Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Mens Norwegian Wood krymper, vokser de på Grefsenkollen

OverOslo-festivalsjefene Thorkild Gundersen og Lars Petter Fosdahl registrerer at veteranen Norwegian Wood flytter og kutter i programmet, mens de selv utvider på «Oslos tak». Foto: OLE CHRISTIAN EKLUND

Festival-veteranen Norwegian Wood flytter fra Frognerbadet til Sukkerbiten og reduserer festivalen til én dag. På Grefsenkollen utvider OverOslo-festivalen til en hel «festivaluke», i sitt sjette år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2016 kl 11:28

FROGNER/GREFSENKOLLEN: Tirsdag kom meldingen fra arrangørene av Norwegian Wood:

Det blir ingen festival i Frognerbadet i 2016. I sitt 25. år flytter festivalen til Sukkerbiten i Bjørvika, og reduserer til én dag.

Det er utfordringer med bookingen av artister som er årsaken, skriver festivalen i en pressemelding tirsdag ettermiddag. Stram økonomi skal også ha påvirket beslutningen, melder Dagbladet.

17. juni kan et nedskalert Norwegian Wood by på Wilco, norske BigBang og Israel Nash.

Mange har ant ugler i mosen ettersom festivalen, som etter planen skulle vært arrangert 16.-18. juni, frem til i går kun hadde annonsert én artist på programmet. På Norwegian Woods Facebook-sider er listen av personer som etterlyst oppdateringer fra festivalen, og som undrer seg over hvorfor de ikke får respons på sine spørsmål, lang.

Refunderer billetter, eller gir dobbel inngang

«Endelig kan vi gå ut med årets program og nyheten om at festivalen i år arrangeres på Sukkerbiten. Utfordringer på bookingfronten har gjort at vi i år har besluttet å konsentrere oss om én dag, med Wilco, BigBang og Israel Nash. Sukkerbiten er en nydelig arena som vi gleder oss til å bli kjent med, og neste år er vi tilbake i Frognerbadet for 25-årsjubileum!» skriver festivalen på sin Facebook-side.

I følge Osloby vil flyttingen til Sukkerbiten innebære betydelige besparelser for festivalledelsen, da utendørsscenen og øvrige fasiliteter allerede er på plass ved arenaen i Bjørvika.

På Billettservice var tredagerspassene til Norwegian Wood merket som utsolgt da beskjeden om årets festival ble sluppet tirsdag ettermiddag. I en e-post til Nordre Aker Budstikke onsdag formiddag, opplyser festivalsjef Mie Skard at:

– De som har kjøpt 3-dagerspass får mulighet til å refundere disse, eller komme inn 17. juni samt på neste års festival.

Norwgian Wood – Oslos eldste

Norwegian Wood har blitt arrangert siden 1992, de to første årene på Bærums Verk, og er med det Oslos eldste musikkfestival. I antall besøkende har den vært Oslos nest største festival i sitt slag, etter Øyafestivalen.

Av artister festivalen har hatt på besøk, kan nevnes David Bowie, Van Morrison, Mark Knopfler, Sting, Bob Dylan, Johnny Cash, Roger Waters, Eric Clapton og Patti Smith.

OverOslo doblet på seks år

Festival-lillebror OverOslo har imidlertid vokst jevnt å trutt siden starten i 2011. Den gang med et besøk på 10.000 mennesker over fire dager. I 2016 utvider festivlen til fem dager, og har vokst til 20.000 besøkende.

PUBLIKUMSVINNER: Flere av OverOslo-dagene i 2016 er allerede utsolgt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utvidelsen til en femte festivaldag, kom etter at billettsalget i vinter gikk i rekordfart, opplyser festivalsjefene Thorkild Gundersen og Lars Petter Fosdahl. De to var initiativtakere til å starte festival på Grefsenkollen for seks år siden.

Både onsdag, torsdag og lørdag i festivaluken 21.-25. juni er nå helt utsolgt, mens det er få billetter igjen til fredag 24. juni. Ekstradagen 21. juni, med blant andre Tom Jones og Bjørn Eidsvåg på scenen, har fortsatt kapasitet.

LES OGSÅ: Tom Jones til Grefsenkollen – nå blir det hett!

