Kobberhaughytta julaften. De to nye byggene nærmest. Foto: Erlend Birkeland / Kobberhaughytta

For å møte den store etterspørselen, har en etterlengtet oppgradering pågått det siste året. Hovedhytta er pusset opp og to nye bygg har kommet.

Vi fikk bli med på på innsiden før åpningen lørdag.

Første store endring

Under den mest hektiske byggeperioden, i november og desember, har hytta vært stengt for servering og overnattingsgjester. Arbeidet begynte imidlertid for over ett år siden, høsten 2018.

Kobberhaughytta ligger i Nordmarka og er et populært turmål for mange Osloboere. Foto: Christian Fredrik Borg

Etter ferdigstillelsen vil det være to nye bygg klare til bruk. Et nytt losjibygg vil sørge for ytterligere 45 sengeplasser. Den nye bestyrerbolig skal frigjøre plass i hovedhytta. Dagsbesøkene skal også få en bedre turopplevelse. I hovedhytta har det tidligere personalrommet blitt omgjort til oppholdsrom. Dessuten er et annet pusset opp.

Fra innsiden av Kobberhaughytta i Nordmarka. Foto: Christian Fredrik Borg

Finpuss

Når Nordre Aker Budstikke er på besøk, er det finpussen som gjenstår innvendig på de nye byggene.

I det nye losjibygget er det en variasjon av to-, fire-, og åttesengsrom. Med Kobberstua vil det komme et nytt oppholdsrom for overnattingsgjester, men det vil også være muligheter for å holde møter og foredrag i rommet med panoramautsikt. Bygget øker også dusj- og toalettkapasiteten.

Fra innsiden av Kobberhaughytta i Nordmarka. Foto: Christian Fredrik Borg

Kobberhaugtjernet, som bare ligger et hundretalls meter fra hytta, en seinsommerdag i 2018. Foto: Christian Fredrik Borg

- Dette vil nok folk like, smiler Birkeland lurt og åpner døra til nok et rom.

Fra innsiden av Kobberhaughytta i Nordmarka. Foto: Christian Fredrik Borg

Dagbesøkende vil få et fullverdig toalettilbud med inngang fra tunet ute og innlagt vann. Birkeland lover imidlertid at det ikke vil bli like sosialt som når vi var på besøk, men at det vil komme vegger på toalettene.

Forenkle serveringen

I hovedhuset har det også blitt gjennomført noen oppgraderinger. Det første som møter gjestene, er en ny serveringsidisk, som vil gjøre at hytta kan tilby et bedre utvalg av servering til sultne skiløpere. Dessuten vil et nytt kjøkken kunne mette flere.

- Disken som har vært her i alle år, kom med tilbygget rundt 1970. Når vi begynte å demontere, viste det seg at det hele var en stor klump som hang sammen. For å få demontere det gamle, måtte vi ut med alt. Vi har prøvd å ta vare på så mye som mulig, for at førsteinntrykket når du komme inn døra skal være så likt som før.

Disken måtte fjernes og bygges opp på nytt, men fremstår som tidligere. Foto: Christian Fredrik Borg

- Man vil kanskje ikke oppdage at så mye er nytt, men det er helt nytt fra bunnen av, fortsetter han.

Hele hytta har fått nytt gulv, mens peisstua er akkurat slik den har vært. I byggeprosessen har den blitt brukt som lagringsrom.

Peisen har blitt vasket og fremstår som ny, men det er mye historie bak peisen, som er av de større.

- Jeg har hørt veldig mye forskjellig. Noen sier det er verdens største, andre sier det er Nord-Europas største og noen sier det er Norges største. Men det er nok garantert Oslomarkas største i hvert fall, forteller bestyreren.

Fra innsiden av Kobberhaughytta i Nordmarka. Foto: Christian Fredrik Borg

- Blide folk

På en travel dag jobber det fem med den daglige driften av hytta.

- Jeg synes det er kjempegøy. Det som er motivasjonen og inspirasjonen er å se at folk legger turen hit og tar seg en velfortjent pause. Folk er veldig blide og fornøyde når de er på tur, og spesielt når de får komme inn i varmen og en varm kopp og noe å spise, forteller Birkeland om hvordan det er å være bestyrer på markahytta.

Han overtok som bestyrer i desember 2018 og har bodd fast på hytta i ett års tid. Han forteller at han har lite fritid, men at det bare er å ta på seg skiene eller snøre igjen skoene når han har tid.

- Det er veldig fint, og den muligheten setter jeg pris på.

- Glad i besøk

- Hva gjorde at du endte opp som bestyrer her?

- Jeg har alltid vært glad i å gå tur, glad i å jobbe med mennesker og liker å få besøk. Her får jeg oppleve alt på en gang. Det var det som motiverte meg til å søke på jobben.

Bestyrer Erlend Hvitsand Birkeland på Kobberhaughytta. Foto: Christian Fredrik Borg

Arbeidene begynte allerede før Birkeland tok fatt på jobben. Høsten 2018 ble det første spadetaket for det nye losjibygget tatt.

- Det har vært mye bygging, så nå gleder jeg meg til det er over. Jeg ser det blir veldig fint, og det blir veldig godt å kunne gjøre det jeg liker å holde på med og kan. Akkurat nå er man mer vaktmester enn vertskap. Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake til den vertskapsrollen, smiler han.

