Nordre Aker Budstikke

– Naboene våre er terningkast seks!

Med fargerike flagg og folksomme langbord feiret Ullevål Hageby sine første 100 år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2017 kl 18:35

ULLEVÅL: Festen fant sted på Damplassen, i hjertet av Ullevål Hageby. Det ble rigget opp med scene og langbord, mens fargerike flagg og ballonger prydet gatene.

Før selve showet startet klokken 19, bød Damplassen på leker for store og små, med lyder fra dyrene i Hakkebakkeskogen på høyttalerene. Små og store deltok og koset seg med mat og drikke fra Kolibri, Åpent bakeri og Lofthus Samvirkelag. Feiringen ble åpnet av varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Jentene Charlotte (13) og Linnea (13) fra Marienlyst har tatt turen. De oppdaget arrangementet via nett.

– Vi så det skulle være hoppeslott og sceneshow. Det virket veldig kult, så hit måtte vi, sier Charlotte.

Charlotte og Linnea koste seg med stylter og hoppeslott. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

Stor spennvidde

Etterhvert tettet det seg til framfor scenen, klokken nærmet seg syv.

Ullevål skoles musikkkorps fyrte i gang showet, etterfulgt av Markus Nguyen (11) på piano og fem jenter fra Vestre Aker kirke som sang "Om eg var ein rik mann" og "Do you hear the people sing" fra Les Miserables.

Stemningen bygde seg opp med fremføringer fra Kari Iveland, Per Østby, Harald Eia som Oslolosen og rapperen Patrick. Lokale bedrifter ble også introdusert og takket for innsatsen så langt.

– Spennvidden fra små jenter til eldresenteret og Kari Iveland gjorde arrangementet veldig gøy, sier Vibeke Haug, en av beboerne i Ullevål Hageby.


Hun gir stemninga terningkast seks, før Raul Abramsson, som også bor i Ullevål Hageby, skyter inn:

– Og deltakerne da! Naboene våre er også terningkast seks. Helt fantastiske, sier han.

– Viktig å markere årene til et så bra bomiljø, sier beboerne i Ullevål Hageby. F.v.: Vibeke Haug, Ivar Globlen, Ingunn Marton og Raul Abramsson. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

Mye mimring

En av de som tok veien opp på scena var Ørnulf Leyell Finstad. Han er en av de som har bodd lengst i hagebyen.

– Familien min flytta hit for 82 år siden, fra Kirkeveien til Askeladdveien – Ullevål Hagebys perle, forteller Finstad.


Han forteller om ekspentanselister og forandringer som har skjedd på de årene han har bodd her.

Små og store feiret hagebyens første hundre år. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

– Vi var en av de første som fikk bygge ut, men det var trøblete på grunn av denne ekspentanselisten man måtte tegne seg opp på. Vi hadde en toromsleilighet, men ville ha fireroms. Da burde man i utgangspunktet være tegnet opp på fireroms, forteller han.

Når det kommer til forandringer, er det mye som er forandret, men også noe som fortsatt er det samme.

– Den største forandringen er den som ikke er forandret. Vi har beholdt eksteriøret, mye takket være at hagebyen er kommet med på den berømte gule liste.


Han forteller om samvirkelag, fargehandel, kjøttforening, Plaza, bank, postkontor og politistasjon som tidligere var der Kolibri, Åpent bakeri og Lofthus Samvirkelag er nå. I tillegg nevner han biltrafikken.

– Da jeg var ung, lekte vi nede ved eventyrveien. Det går ikke nå. Biltrafikken har gjennomgått enorme forandringer, forteller Finstad.

LES OGSÅ: Ullevål Hageby får beboerparkering. Se hva det vil koste deg

Ørnulf Leyell Finstad fikk tildelt blomster før han avslutter med et budskap til alle beboerne.

– Spør ikke hva havebyen kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for havebyen.

Ørnulf Leyell Finstad mottar blomster av programleder Kai Sibbern. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

Kortreiste innslag

Alle som opptrådte på arrangementet bor i Ullevål Hageby eller har en slags tilknytning til plassen. Det var en lokal miks gjort på dugnad av amatører og profesjonelle. Ingvild Bryn og Kai Sibbern var programledere, og styrte showet til solnedgang.

En av de som leverte kortreist musikk var familien Råssebø som spilte fiolin, og Hagebykoret som har øvinger hver onsdag.

Rapperen Patrick satte telemarknedslag på kvelden, i følge programleder Sibbern. Han fyrte opp stemningen med sangene "Glød" og "Sklir", og beordret alle til å komme nærmere scenen og bli med på festen.

Klokken ni var selve showet ferdig. Styreleder Morten Milde takket både festkomité og deltakere for arrangementet, og ønsker hundre nye år for Ullevål Hageby.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...