ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Nesten 3000 elever på Sognsvann:

– Oslomarka er arvesølvet vårt

Raymond Johansen prøvde fiskelykken sammen med Yosen, Yaman og Tingting fra Haugerud skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det sier byrådsleder Raymond Johansen, som var med på å introdusere friluftsliv for 2700 elever ved mottaks- og voksenopplæringsklasser i Oslo og Akershus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2019 kl 15:51

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SOGNSVANN: For fjerde år på rad inviterte Oslo og Omland Friluftsråd, i samarbeid med 17 friluftsorganisasjoner og støttet av Oslo kommune, Akershus Fylkeskommune og Miljødirektoratet, til Flerkulturell Friluftsfest.

2700 elever fra mottaksklasser og voksenopplæring i Oslo og Akershus var påmeldt. Og det er rekord, ifølge Oslo og Omland Friluftsråds styreleder Hans Petter Aas.

– Vårt hovedmål er å få gjort friluftslivet til en fest, og gi en smakebit på hva det er. Og vi vil vise hvor enkelt det er å komme seg ut i naturen. Oslomarka er lett tilgjengelig med kollektivtransport fra hele byen, sier Aas.

Hans Petter Aas i Oslo og Omland Friluftsråd. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Festdag

Ved å invitere nye nordmenn med på en festdag ved Sognsvann, der samarbeidsorganisasjonene arrangerer alt fra kanopadling, fiske og klatring, til orienteringslabyrint og miljøquiz, skal terskelen for å oppsøke naturen senkes.

ANNONSE

– Friluftsliv er noe som må læres. Min anbefaling, som er født og har bodd i Oslo hele livet, er å ta i bruk marka og skogen. Mange tror Rådhuset er sentrum av Oslo, men det er faktisk her, i Nordamarka vi finner det geografiske midtpunktet, sier byrådsleder Raymond Johansen, som fikk gleden av å åpne festen 3. mai.

Flerkulturell Friluftsfest 3. mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Friluftslivet er en viktig del av den norske identiteten, en møteplass og en viktig kilde til god folkehelse. Flerkulturell Friluftsfest bidrar til at deltakerne opplever friluftslivet som både morsomt og spennende, i tillegg til at de blir kjent med de ulike friluftslivsorganisasjonene i Osloområdet, skriver Oslo og Omland Friluftsråd.

Mersmak

Johansen forteller om en far som tok ham med ut på orienteringløpet Oladilt i Østmarka da han selv var guttunge.

– I dag bor jeg rett ved skogen, jeg har hund og bruker marka omtrent hver eneste dag. Oslomarka er for meg rekreasjon, ro, og et sted for egne tanker, sier byrådslederen.

ANNONSE

– Vår generasjon er vokst opp med foreldre som tok oss med ut i marka, supplerer Hans Petter Aas og nikker mot Johansen.

Flerkulturell Friluftsfest 3. mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Håpet er at aktivitetene i dag gir mersmak, og at de som er her i dag kanskje finner en organisasjon de kan tenke seg å bli med i. For mange er organisert friluftsliv nødvendig for at man skal kunne gjøre det uorganisert, sier Aas.

– De må få vite at dette er tilgjengelig for alle, sier Johansen og peker utover Nordmarka.

– Jeg mener folk må begynne med det de vil – om det er å løpe eller sykle, eller ta med seg et pledd og grille. Uansett er naturen bare en t-banetur unna, og nærheten til marka er en stor grunn til at Oslo ble utnevt til Europeisk miljøhovedstad i 2019, sier Johansen.

ANNONSE

Flerkulturell Friluftsfest 3. mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Markagrensa

Aas mener kommunen var framsynt da den for over 100 år siden kjøpte skogsområder, og at disse ble vernet for ettertiden.

– Uten det kunne det har vært bygd ned her, og veien til friluftsopplevelsene ville vært lenger, sier han.

– Dette er arvesølvet vårt. Og nettopp derfor er jeg veldig glad for at det er bred politisk enighet om å verne markagrensa, sier Johansen.

Raymonds beste turtips

Byrådslederen og Haugerud-elevene prøvde fiskestang i Sognsvann. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Byrådslederen fikk prøvd fiskelykken i Sognsvann sammen med Yosen, Tingting og Yaman fra Haugerud skole. Det bet ikke noe særlig i Sognsvann denne fredagen, men lærer Tora Høgenes forteller at klassen har isfisket på Lutvann og Ulsrudvann tidligere, med godt resultat.

Også Johansen har fisket mye i marka, selv om det ikke blir så mye tid til det akkurat nå.

– Som Oslogutt, vokst opp med marka i nærheten, kan byrådslederen avslutningsvis dele et favoritturtips fra Oslomarka?

– Det må bli en tur som er litt for viderekomne, og ikke den man nødvendigvis starter med. Men den er veldig flott! Ta t-banen til Trosterud, og gå til militærleiren ved Lutvann. Så går du rundt Lutvann, i småskogen og på stier, hvor det er litt ulendt terreng. Der forsvinner alt suset fra storbyen. Det er helt stille! Så kan du fortsette ved elva fra Lutvann mot Nøklevann. Snu deg mot Lutvann og se – det er helt fantastisk! Er du heldig kan du se både rådyr og elg.

Elever fra Natur videregående skole sto for oppvarmingen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE