«Oslo Universitetssykehus – en varslet katastrofe?»

Skisse av mulig ny bebyggelse på Rikshospitalet, Gaustad. Perspektiv sett fra vest. (veien i forgrunnen er ringveien). Illustrasjon: RATIO/ARKITEMA
Tirsdag starter Sogn Seniorakademi opp med vårens program. I år er temaene byutvikling, Brexit og matkaos.
Publisert: 21.01.2019 kl 13:37
Sist oppdatert: 21.01.2019 kl 13:59
NORDBERG: Allerede tirsdag 22. januar starter seniorakademiet opp med sine møter i kirkestuen på Nordberg (Kringsjågrenda 1).
Første tema er en sak som ikke bare vil kunne få store konsekvenser for lokalmiljøet, men for hele Oslo og østlandsområdet. Nemlig Helse Sør-Østs planer for Oslo Universitetssukehus.
– Pensjonert lege Mons Lie og arkitekt Tor Winsnes kommer for å snakke om «Oslo Universitetssykehus – en varslet katastrofes», sier styreleder Edvard Stang i Sogn Seniorakademi.
– Lie har i mange år arbeidet på hjerte-lungesenteret på Ullevål sykehus, som avdelingsoverlege og direktør. Han har sterke synspunkt på sykehusutbyggingen i Oslo. Winsnes har arbeidet med sykehusplanlegging siden 1972, utviklet idégrunnlaget for Rikshospitalet, og har arbeidet med arealutviklingsplanen for OUS, legger han til.
Sogn Seniorakademi er åpent for dem som ønsker å delta, og alle møter holdes i Kirkestuen ved Nordberg kirke, med start ca. kl. 11.30.

Edvard Stang, forfatter av boken om Søndre Tåsen Hovedgård, under lanseringen 10. desember. Foto: PRIVAT
– Erfaringen viser at det er fornuftig å være ute i god tid. Det er installert teleslynge i Kirkestuen, sier Stang.
Medlemsskap i Sogn Seniorakademi koster 250 kroner, ikke-medlemmer betaler 50 kroner for hvert foredrag.
– Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense, men det er jo godt voksne på 60 pluss som deltar, sier Stang.
Det er nå rundt 100 aktive i Sogn Seniorakademi, og totalt 200 medlemmer, opplyser Stang, som ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.
Vårens program:
Tirsdag 22. januar: Oslo Universitetssykehus – en varslet katastrofe
Med: Pensjonert lege Mons Lie og arkitekt Tor Winsnes
Det nærmer seg endelig vedtak om sykehus-utbyggingen. Fagfolk er rykende uenige. I media går diskusjonen høylydt. Hva med kostnadene? Blir det gigantplanene på Gaustad eller utbygging på Ullevål? Det er mange spørsmål rundt sykehusplanene på Gaustad.

Arkitekt Tor Wisnes plukket fra hverandre begrunnelsen for å bygge nytt sykehus på Gaustad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Lie har vært avd. overlege i torakskirurgi og direktør på hjerte-lunge senteret på Ullevål sykehus. Han arbeidet der fra 1967-2008 med et avbrekk 1985-1996 da han var avd. overlege ved Universitetssykehuset i Tromsø. Professor i kirurgi. Han har sterke synspunkt på
sykehusutbyggingen i Oslo.
Winsnes har arbeidet med sykehusplanlegging siden 1972, utviklet idégrunnlaget for
Rikshospitalet, og har arbeidet med arealutviklingsplanen for OUS.
Tirsdag 19. mars: Aker 1948-2018 - transformasjon, byutvikling, utvidelse og bevaring (Årsmøte)
Med: Byantikvar Janne Wilberg
I 2018 var det 70 år siden Oslo og Aker ble en kommune. Prosessen tok mange tiår. Det var mange stridsspørsmål. Oslo og Aker har endret seg voldsomt på disse årene. Jordbrukskommunen Aker er kommunen som forsvant. Janne Wilberg har vært byantikvar i Oslo siden 2011, og er utdannet kunsthistoriker med arkitektur som spesiale. Hun har mange års fartstid fra kulturminneforvaltningen og har jobbet 15 år i Forsvarsbygg med bevaring og utvikling av militære kulturminner. Wilberg er den første byantikvar som kommer fra eiendomsforvaltning.
Tirsdag 19. februar: Hva skjer? Brexit-trøbbel, og en reise gjennom Brexit-land
Med: Journalist og forfatter Annette Groth
En folkeavstemming uten klare alternativ. Vanskelighetene med EUs yttergrenser tvers over den irske øya, Theresa Mays vanskelige oppgave, hvem stemmer for hva? Groth forteller fra møter med mennesker på de britiske øyer – hva skjer nå?
Groth var ansatt i NRK. På hele 1990-tallet var hun korrespondent på de britiske øyer, og i USA 2007-10. Hun har dekket revolusjonen i Romania i 1989, tsunamien i Thailand i 2004, og orkanen Katrina i 2005.
Tirsdag 30. april: Det glade matkaos – sant og usant om maten vi spiser
Med: Biolog Trygve Eklund
Hva omfattes som alminnelig matfrykt, og hvilke forestillinger har vi om hva som er «naturlig»? Hva vet vi om farlig og ufarlig? Han vil snakke om hvordan vi bombarderes med påstander om sunt og usunt, og hvordan vi kan prøve å unngå unødvendige bekymringer – og finne livs- og matglede.
Eklund har bakgrunn som strålingsbiolog og genetiker ved UiO, næringsmiddelforsker, forskningssjef Norske Meierier, forskningspolitisk avdeling i Forskningsrådet og direktør for Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!