Byttet ut moshpit med bakebollen og hjemmekontor:
– Men punken dør aldri!

Astrobabes på Punk&BBQ i 2018. Nå har de gitt ut ny EP og forteller hva de gjør når de ikke kan stå på scenen. Foto: Aleksander Espelid
Aller helst skulle rockerne i Astrobabes stått på scenen for å feire sin nyeste EP nå, men de går ut fra at det ikke vil skje i år. Da må man være kreativ og finne på nye sysler! Men hva gjør egentlig musikerne når de ikke spiller for et svett publikum?
Publisert: 07.06.2020 kl 15:40
Sist oppdatert: 07.06.2020 kl 15:45
NORDRE AKER: Punkrockbandet Astrobabes, med røtter i Ullevål Hageby og på Kjelsås, utga sin debut-EP Desperat i 2018, før EP-en Hovmod ble sluppet i fjor høst.
Nå har bandet sluppet EP-en Forfall.
– De siste månedene har fått oss til å reflektere over hvorfor vi driter oss ut igjen og igjen, hvorfor statusjaget i dagens samfunn er så skadelig, og hvorfor isolasjon fører til at vi hater livene våre. Vi savner å spille konserter, stagedive, samsvette i moshpiten, og klemmes før, under og etter konsertene våre, forteller bandet, som består av av vokalist Tarjei Westby, bassist Espen Hagås, trommeslager Andreas Kjelstrup og gitarist Petter Brønstad.
– Punkekonserter hvor man må holde én meters avstand er ikke punkekonserter slik vi liker dem. Mens vi
vasker henda og venter på bedre tider, forfaller vi sakte, men sikkert alle mann. Men punken dør aldri, den består! Nå vet vi ikke når vi kan spille igjen, men vi gleder oss til å fortelle dere det, fortsetter bandet.
Les også:
– En liten ting å ofre
– De siste par månedene har vært spesielle for alle sammen, både individuelt og som band. Vi har forfalt. For bandets del er vi veldig glade for endelig å få lov til å samles igjen, da vi har hatt et lengre opphold fra øvingslokalet før dette, sier Brønstad.
Noe av det kuleste bandet vet om er å spille konserter for svette folk i trange lokaler, og de går dessverre ut fra at dette ikke kommer til å skje på denne siden av nyttår, fortsetter han.
– Det er likevel en liten ting å ofre i situasjonen vi er i, samtidig som vi virkelig ser fram til den neste muligheten vi får til å stå på scenen foran folk igjen.
– Skal ikke stå på antall midtlivskriser
Så hvordan er det egentlig da, å være band i en tid hvor man blir sultefôret på konserter og øvinger i trange lokaler? Hva bruker rockerne tiden på når de ikke kan stå foran et publikum?
De har brukt tiden på litt forskjellige ting. Ting man kanskje ikke skulle se for seg at en punkrocker bruker tida på. For eksempel har Westby blitt en ivrig baker, mens Brønstad har jobbet overtid på hjemmekontor.
– Ellers har vi sett mange konserter i Brakkesyke 2020-serien, men begynner ærlig talt å bli sultefôret på ekte liveopplevelser og har gått litt lei av hele greia. Jeg var faktisk en tur på Bernhoft-konsert, med publikum og greier, for et par uker siden. Dette var en fin opplevelse, men langt fra et rockeshow, så savnet er der ennå, sier Brønstad.
Westby har funnet frem til flere nye interesser, som viser litt mykere sider hos punkrock-vokalisten.
– Jeg har tatt våttkort (kajakk), båtlappen og forsøkt å lære meg piano i korona-tida, i tillegg til gjærbaksten. Så her skal det ikke stå på antall midtlivskriser. Dem er det nok av. Har til og med funnet frem landeveissykkelen, si...
Nå skal bandet lage ny musikk og gjøre seg klare til å stå på scenen når landet åpner igjen. Foreløpig kan de ikke si noe om når det kommer mer fra dem eller når de står på scenen neste gang, men det blir definitivt et høydepunkt for bandet.
– Denne situasjonen kommer vi aldri til å glemme.
Setter søkelyset på manglende øvingslokaler
Selv om Astrobabes ikke spiller konserter nå, og nettopp har utgitt ny EP, ligger de ikke på latsiden av den grunn. De har i samarbeid med Ordentlig Radio satt i gang en kampanje.
– OBOS tar over mange bygninger om dagen, for å bygge nye borettslag. I mange av disse byggene har det eksistert øvingslokaler, blant annet vårt lokale i Ulvenveien på Økern. Når OBOS bygger borettslag erstatter de ikke disse øvingslokalene, det gjør at det blir færre muligheter for unge band til å øve, sier Westby.
Bandet mener det er for få øvingslokaler, og de som finnes er for dyre. Det ønsker de, i samarbeid med Ordentlig Radio, å sette søkelys på.
– Når OBOS fjerner et øvingslokale, bør de erstatte det, all den tid de i sine statutter sier at de vil bidra til kultur for ungdommen. Billige lokaler er essensielt for å bidra til rekrutteringen av nye band. Hvor skal kjellerband komme fra, om det ikke finnes kjellere å spille i? Sykkelparkeringer og vaskekjellere er i ferd med å utrydde undergrunnen. Det kan vi ikke la skje, sier Westby, som snakket om problematikken på radio denne uken.
Ordentlig Radio skriver på sin Facebook-side:
«HVOR ØVER DERE? Vi har besøk av mange band, artister og musikere i sendingene våre og mange forteller om store problemer med å finne et sted å øve. HJELP oss med å kartlegge behovet! Send en mail direkte til redaktør Tor Andersen: tor@oradio.no for nå vil Ordentlig Radio ta tak i dette. Vi er allerede i kontakt med folk som har løsninger. Hvor øver dere, hva koster det, er dere mange som deler øvingsrom og så videre. Hva sier naboene? Hva er det du savner og hva trenger dere? Det er på høy tid at vi tar vare på alle de nye talentene som har lyst til å utvikle seg.»
Er det fortsatt mulig å øve i kjelleren på blokka du bor i? Eller i garasje?
Har du/dere en fritidsklubb med øvingsmuligheter ?
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!