Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Psykologens egenterapi i Kardemomme by

RØVER: Ola Borander, fra Grefsen, som røveren Kasper i Kristiansand. Foto: DYREPARKEN

Til daglig er Ola Borander fra Grefsen ruspsykolog på Grorud, om sommeren går han ikledd slitte skjorter mens han brøler og synger som røveren Kasper i Kardemomme by i Dyreparken. Denne sommeren følger også datten Eira Mack-Borander (11) med som Kamomilla.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.07.2015 kl 20:34

GREFSEN/KRISTIANSAND: Skuespillerkarrieren som senere skulle føre til røverbrøl foran tusenvis av sommerturister i Kristiansand, startet i revymiljøet på Grunerløkka ved Foss videregående skole.

Siden gikk Borander på teaterhøgskolen fra 90 til 93, før han arbeidet ved Vestfold og Telemark regionteater i seks år. Så startet en lang omskoleringsprosess som første fram til arbeid som psykolog ved Ahus.

– Jeg er svært fornøyd med å være psykolog, men jeg savner teateret, sier Borander.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Sommer i Dyreparken, høst med TV-aksjonen

Derfor bruker han nå ferieuker på Sørlandet hvor han tusler mellom hvitkalka små hus mens han får skjenn av en litt streng tante, tar bilder med gladskremte barn, stjeler fra bakeren og blir arrestert av en temmelig snill politimester. Daglig.

I Kardemomme by oppmuntres innbyggerne til å ikke plage andre, være grei og snill og for øvrig gjøre som en vil. Men i et ekte lokalsamfunn trengs litt mer aktiv handling, mener Borander. Han synes det er viktig å engasjere seg. Hver høst er han leder for NRK/TV-aksjonens lokalkomite for Grefsen/Kjelsås.

LES OGSÅ: Her åpner ny kafé: Gladnyhet til deg som liker kaffe, kortreist mat og retromøbler

– Vårt distrikt er et av de største i Oslo og samler inn godt over en halv million kroner. Det er vi i komiteen ganske stolte av, sier Borander.

Borander var også blant de foreldrene som arbeidet aktivt mot ombyggingen av Grefsen barneskole til en «baseskole».

– Dette var noe vi lyktes med, og skolen sto ferdig for et år siden.

LES OGSÅ: Andreas Wahl på Kjelsås: – Vet du hva en vektrofol er?

Størst, skumlest og smartest

Borander synes det er morsomt å spille en karakter som så mange har et personlig forhold til, og som Kasper er han den av røverne som går først, er størst, skumlest og smartest.

– Skjønt, det er vel ingen av røverne som er spesielt smarte, sier Borander.

Psykologen og trebarnspappaen, synes det er god rekreasjon å spille røver noen uker hvert år.

I år har han i tillegg fått med seg datteren Eira Mack-Borander (11). Nå har hun sommerferie fra Grefsen skole, og noe av ferien bruker hun på å spille Kamomilla. Hver dag synger hun sin sang på torget. De andre skuespillerne skryter av henne.

LES OGSÅ: KrF-Hareide på Grefsen: – Familien og troen er viktigst. Viktigere enn jobben og velgernes dom, tross alt

– Hun synger så nydelig. Med en gang hun begynner å synge Kamomillas sang, så blir det helt stille blant publikum, forteller kollegene.

– Hva er det som er så spesielt med Kardemomme by?

– Det er vel med barnekultur som med voksenkultur; vi befinner oss på et kontinuum mellom ivaretakelse av det kjente og trygge på den ene siden – og utforskingen av det fornyende, ukjente på den andre… Kardemomme by er ikke grensesprengende eller fornyende, men betegner en kontinuitet, noe gjenkjennbart for flere generasjoner. Enkelte verdier både voksne og barn kan være enige om? I det minste enn så lenge, sier psykolog Borander.

LES OGSÅ: Er du ung, hjemme i sommer og mangler en ferieplan? Se her!

Røverbrøl

– Kardemomme by er i bøkene til Thorbjørn Egner en trygg og god by hvor alle er vennlige og snille mot hverandre. Hvordan er stemningen i Kardemomme by i Dyreparken om sommeren?

– Det kommer vel litt an på foreldrene som tar med seg barna dit. Ferier er til for å leve ut en og annen drøm. Det er viktig å la seg forføre, la seg drive med, ha god tid, og ikke bare shoppe opplevelser. Noen familier kommer igjen og igjen, sitter på torget og kopler ut hverdagen i Kardemomme by. Det tror jeg man blir snill av… Eller, – er det sånn at det er de som er snille som kommer til oss på den måten, under Borander.

– Hvordan forbereder du deg til rollen som røveren Kasper?

– Kasper er både voldsom og rusten i røsten, og det tærer på utrente stemmebånd! Derfor må jeg gjerne skrike og synge en del i ukene før premiere. Deretter handler det mest om å sette beina innenfor parken og kjenne lukta av harsk sminke – så er vi i gang!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...