Kniver om én ting

- Hva gjør du for at turgåerne skal komme til deg og ikke de andre markahyttene?

- Det viktigste for meg er egentlig at folk kommer seg ut og bruker marka. De andre stuene i marka bruker jeg mye selv også, så det viktigste er at folk kommer seg ut. Da er det forskjellige ting vi spesialiserer oss på og prøver å gjøre annerledes enn de andre. Her har vi mye overnattingsgjester, som gjør at folk kan oppleve marka på en litt annen måte. Hvis man overnatter her, kan man ta turen videre inn i marka neste dag.

Han trekker frem at det er én ting alle serveringsstedene i marka kniver om.

- Det er å ha de beste kanelbollene. Vi lager dem fra bunnen av og med kjærlighet. Folk må nesten dømme selv, men jeg vil påstå de vi lager er veldig gode, smiler Birkeland.

På en travel dag går det nesten tusen boller.

- Bedre for gjestene

Men det er ikke alle sultne skiløpere som har fått en bolle å bite i fordi de har slitt med kapasiteten på kjøkkenet. Det har gjort at de på travle dager har gått tomme for boller.

- Det er ofte en ettertraktet vare på en fin søndag med nysnø og sol. Nå har vi fått økt kapasiteten med et oppgradert kjøkkenet og eget bakeri, så vi satser på å møte etterspørselen.

Birkeland tror oppgraderingen har vært planlagt i nesten 15 år.

- Dette er nok den største ombygningen i Kobberhaughyttas tid. Med nytt overnattingbygg blir det mye enklere for oss å håndtere overnattingsgjester og dagsbesøkene samtidig. Sånn sett er det veldig på tide. Samtidig får vi økt kjøkkenkapasitet og mange flere sitteplasser. Det blir mye bedre for gjestene.

Ikke mulig uten hjelp

Hytta skriver på nettsidene at oppgraderingen ikke har vært mulig uten støtte fra flere stiftelser og organisasjoner.

Blant stiftelsene som har bidratt, er Olav Thons DNT Stiftelse. Den Nordberg-bosatte 96-åringen har tidligere fortalt til Nordre Aker Budstikke hvor viktig naturen har vært i løpet av livet. Han tror også det har bidratt til å gjøre at han har kunnet jobbe så mye som han har gjort for å bygge opp milliardformuen.

Milliardær og friluftsmann Olav Thon har en egen DNT-stiftelse. Den har med flere andre stiftelser og organisasjoner gjort det mulig å oppgradere Kobberhaughytta. Foto: Christian Fredrik Borg

- Det har vært helt avgjørende, mener jeg. Jeg har hatt veldig lange arbeidsdager, det er ikke ofte jeg har sittet mindre enn 12 til 18 timer på kontor. Det tror jeg ikke jeg hadde holdt ut, hvis ikke jeg hadde hatt fjellturene, fortrinnsvis på lange weekender, fortalte Thon til Nordre Aker Budstikke i november.

Ordføreren klipper snora

- Nå går jeg egentlig bare og gleder meg til det blir slutt på bygging, smiler bestyrer Birkeland.

Fortsatt gjenstår det endel før hytta offisielt åpner i ny drakt lørdag 11. januar. Åpningsarrangementet starter klokken 11.50, og alle er velkomne.

Det gjenstår fortsatt en intens sluttspurt før Kobberhaughytta åpner lørdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Ordfører Marianne Borgen vil klippe snoren på de nye byggene. Det vil også være åpent hus slik at de som ønsker kan se.

Birkeland inviterer til servering av vafler, kaffe og kakao på tunet og aktiviteter.

- Det er min bestemors oppskrift, og det er de vaflene vi alltid har her.

Han håper det blir "tjokka fullt" på tunet lørdag. I en pressemelding gjetter Turistforeningen at mellom 500 og 1000 vil delta på åpningen.

Programmet for åpningen av Kobberhaughytta

  • 11:50: Nytt Kor synger
  • 12:00: Taler, offisiell åpning og omvisning i nybygget
  • 12:30: Pølser på bålpannene, kaffe og vafler
  • Kaféen er åpen
  • Aking og o-løype
  • Infostand
  • 14:00: Foredrag i peisestua: Thor Gotaas forteller om 5-mila, med særlig vekt på traseen nær Kobberhaughytta
  • 14:30: Takk for i dag og vel hjem!

Felles turer til Kobberhaughytta lørdag

  • AVLYST: «Skitur fra Frognerseteren kl. 09:15 til åpning av nye Kobberhaughytta – passer for skivante barn fra 7-12 år i følge med voksne»
  • AVLYST: «Skitur fra Frognerseteren v/Heftyevillaen kl. 10:00»
  • «Til fots fra Sørkedalen skole kl. 09:45» Turen går som planlagt.

Kilde: DNT Oslo og Omegn/pressemelding.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Rett etter den offisielle åpningen vil også Thor Gotaas holde et foredrag om 5-mila og Kobberhaughytta.

I en tidligere versjon av denne artikkelen kom frem at det ville bli arrangert to felles skiturer fra Frognerseteren. DNT Oslo og Omegn opplyser sent torsdag kveld til Nordre Aker Budstikke at disse er avlyst grunnet krevende føre. De oppfordrer alle som ikke er glade i veldig krevende føre å bli med på felles gåtur fra Sørkedalen. Se mer i nedtrekksmenyen over.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...