Unngår voksesmerter

Så hvorfor har OverOslo hatt suksess og utsolgte hus når andre festivaler tlsynelatende sliter?

Fosdahl og Gundersen tror det er tre hovedgrunner.

– OverOslo unngår «voksesyken» mange festivaler sliter med, fordi vi har en begrenset kapasitet, som ikke lar seg utvide, sier de og viser til at arenaen på Grefsenkollen ikke kan ta mer enn i overkant av 4000 mennesker samtidig.

NORSK: 80 prosent av OverOslos line up er norsk, sier festivalsjefene. Her Magnus Grønneberg og CC Cowboys på scenen i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dermed har festivalen omtrent hvert år opplevd å bli raskt utsolgt. Dette er noe publikum merker, og dermed kjøper de billetter på et tidlig tidspunkt, forklarer festivalsjefene.

Suksess med norsk musikk

Dernest mener de at norsk musikk selger, og det har vært et viktig forkus for festivalgründerne på Grefsenkollen.

– OverOslo har alltid hatt minst 80 prosent norskandel, og det er tydelig i takt med publikums ønsker. Ved ikke å basere seg på utenlandske artister, blir vi mindre sårbare for valutasvingninger og andre problemer knyttet til utenlandske bookinger.

Blant artistene som er booket til OverOslo i år er Karpe Diem, Lars Vaular, Susanne Sundfør, Minor Majority, Di Derre og Daniel Kvammen.

LES OGSÅ: De største artistene i Norge, akkurat nå har valgt Grefsenkollen

Festivalopplevelsen – mer enn musikk

OPPLEVELSEN: OverOslo byr på storslagen utsikt, om været er på konsertgjengernes side. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

OverOslo har dessuten tatt konsekvensen av at «en festival er mye mer enn bare musikk», ifølge festivalledelsen.

– Det er en «night out», i lag med gode venner, og da er det viktig at servicetilbudet fungerer. Vi har lagt mye arbeid i å få bort alle køer, vi har gratisbuss fra Storo, og vi legger til rette for en god opplevelse – i naturen – med utsikt over hele byen. Dette er nok en svært viktig del for mange, sier Fosdahl og Gundersen.

LES OGSÅ: Publikum har foreslått OverOslo-artister: – Har truffet godt, men noen er for store

Stor musikktilbud i Oslo

Når Norwegian Wood-æraen i Frognerbadet i denne omgang er over, klatrer OverOslo opp som en god nummer to på Oslos festivalhimmel. For uten giganten Øyafestivalen, vrimler det av musikkfestivaler i hovedstaden i sommerhalvåret, med blant annet Piknik i Parken, Findings, Mela, Oslo Jazzfestival og Granittrock, ved siden av det ordinære musikktilbudet i byen.

Er det konkurransen om publikums oppmerksomhet, i tillegg til OverOslos vekst de siste årene, som har vært en medvirkende årsak til at Norwegian Wood ikke har klart å fylle plakaten i år?

– Umulig å si noe sikkert om. Selv om begge festivaler har et nokså voksent publikum, er også profilen noe forskjellig. Wood har hatt en mer rocka profil, mens OverOslo er mer mainstream popmusikk, sier Thorkild Gundersen.

Festivalsjef Mie Skard i Norwegian Wood avviser i en e-post til Nordre Aker Budstikke at det er andre festivaler om er årsaken til at Wooden ble mindre enn vanlig i år:

– Det er andre ting som gjør at det ikke har klaffet på de navnene vi har prøvd på i år. Vi gikk for en del navn som ikke havnet i Norge dessverre. Så det er ikke andre festivaler i Oslo som er grunnen.

Fortsatt stor konkurranse

Selv melder Norwegian Wood at de vil gjenoppstå i Frognerbadet til forsinket jubileumsfest i 2017. Festivalsjefene på OverOslo tror uansett ikke det vil bli noe lettere å kjempe om festivalpublikummet neste sommer.

– OverOslo kommer til å ligge der sent i juni med sin festival, det samme vil sannsynligvis «Piknik i Parken» gjøre. Dette er en forholdsvis nyetablert festival, som også holder til i Frognerparken. Musikktilbudet i Oslo er i det store og hele ganske så enormt, så det blir ikke mindre kamp om billettkjøperne fremover, sier Fosdahl.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...