Nordre Aker Budstikke

Pål blåser de vakreste damene

Pål Roland Janssen i Glasshytta ved elva, er i ferd med å lage seg en ny dame. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Nyinnflyttet til kunstsenteret ved Frysja: Pål Roland Janssen lager vakker glasskunst, og synes det er på tide å åpne opp Glasshytta for deg og meg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2015 kl 12:01

KJELSÅS: Øs pøs regn, men inne i Glasshytta til Pål Roland Janssen er det godt og varmt, fra den store ovnen. Her skapes det vakreste i glass; boller, drikkeglass, skulpturer og annet.

Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300 grader. Fra å være flytende, elastisk og rødglødende, blir glasset til form, stivner og blir hardt og gjennomsiktig.

Magisk

Det er magisk å se hvordan kunstneren former glasset til å bli en formfull kvinne. Pål blåser mange kvinner. Men ikke for det, det blir en og annen mann innimellom også. Men bare i glass.

SE FLERE BILDER AV PÅLS DAMER HER

– Det er lettere for meg å skulpturere kvinner enn menn. Jeg er glad i kvinner, og kan lukke øynene å se for meg hvordan neste kvinne skal bli, smiler Pål lurt, der han står med brillene på og legger siste hånd på den neste kvinnen i Glasshytta.


Glasshytta på Frysja har vært i drift siden 1978.

LES OGSÅ: – Frysjanavnet blir jo nærmest dratt rundt i området som en pottitsekk!

Den nye damen i Glasshytta begynner å ta form. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Varmskulpturering

– I vinter tok jeg over plassen etter Ulla-Mari Brantenberg, og jobber nå i verkstedfellesskap med Karen Klim. Min spesialisering er varmskulpturering i glass. Jeg jobber etter studioglasstradisjonen, forklarer han.

Tidligere drev han Glasshytta ved Bærums verk.


En tradisjon som vokste fram i Norge på 70-tallet, hvor glasskunstneren er både designer og håndverker.

I lokalene på Frysja har han i tillegg til verksted, også showrom med mange av arbeidene hans.

Vil åpne mer

– Jeg ønsker så klart å vise frem det jeg gjør og det jeg skaper. Derfor inviterer jeg folk til å komme innom. Jeg har med meg fra Bærums verk gleden over å møte publikum og å kunne formidle om glass og glasskunst, sier Pål.

Pål vil gjerne at folk stikker innom for å se hvordan han jobber.

– I tillegg inviterer jeg til publikumsdager. Det var åpent her under Oslo Kulturnatt forrige fredag, og jeg holder også åpent nå på lørdag her i Glasshytta, fra klokken 12.00, inviterer Pål.


Det blir også flere åpne dager hos Pål utover høsten, men ikke minst lover han en helt spesiell julevariant, under julemarkedet 5.-6. desember.

Årets julenisse

– Jeg har bestemt meg for å skulpturere årets julenisse, på markedets siste dag, og folk er velkommen til å følge hele eller deler av prosessen. Jeg regner med at skulpturen vil ta rundt tre timer å lage. Svetten kommer til å sile og konsentrasjonen er absolutt. En virkelig opplevelse for de som er fascinert av glasskunst, frister Pål.

SE FLERE BILDER AV PÅLS DAMER HER

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.


Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis, ukentlige nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...