Nordre Aker Budstikke

Norges første vitensenter blir igjen Norges største

Ordfører Marianne Borgen åpnet det nye Vitenseteret på Teknisk museum 13. desember. Foto: KATHRINE DANILOFF/TEKNISK MUSEUM

Tirsdag åpnet ordføreren Oslo vitenseter på Teknisk museum i mye større lokaler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2016 kl 15:30

KJELSÅS: Vitensenteret på Teknisk museum har blitt pusset opp og utvidet. Tirsdag 13. desember foretok orfører Marianne Borgen den offisielle åpningen.

650 nye kvadratmeter

Vitensenteret har i høst gjennomgått en stor fornying, og utvider sine arealer med 650 nye kvadratmeter, totalt 2130 kvadratmeter. Vitensenteret vil inkludere enda flere spennende og nye temaområder hvor du inviteres til å utforske i form av lekende læring.

Oslo vitensenter har de senere årene blitt fornyet og utvidet. I 2015 åpnet nye avdelinger, blant annet suksessen Teknoteket Makerspace.

LES OGSÅ: Vitensentrenes «Oscar» til Teknisk museum

– Nå feirer vi åpningen av 650 nye kvm til vitensenteropplevelser! Det blir flere temaer, flere installasjoner og bedre plass, skriver museet i en pressemelding.


Utvidelsen skjer i nye lokaler i tilstøtende tidligere lagerkjeller. Oslo vitensenter var Norges første vitensenter, og blir nå igjen Norges største, i antall kvadratmeter og flest besøkende per år.

I størrelse blir Oslo Vitensenter nå like stort som Vilvite i Bergen, men har nær dobbelt så mange besøkende.

Teknoteket startet i Norsk Teknisk Museum i 1986, som det første vitensenter i Norge. Det ble integrert som en avdeling av Norsk Teknisk Museum i 2002. Etter det kom vitensentre i rask rekkefølge i Bergen, Saprsborg, Sandnes, Porsgrunn og Arendal, foruten eksisterende i Trondheim og Tromsø. Vitensentrene samarbeider tett i nettverk, hvor Oslo vitensenter har hatt ledende posisjoner i flere omganger.

LES OGSÅ: Barn ble bedt om å skape fremtidens oppfinnelser – løste verdensproblemer. Se resultatene på Teknisk museum

Lekende læring

Vitensenteret er Teknisk museums avdeling for lekende læring. Her er hele 2120 kvadratmeter satt av til forskjellige avdelinger der du kan lære om temaene matematikk, kroppen, i lufta, verdensrommet, lys i mørke, energi og full fart.


Vitensenteret får tre nye avdelinger og en ny scene med tribune for vitenshow og bedre skoleundervisning:

I Blodet: Her får vi utforske kroppen og lære om grunnleggende emner om kropp og helse. Hovedinstallasjonen blir en reise gjennom blodbanen, der vi underveis får lære om viktige organer og funksjoner i kroppen som blodet hjelper underveis: Lungene, hjertet, milten, tarmene, musklene, nyrene og flere. Den store installasjonen er tilpasset undervisning på mellomtrinnet, men vil bli en attraksjon også for vårt store helge- og feriepublikum, barnehager og andre skoletrinn.

 • Hovedinstallasjonen I Blodet starter i lungene. Her får du en rød blodcelle full av oksygen som du skal ta med rundt i kroppen.
 • Gjennom hjertet blir du pumpet ut i blodbanen.
 • Første stopp er milten. I dette lille men viktige organet må du hjelpe til å passe på kroppen ved å sveive frem flere hvite blodceller hvis kroppen oppdager et fremmed virus eller bakterie, eller sende masse blodplater til et sår.
 • Andre stopp er tarmene. Her møter du en liten tarmtott som trenger hjelp av deg til å mose maten ned til molekyler som den kan sende over i blodet.
 • I tredje stopp møter du en muskelbunt som trenger både oksygen og energi for å orke å svinge seg i discodansen
 • I fjerde stopp skal nyrene gjøre jobben med å rense ut avfallsstoffer fra blodet. Du hjelper til med å øke blodtrykket slik at filtreringen fungerer.
 • Til slutt kommer du tilbake til lungene med den røde blodcellen, som nå har byttet oksygen mot CO2. Du puster ut og får samtidig tatt et bilde av deg selv som blir til en liten blodcelle som strømmer ut i den store blodstrømmen av alle som har besøkt utstillingen.

Andre installasjoner i denne avdelingen vil være gamle klassikere og publikumsfavoritter:

 • Fosterutviklingen – modeller i full skala av alle trinn i utviklingen
 • Kroppens organer: Plukk ut alle organene i overkroppen og sett dem sammen igjen
 • Mind Ball: Klarer du å vinne ved å bruke hjernebølgene?
 • Se din egen puls
 • Se deg selv gjennom varmekameraet
 • Lytt til kroppens lyder
 • Utforsk kjempeøret eller kjempehjertet


Se lyset: Her utforsker vi lyset - det usynlige lyset, fargespekteret og radiobølger, speil og optikk. En hoveddel av utstillinger er produsert i samarbeid med Scenekunstakademiet i Fredrikstad, som et scenografisk verk som vil tilføre vitensenteret nye dimensjoner.

Den andre hovedavdelingen følger lysbølgene fra korte til lange bølger, og du kan utforske radioaktivitet, UV-lys, farget lys, ensfarget lys og radiobølger med mobiltelefonens stråling og overgangen fra FM til DAB.

I tillegg vil Vitensenteret ha en ny speilavdeling, med tivoli-speil, uendelighetsspeil, rettvendt speil, gjennomsiktig speil og parabolspeil.

Gamle klassikere som lysbrytingsbordet og fargeblanding blir også med.

På TV: Her vil besøkende kunne se seg selv på TV med grønnskjerm, og kanskje kunne se seg selv på Karl Johan sammen med Henrik Ibsen, eller på Akers Mek., eller svevende over Oslo som en superhelt. De kan også lage egne animasjonsfilmer, og kanskje lære litt mer om hva overgangen fra FM til DAB betyr.


LES OGSÅ: Test greencreenen og lag de kuleste julekortene på Teknisk museum

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...