Nordre Aker Budstikke

Nydalenrevyen frykter for fremtiden

Revysjefene på Nydalen vgs, (f.v.) Rebekka Svalland, Oskar Nygren og Adi Bhatnagar, sammen med PR-sjefene Simon Torsvik og Maren Sofie Duesund. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Med de foreslåtte millionkuttene til voksenopplæring i statsbudsjettet, risikerer breddekulturtilbud som skolerevyer å miste tistusenvis av kroner, hevder Frilynt Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: – I verste fall kan det bety at vi ikke har råd til å leie inn blant annet instruktører og koreograf, sier revysjef for Nydalenrevyen 2018, Oskar Nygren.

I forslaget til statsbudsjett 2018 foreslår regjeringen å kutte nesten 22,4 millioner kroner i tilskudd til studieforbund, fra omlag 208 millioner totalt i 2017, til 185 millioner kroner neste år.

LES OGSÅ: Nydalenrevyen sikter høyt, et halvt år før premieren

– Skolerevyene er taperne

De aller fleste skolerevyene i Oslo og Akershus er tilsluttet Frilynt Norge som er landets største teaterorganisasjon. Gjennom dette medlemskapet får de muligheten til å søke tilskudd til opplæringen de driver gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon, som Frilynt Norge er en del av.

– Skolerevyene er en av de virkelig store taperne. De er store, aktive læringsarenaer og med mange involverte, sier generalsekretær i Frilynt Norge, Frode Aleksander Rismyhr.


Frode Aleksander Rismyhr, generalsekretær i Frilynt Norge. Foto: Frilynt Norge

I Nordre Aker har vi skolerevyene Nydalenrevyen og Blindernrevyen.

Frilynt mener kuttet på i overkant av 22 millioner kroner, i realiteten utgjør 28 millioner, dersom man tar høyde for prisjustering.

– Blir dette kuttet stående, så betyr det at Studieforbundet kultur og tradisjon mister minst 2 millioner kroner. Det betyr at 570 kurs vil miste støtten. Mange av skolerevyene vil da risikere å miste støtten helt, eller i beste fall delvis, sier Rismyhr.

Han forteller at en skolerevy som har hatt 4-5 kurs over ett revyår, vil kunne gå fra å ha mottatt 50.000 kroner i støtte, til å bli halvert.


– Det får konsekvenser for revyens mulighet til å for eksempel innhente profesjonelle instruktører, koreografer, repetitører på sang eller ressurspersoner som bistår med kurs i å skrive revytekster, sier han.

Mister stor del av inntekten

Revysjef Nygren er bekymret, dersom Nydalenrevyen får kutt i sin støtte fra Studieforbundet kultur og tradisjon.

– For Nydalenrevyen kan dette bety et kutt på opp mot 80.000. Det er en stor andel av omsetningen vår og vi er helt avhengig av dette for å kunne drive revyen på et profesjonelt nivå, sier han.

Nydalenrevyen støttes økonomisk også av lokalt næringsliv. I år er blant annet Avantor og Fangene på Fortet med som sponsorer. Likevel vil ikke sponsorinntektene dekke hele tapet av den offentlige støtten, mener revysjefen, som anslår denne til cirka 20-30 prosent av den totale omsetningen.

ANMELDELSE: Nydalenrevyen 2017: Stort smilefjes til det rare kjøpesenteret


Fra Nydalenrevyen 2017, "Fislebu Kjøpesenter". Foto: MAGNE MELLEM ENOKSEN

Er en forsterker

– Midlene fra studieforbundene fungerer som Norges beste "gaveforsterkningsordning" i dag. Pengene kommer enkelt og raskt ut til den lokale aktiviteten, og den er forutsigbar - noe som er svært viktig for frivillig virksomhet, sier generalsekretær Rismyhr i Frilynt Norge.

– Den er også et viktig insentiv til å kunne iverksette aktiviteten. Læringen og aktiviteten som skjer i den lokale kulturfrivilligheten er finansiert med en liten del støtte fra studieforbund, private givere, sponsorer, deltageravgifter, dugnadsinnsats og billettsalg, legger han til.

I et brev Studieforbundet kultur og tradisjon har sendt til Utdanningskomiteen på Stortinget, skriver de at det i 2017 ble gjennomført 5169 kurs med nær 40.000 deltakere i 341 av landets kommuner. «Hvert kurs er i snitt på 30 kurstimer og har 8 deltakere. Når dette snittet legges til grunn vil kuttet ramme 570 av våre kurs i 2018,» skriver forbundet.

Rismyhr peker på at læringsverdien av å birda i en skolerevy er svært høy. Deltakerne får blant annet kunnskap innen teaterfag og scenekunst, formidlingsteknikk, skrivekunst, organisasjonskunnskap, demokrati, produksjonsledelse, økonomistyring, sceneteknikk,
gründerskap, og medier og kommunikasjon.


– Sett i lys av episodene med vold og atferdsutfordringer i enkelte videregående skoler i Oslo er det uforståelig at regjeringen foreslår å kutte i en ordning som rammer nettopp aktivitet som faktisk er svaret på slike utfordringer, sier han.

Prioriterer andre områder av voksenopplæringen

Nordre Aker Budstikke spurt kunnskapsminister Henrik Asheim (H), om hvorfor støtten til studieforbundene foreslås kuttet, og om det er en ønsket konsekvens at de populære skolerevyene på videregående skoler i Oslo rammes, slik Nydalenrevyen og Frilynt Norge frykter.

I en e-post svarer politisk rådgiver Hannah Atic i Kunnskapsdepartementet følgende:

«Voksenopplæring gjennom studieforbund er et viktig tilbud, fordi det er med på å fremme livslang læring gjennom å legge til rette for organiserte læringsaktiviteter på siden av det formelle utdanningssystemet. Derfor vil regjeringen i 2018 tildele 185 millioner kroner til dette formålet. Med kuttet vil studieforbundene fortsatt ha et betydelig tilskudd for å tilby opplæring. Samtidig gir det oss rom for å prioritere også andre viktige satsinger på voksenopplæringsfeltet, sånn som digital karriereveiledning og styrking av etterutdanning av ansatte i omsorgstjenestene.»

LES MER OM OSLOBUDSJETTET OG STATSBUDSJETTET HER.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...